Насловна Мозаик Лековић упозорава: Комунална накнада у Бару – најсвежији удар ДПС-а

Лековић упозорава: Комунална накнада у Бару – најсвежији удар ДПС-а

1
ПОДИЈЕЛИ

Новогодишњи „поклон“ грађанима Бара од стране локалне власти, „паковаће се“ на сједници СО Бар, која је заказана за сјутра, 26. децембар, навели су из Демократске Црне Горе.

Како је саопштио Момчило Лековић, помоћник директора Демократске Црне Горе, тада ће се Предлог одлуке о комуналној накнади наћи на дневном реду, чијим би усвајањем био озваничен додатни намет који би почео да се наплаћује потпуно супротно Закону о комуналним дјелатностима, од 1. јануара 2017. године.

„Како то иначе бива након избора, прво што слиједи грађанима јесу већи порези, таксе и накнаде, од који се прикупљена средства, како смо видјели пуно пута до сада, не преусмјеравају за оно за шта су том одлуком или законом и предвиђена“, нагласио је Лековић.

Да ће то тако бити и овог пута, према његовом мишљењу, као потврда јесу бројни нонсенс-чланови Предлога одлуке о комуналној накнади, попут члана 13 који предвиђа да се средства прикупљена овим путем, између осталог, усмјеравају на управљање и одржавање инфраструктуре која не постоји у граду под Румијом, и питање је када ће уопште постојати када је ова јужна општина у питању, попут имагинарног азила за напуштене животиње који ДПС деценијама „гради“ или јавних тоалета.

У прилог тези да се ради о вишеструком опорезивању јесте, сматра Лековић, постојање сличних пореза, такси и накнада које се потпуно поклапају са комуналном накнадом, попут пореза на непокретност, приреза порезу на доходак физичких лица, локалне комуналне таксе, туристичке такса, накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта, накнаде за путеве и др.

„Неумјесно је себи приписивати заслуге за финансијску стабилизацију, као што то на сва звона чине челници општине, када је јасно да када и уколико до стабилизације уопште дође, то ће бити искључиво заслугом грађана Бара. У предлогу Одлуке о Буџету за 2017. годину, приходи на основу накнада планирани су у износу од 5.020.000,00 € и чине 29,01% укупних буџетских прихода, а конкретно за комуналну накнаду 1.000.000,00 € или 19,92%“, додаје замјеник директора Демократске Црне Горе и наглашава да је очигледно да је ова накнада само још једно средство за попуњавање финансијских рупа које челници Општине Бар констатно праве, попут ове која ће настати након новогодишње ноћи због енормно високе цијене организације, коју ће, све су прилике, током наредне године плаћати искључиво становници града под Румијом.

Он такође истиче да једно од питања која прате доношење ове одлуке јесте и начин наплате.

„Искуства из земаља региона јасно указују на потешкоће при наплати овог намета. Притом, ако је до сада у нашој земљи било проблема са наплатом других врста пореза, зашто би овај био изузетак. Ово посебно из разлога што знамо колико је наша држава имала проблема у наплати пореза и других такси, што није изузетак ни када је Општина Бар у питању. Умјесто унапређења и обезбјеђења квалитетне климе при наплати већ постојећих пореза и приреза, поступа се потпуно погрешно, увођењем нових на већ постојеће намете“, саопштио је лековић, заклјучујући да, уколико се 26. децембра заиста и усвоји ова одлука, биће то најсвјежи удар на већ ионако окрњен буџет грађана и класична пљачка у припреми од стране ДПС-а и сателита, деценијских уништитеља економије града под Румијом.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here