Насловна Политика Линта: Осудити ратне злочине над припадницима српског народа

Линта: Осудити ратне злочине над припадницима српског народа

0
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта позвао је данас хрватску предсједницу Колинду Грабар Китаровић да покрене иницијативу да Хрватски сабор усвоји Декларацију којом ће осудити ратне злочине над припадницима српског народа и пружи пуну подршку надлежним хрватским органима у процесуирању починилаца тих злочина.

linta

Линта је истовремено затражио да буде изражено поштовање према српским жртвама обиљежавањем мјеста њиховог страдања и давањем одштете.

На тај начин, сматра Линта, Хрватска би признала српске жртве и показала политичку вољу да не жели више бити држава која штити ратне злочинце.

 „Ако Хрватски сабор не усвоји Декларацију о осуди ратних злочина над припадницима српског народа то ће бити јасна порука да хрватско друштво на Хрвате починиоце ратних злочина и даље гледа као на хероје, а не злочинце“, рекао је Линта.

Он је у изјави достављеној медијима оцијенио као неозбиљан и неоснован захтјев хрватске предсједнице упућен генералном секретару УН Бан Ки Муну, да предузме кораке како би се лидер СРС Војислав Шешељ вратио у притвор Међународног суда у Хагу.

„Наведеним захтјевом предсјединца Хрватске настоји да покаже Хрватицама и Хрватима како је она прави заштитник хрватских националних и државних интереса за разлику од владе Зорана Милановића„, рекао је Линта.

 Он тврди да је „врхунско лицемјерје“ да предсједница Хрватске оптужује искључиво Шешеља да је одговоран за све жртве и „на тај начин амнестира главног кривца за грађански рат 90-их, а то је режим Фрање Туђмана„.

 „Подсјећам јавност да је Туђман 24. маја 1992. године у обраћању хрватском народу с Трга Бана Јелачића у Загребу изјавио да рата не би било да га Хрватска није жељела“, навео је Линта.

Грабар Китаровић је од генералног секретара УН затражила да предузме све кораке како би обезбиједио да се Шешељ врати у притвор Међународног суда у Хагу и да се што прије донесе пресуда у његовом случају.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here