Насловна Друштво Лекићу због пријетњи Милачићу четири мјесеца робије

Лекићу због пријетњи Милачићу четири мјесеца робије

0
ПОДИЈЕЛИ

Тужилац Вукас Радоњић рекао је да нема сумње да је Бранислав Лекић користио ватрено оружје док је пријетио новинару Марку Милачићу и његовим пријатељима, али да то не може да докаже јер пиштољ није пронађен.

marko-milacic(1)

Подгоричанин Бранислав Лекић, оптужен за угрожавање сигурности новинара Марка Милачића и његових пријатеља, осуђен је четири мјесеца затвора.

Њему се суди за кривично јело принуда и угрожавање сигурности Милачићу, Младену Јовановићу, Страду Туровићу и Милошу Кликовцу. У оптужници Основног државног тужилаштва против Лекића не пише да је он на дан локалних избора 25. маја 2014. пријетио пиштољем новинару “Монитора”.

Иако је Милачић тврдио да је Лекић уперио пиштољ у њега, тога нема у оптужници а новинар и даље инситира да се то десило јер је “снимао изборна непочинства његове партије”, односно ДПС на Конику.

„Човјек, вишеструки повратник, који је на мене и још неколико људи, непосредно испред изборног мјеста, на дан избора, повукао пиштољ и пријетио убиством, те ми отео камеру (никад ми није враћена!) којом сам снимао изборне манипулације Ђукановићеве партије, осуђен је на четири мјесеца затвора, што је мјесец више од најблаже могуће прописане казне,“ навео је Милачић на Фејсбуку.

„Овим су – прво тужилаштво, па судство – постали саучесници у криминалном дјелу, јер су смишљено и организовано прикрили пиштољ који је користио осуђени. Тако ова минимална пресуда, са неодговарајућом квалификацијом, не представља ништа друго до кодификацију грубе силе којом се омогућава – или, још више: препоручује – свим насилницима да уз заштиту правосудних институција оружјем штите интресе владајуће олигархије окупљене око ДПС-а. Пресудом се оперативцима партије шаље порука из срца мафијашког режима: свим силама браните тврђаву и бићете, ако и будете, кажњени тек симболично.“

Тужилац Вукас Радоњић рекао је да нема сумње да је Бранислав Лекић користио ватрено оружје док је пријетио новинару Марку Милачићу и његовим пријатељима, али да то не може да докаже јер пиштољ није пронађен.

“Нема сумње да је окривљени озбиљном пријетњом пиштољем одузео оштећеном камеру, нема сумње ни да је пријетњом пиштољем угрозио сигурност оштећених… Оптужба прихвата да је оружје коришћено приликом извршења дјела, али како није пронађено, није се могао гонити за то кривично дјело”, рекао је Радоњић.

Пуномоћник Милачића, адвокат Далибор Каварић, истакао је да је констатација тужиоца нелогична и неприхватљива, јер по тој логици, да је том приликом извршено разбојништво или убиство, не би постојало дјело, јер није пронађен пиштољ као средство извршења.

Бранилац оптуженог, адвокат Здравко Беговић, тврди да је Лекић био испровоциран, али да није извршио кривично дјело. Он тврди да је његов брањеник потпуно неосновано цијело вријеме прозиван да је радио у корист ДПС-а.

“Чак и да је хтио, он није могао да угрози њих четворицу, а потпуно га је природно иритирало, што га неко снима камером”, закључио је Беговић.

За ово кривично дјело предвиђена је казна затвора од три мјесеца до три године.

Лекић је раније правоснажно осуђиван због тешке крађе, силовања, отмице.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here