Насловна Насловна Лекић: Сви су позвани у прелазну владу, не идем у Грађански покрет

Лекић: Сви су позвани у прелазну владу, не идем у Грађански покрет

8
ПОДИЈЕЛИ

miodrag lekic 02

Иницијатива за формирање прелазне владе на један орочени период са циљем доношења хитних економских мјера, постизања конкретних резултата у борби против корупције и криминала и организовање регуларних и демократских избора је акт јавне одговорности. Ко буде заинтересован да узме учешће у овој демократској и патриотској иницијативи добро је дошао, рекао је лидер Демократског фронта Миодраг Лекић.

Народни бунт је легитиман и логичан одговор на неподношљиву деградацију живота црногорских грађана. И тај бунт ће се неминовно једног дана догодити“, каже Лекић.

Он је, у интервјуу листу „Дан“, одбацио спекулације да прелази у Грађански покрет.

Већ сам то јасно и јавно рекао, али ако треба поновићу. Не прелазим у Грађански покрет“, рекао је он.

 stize lekic

На питање како коментаришете што је један од лидера Грађанског покрета Дритан Абазовић био на вечери са Хашимом Тачијем, и да ли опозициони субјекти заиста треба да сарађују са људима који су пријатељи Мила Ђукановића и уз то оптужени за најтеже злочине, Лекић је одговорио да њему није познато да је посланик Абазовић сарадник Тачија, а добро му је познато, као уосталом укупној црногорској јавности, „да је Абазовић један од водећих, озбиљних и аргументованих критичара црногорске власти и несумњиви борац за демократски преображај Црне Горе.“

Уосталом, сви ми преузимамо јавну одговорност за јавне потезе и изборе које чинимо, па то важи и за господина Абазовића. Што се тиче посјете госта са Косова које је црногорска влада признала као државу, видим примарно црногорског премијера као режисера насталог заплета, односно посјете. И то не да би се рјешавали проблеми из двије средине, јер до сада осим јавних фраза ништа није конкретно решавано, нарочито не на животном плану многих избјеглица, у смислу њиховог повратка кућама одакле су дошли у Црну Гору“, нагласио је Лекић.

Упитан да ли у ДФ-у настављено усаглашавање о организовању грађанских протеста и када би они могли почети. он је казао: „није материја протеста, мислим на озбиљне, демократске и свеобухватне протесте својина ДФ-а, да би од њега ексклузивно зависили исходи таквих пројеката. Народни бунт је легитиман и логичан одговор на неподношљиву деградацију живота црногорских грађана. И тај бунт ће се неминовно једног дана догодити.

Lekic protest

„Међутим, потребно је озбиљно и у широком сасгаву друштвених чинилаца – синдиката, невладиних организација, радничких и студентских удружења, свих опозиционих партија и структура итд. заједнички радити и координирати организацију и методе, дефинисати циљеве и наступити у првом реду са јавно угледним и кредибилним личностима“, навео је Лекић.

Свако, како је казао, искључиво вербално, кампањско, импровизовано, неосмишљено, ријечју неозбиљно позивање на протесте од стране појединаца или медија јесте директан допринос компромитовању правих протеста.

„Наравно да ћемо се озбиљно односити према овако важном питању“, казао је лидер ДФ-а.

Лекић је одговарајући на питање има ли БиХ легитимно право да кроз међународну арбитражу тражи од Црне Горе Суторину, рекао да та изненадна иницијатива из кругова у БиХ, која ипак није званично и државно институционализована, носи многе бизарности.

lekic

Од правно историјске неутемељености, па до потенцијалне контрапродуктивности за саму БиХ. Сигуран сам да и на међународном плану влада непријатно изненађење да је земља која је искуствено доживјела многе претензије са стране на своју територију, земља која има огромне проблеме, па и оне елементарне у свом унутрашњем функционисању, одједном и без ваљаних аргумената прокламује, ништа мање него територијалне претензије према другој држави, дакле Црној Гори. Зато је за очекивати да се кругови који су покренули ову иницијативу што прије повуку у интересу саме Босне и Херцеговине“, додао је он.

Према његовим ријечима, није искључено да неко сада тему Суторине – разним аналогијама и правним привидима покуша искористити за наводну аргументацију у контексту других спорних граница.

Ипак, главна опасност за неповољно рјешавање по Црну Гору других питања лежи у инертности, некомпетентности, пропагандном обмањивању домаће јавности од стране црногорске власти. На тим питањима нема приватизације, новчане продаје и трансакција, тендера, закупа, већ треба озбиљно и јавно радити да би се дошло до резултата, Можда и у томе треба тражити разлоге домаће власти за игнорисање отворених проблема са страховитим кашњењима која могу опредијелити негативан крајњи исход за Црну Гору, као што се по свему судећи, дешава у питању Превлаке“, закључио је Лекић.

8 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Svi su pozvani na proteste, svi u prelaznu Vladu… neko je nešto pobrkao ovdje. Ništa se ne dešava, opozicijo. Ako nijeste primijetili između vaših govorancija

 2. 0
  0

  -Што се тиче посјете госта са Косова-

  – Абазовић један од водећих, озбиљних и аргументованих критичара црногорске власти и несумњиви борац за демократски преображај Црне Горе-

  Bivsem intelektualnom heroju suprostavljanju NATO agresiji 1999, Hasim Taci je danas samo “gost sa Kosova“, a ne zlocinac i terorista…

  Dalje odakle pravo i na osnovu kojih kriterijuma ova sjenka od nekadasnje ljudske i politicke velicine proglasio natapiranu lutkicu u podijeljenoj svojini Miska Perovica i ambasade SAD, vodecim borcem za demokratski preobrazaj? Preobrazaj ciji su osnovni postulati neupitini ulazak u NATO i povratak apsolutnog monopola druge familije nad crnogorskim finansijskim tokovima, koji dalje vise ne bi morali da dijele sa prvom porodicom…

  Dosta je bilo gospodine Lekicu… nemate vise prava da svojim podlom promocijom interesa druge familije i ambasade SAD ponizavate 95% svojih glasaca, koje poslednje sto bi zeljeli da Crna Gora postane americka vojna baza, a druga familija prva…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here