Насловна Насловна Лекић: Вучић да свједочи о „државном удару“, највише је „лично видио и...

Лекић: Вучић да свједочи о „државном удару“, највише је „лично видио и чуо“

5
ПОДИЈЕЛИ

Расвјетљавање „државног удара“ од 16. октобра у свим детаљима није само обавеза пред грађанима и историјом, већ и услов за нормализовање политичких прилика у Црној Гори, казао је у интервју за „Дан“ лидер Демоса Миодраг Лекић.

Он је рекао да би требало позвати премијера Србије Александра Вучића да свједочи у Црној Гори, имајући у виду да је српски премијер, по изјавама које даје, највише „лично видио и чуо“ о терористичком нападу у нашој држави.

„Придружујем се доминантном утиску да појаве протагониста из Србије, њихове изјаве и њихов укупни ниво додатно удаљују од озбиљног заокруживања убједљиве верзије догађаја“, саопштио је Лекић.

Aleksandar Vučić

Дио опозиције спреман је да изађе на локалне изборе у Никшићу. Руши ли то јединствени опозициони бојкот? Хоће ли и Демос наступити на никшићким изборима?

„Одлука о могућности изласка на изборе у Никшићу јесте објективно тешка. Излазак на изборе у условима бојкота рада парламента, другим ријечима у нерегуларним условима политичког живота и нерегуларне владе, јесте рискантан потез. С друге стране, постоје и други приступи. Зато је то питање предмет интензивних анализа и консултовања у опозицији. Важно је да одлука буде усвојена заједничким опозиционим дјеловањем. Демос ће респектовати наведене чињенице прије своје коначне одлуке“, рекао је Лекић за „Дан“.

Је ли на Вашем недавном састанку с европским комесаром Јоханесом Ханом дефинисан неки модел за разрјешење политичке кризе у Црној Гори?

„На састанку је предочена тешка ситуација и дубина политичке кризе у Црној Гори, које су условљене неслободним изборима у условима објављеног државног удара на сам изборни дан. Нема тога иностраног госта који негира аргументе о нерегуларности избора на дан објављеног државног удара, без обзира да ли се удар стварно дешавао или је био инсцениран. Хану је предочен наш предлог. Он је рекао да је потребан компромис између власти и опозиције и да он врши утицај на обје стране како би се прихватило компромисно рјешење. Наш предлог за понављање избора јесте на одређен начин компромис. Додао бих да комесар Хан тражи, уосталом и као ми, пуну истину о збивањима 16. октобра. Очигледно је да када неко тражи пуну истину не вјерује у претходне верзије“, поручио је Лекић.

Да ли је Демос спреман да учествује у организацији протеста у циљу испуњења захтјева да се понове избори у разумном року?

„Демос је спреман на све озбиљне и демократске облике политичког дјеловања које предвиђају црногорски устав и закони“, казао је Лекић.

Све више се сумња у званичну верзију „државног удара” на дан избора. Ваш коментар?

„Ради се о крупном питању, које не може проћи са половичним објашњењима и рјешењима. Овдје се чак не ради примарно о томе ко ће постати власт а ко опозиција у контексту „државног удара”. Овдје се ради о томе хоћемо ли личити на озбиљну или неозбиљну државу. Све улази у шире геополитичке контексте, интересе и игре, па је ствар додатно сложена. Али, прије глобалних интереса и домаћих опсесија влашћу, у чему убједљиво води врх власти, очигледно спреман на све да одржи власт, постоје грађани ове земље којима треба пружити пуну истину о том крупном политичком догађају. Као такав, догађај одлази и у историју са свим актерима и оцјенама о њима. Придружујем се доминантном утиску да појаве протагониста из Србије, њихове изјаве и њихов укупни ниво додатно удаљују од озбиљног заокруживање убједљиве верзије догађаја. Када смо већ код Србије, требало би позвата премијера Александра Вучића да свједочи у Црној Гори, имајући у виду да је српски премијер, по изјавама које даје, највише „лично видио и чуо” о терористичком нападу у нашој држави. То је чак јавно изјављивао и у међународним сједиштима, па и током конференције за штампу са Јенсом Столтенбергом. Док траје истрага, треба сачекати и њен завршетак. У што скорије вријеме. Једна ствар је извјесна. Расвјетљавање државног удара од 16. октобра у свим детаљима није само обавеза пред грађанима и историјом, већ и услов за нормализовање политичких прилика у Црној Гори“, објаснио је Лекић за „Дан“.

Ђукановић преко НАТО интеграција направио од ЦГ шок-собу

Како видите одлагање ратификације протокола о приступању Црне Горе НАТО-у у америчком сенату?

