Насловна Политика Лицемјерно: Обама – велике силе не смију да притискају мале земље

Лицемјерно: Обама – велике силе не смију да притискају мале земље

0
ПОДИЈЕЛИ

Амерички предсједник Барак Обама одржао је у Конгресу САД годишњи говор о стању нације, у којем је говорио о борби против тероризма, ситуацији у Украјини и економији.

Barak Obama2

Пред члановима оба дома Конгреса и милионима тв гледалаца, Обама је синоћ осудио оживљавање антисемитизма у „неким дјеловима свијета“ и „стереотипе“ у вези с муслиманима.

Ми Американци поштујемо људско достојанство (…) Зато смо против оживљавања антисемитизма у неким дјеловима свијета. Зато ћемо и убудуће одбацивати увредљиве стереотипе у вези с муслиманима, међу којима велика већина дијели нашу опредијељеност за мир„, навео је Обама.

Амерички предсједник је рекао да се САД противе „руској агресији“ у Украјини и поновио подршку демократији у тој земљи.

Он је рекао и да „САД стају у одбрану принципа према којем велике силе не смију оштро да притискају мале“.

У борби против тероризма, САД и њихови партнери ће побиједити екстремистичку организацију Исламска држава, али ће та борба, како је рекао Обама, бити дуга.

Предсједник је поново изразио солидарност и саосјећање са „свим особама у свијету које су на мети терориста“, подсјетивши на нападе талибана у школи у Пешавару у децембру прошле године и недавни напад џихадиста у Паризу.

Обама је такође рекао да не одустаје од настојања да оконча постојање затвора Гвантанамо у америчкој бази на Куби, као што је најавио на почетку првог мандата.

„Вријеме је да завршимо тај посао. Нећу попустити у настојањима да затворим Гвантанамо“, рекао је Обама.

Обама је апеловао на Конгрес да укине трговинске санкције Куби, након што је у децембру најавио нормализацију односа с том земљом и обнављање дипломатских односа прекинутих пре више од 50 година.

Предсједник је упозорио Конгрес и да би нове санкције против Ирана поткопале шансе за склапање новог међународног споразума о иранском нуклеарном програму.

„Усвајање нових санкција у Конгресу значило би пораз дипломатије“, оцијенио је Обама.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here