Насловна Политика Линта: Ново ругање српским жртвама у Хрватској

Линта: Ново ругање српским жртвама у Хрватској

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник КУИ Миодраг Линта оцијенио је да одлука да се повуче потјерница за Бранимиром Главашем представља наставак ругања са српским жртвама у Хрватској.

miroslav-maretic

Он је, у писаној изјави медијима, апеловао на ЕУ, ОЕБС и Савjет Европе да изврше притисак на Хрватску да почне да осуђује злочинце на казне које су примjерене тежини злочина, и да, када их осуди, престане да тражи начин за њихово брзо ослобођење.

Линта је подсjетио да је Жупанијски суд десетак дана раније расписао потjерницу за Бранимиром Главашем, након одлуке Уставног суда Хрватске да укине правоснажну пресуду због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. и 1992. године.

„Страшна је спознаја да је хрватско правосуђе пустило на слободу једног окорелог ратног злочинца и тиме послало јасну поруку преосталим Србима у Хрватској шта им се може поново десити у будућности“, рекао је Линта и додао да је то још један доказ да је Хрватска једина чланица Европске уније која штити своје ратне злочинце.

Посебан проблем је, како наводи, то што хрватско друштво на Хрвате који су учинили стравичне злочине према Србима гледа као на хероје, а не злочинце.

Он сматра и да се све више показује да је ЕУ направила велику грешку када је одлучила да Хрватској прогледа кроз прсте и прими је у своје чланство 1. јула 2013. године.

Хрватска, како тврди, двије и по године од пријема у чланство не испуњава преузете обавезе у вези са побољшањем независности и непристрасности правосуђа и кажњавање ратних злочина, и на тај начин злоупотребљава повјерење које је незаслужено добила од ЕУ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here