„Ево већ годинама, Ђукановићева власт поводом теме уласка Црне Горе у НАТО држи земљу у неком стању шок-собе. Очигледно ова драматичност треба да одвуче пажњу грађана од реалног стања у земљи, од дубоких расцијепа социоекономских, регионалних, па све до етничко-културних. Ни послије све пропагандне буке, још нема услова за изјашњавање у Црној Гори. Дакле, ни послије толико пуњења том темом режимских медија и изјава плаћених лобиста из САД и НАТО-а. Сада уочавамо да одлазећа америчка админстрација није до краја одлучила о том питању. Са новом је још неизвјесније. Ако се томе дода да и неке важне европске земље нијесу ратификовале позив, произилази да још постоје резерве. Како постоје објективни геополитички интереси, онда узроке треба тражити на црногорској адреси и сјенци неправне државе. Свакако, и на име Мила Ђукановића, имајући у виду његове бројне афере корупционашко-криминалног карактера у земљи и иностранству. Али, нека они разјасне заплете и тајне њиховог партнерства, па и питања кредибилитета свих у тој игри. Нама остаје да се примарно бавимо драматично озбиљним унутрашњим питањима, да их рационално и демократски ријешимо, а да о НАТО интеграцијама одлучимо када то питање дође на дневни ред, разумије се, на демократски начин. Референдум је, треба ли то понављати, највиши степен демократског одлучивања“, тврди Лекић.

Захтјеви из платформе рационални

Када ће бити готова опозициона платформа за превазилажење политичне кризе у Црној Гори и шта ће она садржати? Колико је реално да ДПС прихвати услове које ћете поставити?

„Опозициона платформа је састављена. Пожељно је да буде усвојена од свих опозиционих снага. Она, у најкраћем, има три битна елемента. Пуна, недвосмислена истина о догађајима од 16.октобра. Захтјев за понављање избора у разумном року, најкасније до предсједничких избора. Договор о изборним условима. Не знам да ли ће ДПС или партије мањинских народа прихватити овај рационални излазак из настале дубоке кризе. Знам да ће својим ставом преузети одговорност пред грађанима. За рационалан излазак из кризе настале неслободним изборима или за одржавање нерегуларне власти и наставак неодрживе ситуацији у земљи, са свим последицама које би услиједиле по земљу“, казао је Лекић.

Демос предао захтјев за формирање клуба

Зашто коалиција Кључ и њени конституенти једини досад нијесу формирали посланички клуб?

„Коалиција Кључ је предизборна коалиција. У нашем коалиционом споразуму је предвиђено формирање посебних клубова. Демос је, слично другим опозиционим странкама, предао захтјев за формирање посебног клуба. Желим да истакнем да је политичка сарадња три партије у коалицији Кључ била коректна. Ми ћемо настојати да останемо у неком облику политичко-опозиционог савезништа, тим прије што смо током коалиционог наступа заступали заједничке политичке ставове. Примарно смјену ДПС-а као услова за корјените промјене у црногорском друштву, хитну декриминализацију државе и друштва, правну државу, хитне економске реформе. Све то у условима стабилности и без изазивања икаквог хаоса“, закључио је Лекић у интервјуу за „Дан“.

5 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  samo pricekaj dok se Milutin i Vucko dogovre ,dbices brzo odgovr,vjerovatno cekaju brifihg Vucicevic Popovic,iza toga slijedi zestoki demars da je Vucic ista rekao ,sam sto je bio u Brisel da lobira u korist Motenegra za Nato i naravno preporuci Srbiju tom savezu.
  davno je proslo vrijeme kada je Tito poslao Tempa u Ameriku za spas komunizma,nema vise tajni i Amerika i Rusija su svjesni da NATO mora umrijeti kao sto je nestao Treci Rajh,slabo se nasi snalaze,Medojevic je dobro razumio stanje i otisao na pravu adresu,Njemu je receno sto i kao dalje,zato slijedite upustva Medojevica,nadam se profesore da necete sjutra na Varindan setati Podgoricom i ta posat ce bit brzo dovedena na stvarno stanje,zato polako ali sigurno ne ulaziti u Skupstinu a vrsiti pripremu za skidanje vlast ,sto pomocu domace javnosti sto pomocu Rusije i Amerike ,da kazu koliko su mu dvali i sta je sve cinio i pljackao.
  Dolje Lopovi ,nesti smo to zaboravili!

 2. 0
  0

  Po svim zakonima svijeta, svejedno kontinentalno ili Common Low, precedentno pravo, niko nije u obavjezi da svjedoci protiv sebe!!!
  Niko, pa ni Vucko!

 3. 0
  0

  Први пут да чујем нешто, да је овај мутави плаћеник корисно рекао. Вучића за свједока ……………………………………….

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here