Насловна Политика Линта: Погоршан положај српске заједнице у Хрватској

Линта: Погоршан положај српске заједнице у Хрватској

0
ПОДИЈЕЛИ
Mиодраг Линта

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта са жалошћу констатује да је у потпуности тачна оцјена  предсједника Српског народног вијећа Милорада Пуповца да је по уласку Хрватске у Европску унију погоршан  положај српске заједнице и да је нарастао десни екстремизам.  

miodrag-linta

Линта оцјењује да велику одговорност за погоршан положај српске заједнице сносе и бивши режим Бориса Тадића и челни људи Срба у Хрватској јер су се активно залагали да Европска унија затвори преговоре са званичним Загребом о поглављу 23 „Правосуђе и људска права“ јуна 2011. године без рјешавања бројних проблема прогнаних Срба и повратника.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица подсјећа јавност да су бивши режим Бориса Тадића и челни људи Срба у Хрватској на челу са Милорадом Пуповцем одбили почетком 2011. године да подрже Петицију избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске  у којој је наведено 12 кључних проблема и коју је потписало преко 70.000 оштећених грађана.

Избјегличка удружења су тада заузела јасан став да Хрватска апсолутно не заслужује да затвори преговоре о Поглављу 23 „Правосуђе и људска права“ све док се не пронађе правично и трајно рјешење имовинских и бројних других проблема српских повратника и прогнаних Срба.

Бивши режим Бориса Тадића и челни људи Срба у Хрватској су погрешно и наивно сматрали да ће Хрватска након уласка у Европску унију постати велики савезник Србије и да ће одмах решити проблеме својих грађана српске националности, наводи се у саопштењу.

Линта сматра да данашње политичке прилике у Хрватској јасно показују да је политика лажног помирења била погрешна и вођена преко леђа српске заједнице у Хрватској и прогнаних Срба.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here