Насловна Друштво Линта: Циљ састанка да и Србија допринесе развоју Херцеговине

Линта: Циљ састанка да и Србија допринесе развоју Херцеговине

0
ПОДИЈЕЛИ

189830_miodrag-linta_f

Председници општина источне Херцеговине данас су у Скупштини Србије разговарали са послаником СНС Миодрагом Линтом и представницима српских министарстава, како би се допринело развоју и оживљавању тог дијела Републике Српске и како би се искористили потенцијали тог подручја, преноси Танјуг.

Линта, који је и председник Коалиције удружења избеглица, рекао је новинарима у парламенту да је циљ састанка да и Србија допринесе развоју Херцеговине и искористи потенцијале чистог еколошког простора и зелене енергије, како би то постало мјесто гдје ће се млади враћати и где се може квалитетно живјети.

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић рекао је да је састанак био успијешан, да су договорени циљеви дјеловања у будућности, али и да су представници општина из источне Херцеговине жељели да пренесу подршку борби која се води у Србији против криминала и корупције и расветљавању тајкунских приватизација.

Вучуревић је рекао да очекује да власти у Србији помогну да се то деси у Републици Српској јер је, како је рекао, било веза тајкуна који су кривично процесуирани у Србији, са многим приватизацијама у Републици Српској, које ,,воде до самог врха Републике Српске“.

Начелник општине Љубије Веско Будинчић рекао је да је задовољан посетом у Скупштини Србије чија је порука, како је рекао, да Херцеговина није заборављена и изразио наду да ће у будућности та сарадња бити боља, преноси Танјуг.

Састанку у Скупштини Србије су, поред представника општина из источне Херцеговине, присустовали и представници српских министарстава енергетике, пољопривреде и привреде, Привредне коморе Србије, као и Удружења Херцеговаца који живе у Србији, а усвојени су и закључци који ће бити прослеђени Влади Србије у којима се позива на тешњу сарадњу у области економије, културе и просвјете.

У закључцима се наводи и да је потребно иницирати састанке са представницима градова и општина у Србији као и са представницима Министарстава у Србији.

Чином укидања ћирилице, Линта је рекао да се тако показује да је Србима најбоље да се асимилују или да напусте Хрватску.

Коалиција зато тражи да Влада Хрватске поништи одлуку Градског већа Вуковара, ,,јер је у супротности са Уставним законом о правима националних мањина“.
,,У наведеном закону и законима који из њега произлазе, Срби имају право на слободну употребу српског језика и ћириличног писма у општинама и градовима гђе их је више од 33 одсто према попису становништва“, рекао је Линта.

Према резултатима пописа из 2011. године, истакао је Линта, Срби то право треба да остваре у 21 општини и два града – Вуковару и Врбовском.
,,Уставни закон је спроведен у свега седам општина“, указао је Линта.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here