Насловна Издвојено Ликер од боровнице у хотелу „Клинтон“

Ликер од боровнице у хотелу „Клинтон“

4
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Саша Др. Ђуровић

Потпредсједник Пенс је дошао у Црну Гору. На одушевљење режима и титових пионира. Мада је изостала петокрака звезда јер Вашингтон комунистима не верује. Баш као што не вјерује Москва сузама.

Не знам разлог одушевљењу. Десиће се нешто спектакуларно? Протоколарна посјета као све друге. Е сад, то што је то посјета најзначајније позиционираног америчког чиновника Црној Гори у историји исте, то не значи ништа. За Америку апсолутно, а ни за Црну Гору. Шта је рекао Пенс? Нешто ново? Осим те вртутуме са Русима која је недефинисана крајње, па и Пенсу, али Пенс прича оно што је договорено прије протоколарне посјете Црној Гори и то је просто дио протокола. Тако даааааа, о значају Пенсове посјете не бих јер ту значаја нема никаквога. И наравно видјећемо зашто је Пенс долазио. Која је била „сврха дознаке“ показаће вријеме.

Да је дошао Трамп макар, е онда би већ било материјала за хвалоспјеве и резултате у „напорима владе“. Јер, не бих сад објашњавао какво је устројство у америчкој администрацији шта значи потпредсједник, шта државни секретар, какав им је значај и колико замјеника имају а колико тек замјеници имају замјеника.

Компликовано би било то замешатељство просјечном читаоцу а поготово овим режимским се не би свидјело па онда не би ни разумјели. Рецимо да је потпресједник Америке битан колико Вујановић у Црној Гори. Од прилике, може да буде битан ако му се да прилика. Али то и није толико битно. Потпредсједник Пенс је рекао да преноси поздраве предсједника Трампа те истакао да Трамп с поштовањем гледа на Црну Гору. И то ће он рећи било гдје да оде, макар и у Занзибар, то је дио протокола. А с каквим поштовањем гледа видјели смо скоро кад се десио „гаф“ са бахатим гуркањем премијера Марковића. Мада ја апсолутно тврдим да Трамп нема појма представника које земље је одгурнуо. Касније је сазнао, али га то није много занимало. Зато што је то њему потпуно ирелевантно. Просто му се може да се тако влада и то је суштина!

У заносу страсти премијер Марковић је рекао да ће се разговори наставити касније у сали хотела „Клинтон“. То је крајње проблематично јер, Клинтонови су задужили Албанце на Косову, не и Црну Гору у толикој мјери бар да дају име једном хотелу по неком од њих.

А проблематично је и што премијер осјећа толико страхопоштовање према једном потпредсједнику па му се, еуфоричном, поткраду такви лапсуси. Поготово је проблематично што касније у хотелу „Клинтон“ упс, „Хилтон“ премијер егзалтирано аплаудирајући устаје да поздрави Пенса?! Сва срећа па тамо није била она другарица „црвена“ која би зацијело скинула шешир!

Чему толико удвориштво. Не бих о властитим конекцијама, поготово у том „прекоокенаска пловидба“ смјеру, ал’ ето, устврдићу да је такво понашање све осим паметно и да га тамо не вреднује нико!

Није Црна Гора зрела за Хилтон, факат. У Америци се на такве „испаде“ гледа другачије па Марковићев лапсус неће препричават нико, те он поновним скретањем пажње не себе, и опет наопаким поводом, неће придонијети популаризацији Црне Горе.

Но, и то је ирелевантно, баш колико и посјета Пенсове супруге неким узгајивачима меда у некаквом селу близу Цетиња, гдје је госпођа домаћица рекла да је мис Пенс прво пробала ликер од боровнице и да је била одушевљена. Дакле, у конкретном случају је скоро све потпуно ирелевантно! А толика халабука?! Госпођи домаћици треба објаснит да је то ствар елементарне пристојности и све да је тај ликер и најгорчи мис Пенс би рекла да је ликер одличан, тако то иде у протоколарним посјетама. Али, по природи географије, митомански настројена црногорска домаћица је наставила да је медом тек била одушевљена мис Пенс и да такав још није пробала. Опет, мис Пенс ће то да каже гдје год буде у протоколарној посјети са супругом.

„Почела је и сама да се бави кошницама и очекује прво ‘медобрање’,“ рече црногорска домаћица па је она посавјетовала, јер је мис Пенс интересовало кад госпођа врца мед, цитирам „питала је зашто наш мед има такав укус, са више укуса које је она осјетила кад је појела…“ Одговор на то био је „што ми имамо само једно врцање у току године“!?

Зашто ова паралела? Зато што посјета Пенса Црној Гори има значај таман колико и изјава домаћице која је диванила са мис Пенс о меду, ликеру од боровнице и мирису пољског цвијећа.

Исти значај има и „непланирани сусрет опозиције“ са Пенсом. Поготово за „опозицију“. Која се „непланирано“ нашла испред Пенса. Да ли има будале која ће повјероват у ту испразну причу?! О чему су могли причат „грађанска опозиција „и Пенс? Ни о чему битном! Јер се Пенс није сусрео са аутентичним опозиционарима иако знам да зна да постоје.

Шта је битно? Да је Трамп, управо тад негдје кад је Пенс преносио Доналдове поздраве Црној Гори а мис Пенс дегустирала ликер од боровнице, увео санкције Мадуру најавивши му да ће га „глава забољет“ због Ледесме и Лопеза „нијесу фудбалери него вође опозиције) те скидања имунитета парламентарцима у Венецуели.

Дешава ли се то у Црној Гори? Е то „врцање“ је битно, а не меда. А врцање к’о врцање, у политици зависи од датих околности и није конзистентно. Као и врцање типа „“мед врцати а не полизат прсте не бива“. Зна и Пенс колико се овдје прстију полизало бројећи милионе. Но то је друга тема и није била предвиђена протоколом за овај пут. А биће на дневном реду наравно. Независно од врцања. Next time, maybe. Рецимо да је ово била увертира.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Све је супер, само не верујем да Трамп није знао да је одгурнуо Мојковчанина. Нема шансе, Трамп се плански качи само с најјачима и ова Пенсова посета је ради изглађивања односа: „Председник је то морао тако, пред камерама, али он у ствари с поштовањем гледа на Црну Гору…“ итд. Исто као што Руси ономад, кад је отишао да им запрети због „удара и покушаја свргавања“, у страху вратише Мишка Вуковића кући.

 2. 0
  0

  Saglasan. Tramp se kachi samo s najjachim a cg je velesila. A Rusi su se danima oporavljali od shoka kad im je mishko banuo pa su ga od straha metnuli u aerodrumski wc shto je sigurno sigurno je.

 3. 0
  0

  ЛАПСУС, ДА ЛИ?

  Црногорски премијер Марковић је 1. aвгуста пред подпредседника САД Мајка Пенса намерно уместо хотел “Хилтон”, рекао хотел “Клинтон”. Ако се зезнуо премијер ΛV, отишао на скуте највећег нашег злочинца, па још донирао огромне паре, а госпођа Хилари изгубила изборе, те се неко дебело зај*бао. Марковић намерава, можда, да изгради хотел “Клинтон” у Црној Гори, за разлику од косовских Албанаца, који су градили искључиво споменике својим “спасиоцима и менторима”. Maрковић ово је рекао у завијеној форми, а да не чује све то Ђукановић, у супротном, остаће без м*да.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here