Насловна Политика Линта: Хрватска ће инсистирати да Србија испуни све услове

Линта: Хрватска ће инсистирати да Србија испуни све услове

0
ПОДИЈЕЛИ
Mиодраг Линта

Предсједник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта оцијенио је као неморалну изјаву министарке спољних послова Весне Пусић да ће Хрватска инсистирати да Србија испуни све критеријуме на путу до Европске уније.

miodrag-linta

„Поставља се питање које је то захтјевне критеријуме, како каже Пусић, испунила Хрватска из Поглавља 23 „Правосуђе и људска права“, а који се тичу рјешавања имовинских проблема пројтераних Срба и српских повратника, питања несталих и кажњавања ратних злочинаца хрватске националности“, упитао је Линта у саопштењу.

Одговор је, каже једноставан, „скоро никакве, јер је Европска унија драстично смањила критеријуме Хрватској за затварање поменутог поглавља средином 2011. године“.

Линта сматра да одбијање Пусић да се огради од антисрпског дјеловања хрватских посланика у Европском парламенту представља још један знак да ће Хрватска учинити све да блокира Србију на њеном путу ка Европској унији.

„Жалосно је да лекције Србији о потреби исупуњавања критеријума у области људских права и правосуђа покушава да дијели држава у којој се ратни злочинци хрватске националности славе као хероји, масовно крше људска права Срба, некажњено рехабилитује усташтво и негирају или умањују жртве геноцида из Другог светског рата“, истакао је Линта.

Он је у саопштењу упитао Пусић због чега више од три месеца упорно одбија да јавно осуди одлуку Општинског вијећа Глине од 21.октобра 2014. године  којом је забрањено служење парастоса и одавање поште на мјесту православне цркве у Глини, у којој су „усташе 1941. године зверски убиле више од 1.500 Срба“.

„Тражимо да Пусић јавно покрене иницијативу да хрватска Влада распусти општинско вијеће Глине јер се наведеном одлуком вријеђају преостали Срби у Хрватској, стотине хиљада прогнаних Срба и грађани Србије. Такође, тражимо да Пусић јавно подржи иницијативу да се врати име Спомен-дома који је саграђен 1967. године на мјесту срушене православне цркве и великог злочина“, навео је Линта.

Он је казао и да су хрватске власти после протјеривања Срба у операцији „Олуја“ Спомен дом преименовале у Хрватски дом и и тиме послале поруку да одобравају велики злочин над више од 1.500 Срба

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here