Насловна Насловна Лекић и Ракчевић о влади националног јединства

Лекић и Ракчевић о влади националног јединства

6
ПОДИЈЕЛИ

miodrag lekic 02

Лидер Демократског фронта Миодраг Лекић састао се данас са челницима Грађанског покрета Жарком Ракчевићем и Дританом Абазовићем, како би разговарали о формирању прелазне Владе.

“Лидер ДФ-а је челницима Грађанског покрета представио концепт прелазне владе и разговара о могућност њиховог укључивања у широки опозициони савез“, казао је неименовани извор дневника „Вијести“

Предсједништво Фронта је крајем године одлучило да са осталим опозиционим партијама покрене преговоре о формирању прелазне владе.

Лекић је тада казао да би та влада требала да покрене хитне економске реформе и припреми услове за одржавање демократских избора. Прелазна влада, како је рекао, отворила би нову демократску страницу поштовањем закона и принципа подјеле власти и подстицала аутономност независних институција, у првом реду правосудне и скупштинске власти.

Лекић је најавио да ће о прелазној влади разговарати са онима који су показали “’опозициону кондицију”, странкама националних мањина, а могуће и са СДП-ом.

lekic rakcevic

Након састанка са Лекићем, Жарко Ракчевић је потврдио да је тема сусрета било обједињавање опозиционих снага и постизање друштвеног консезуса око формирања владе националног јединства.

„Црна Гора мора кренути  на пут економског опоравка и да смогне снаге да се обрачуна са криминалом, корупцијом и да заиста покаже конкретне резултате на свом европском путу“, казао је он. 

Према његовим ријечима, у ГП ће, прво обавити консултације.

„Имамо своје виђење о актелној ситуацији у Црној Гори, пренијећемо оно што је био предмет разговора са Лекићем. Уколико то буде виђење и на органима ГП, вјерујем да би био редослед ствари да се даље обаве разговори са опозиционим снагама, а онда и са позицијом“, рекао је Ракчевић.

Он је казао да је вјерује да је сваки добронамјерни грађанин забринут због економског стања у Црној Гори и изостанка владавине права и резултата у обрачуну са криминалом и корупцијом.

Вујовић: Лекић показује да има алтернативу

То што је Лекић сам пошао на састанак, политички аналитичар Златко Вујовић види као поруку Лекића осталим члановима руководства Демократског фронта.

vujovic-zlatko

„Да Демократски фронт није једини могући његов избор и очигледно да он жели на неки начин покаже да се залаже за једну другу политику у односу на ону која доминира, макар посљедњих неколико мјесеци, у потезима кључних руководиоца Демократског фронта“, казао је Вујовић за ТВ Вијести.

Данашњи састанак, према Вујовићу, показује да лидер ДФ жели да се дистанцира од националистичке реторике која се могла чути посљедњих мјесеци из дијела руководства ове коалиције.

„У сваком случају, више је него јасно да то није усаглашена политика Демократског фронта, већ је то, условно речено, солирање Лекића, али видјећемо са каквим епилогом. Да ли ће то утицати на јединство Демократског фронта или је то можда и почетак краја ове коалиције“.

СДП ће причати са Лекићем, ако…

Лекић може саговорнике наћи и у Социјалдемократској партији, али ако би тема разговора били и државни приоритети за ову годину: НАТО и примјена акционих планова за поглавља 23 и 24. Потпредсједник СДП Рашко Коњевић је поручио да су то те теме о којима та партија може са свима разговарати.

rasko-konjevic

Уколико су то теме о којима Лекић и други представници политичких партија желе да разговарају, да имамо исте приоритете у том сегменту, подсјетићу: За то је врло важно да имамо унутрашњу политичку стабилност и да разговарамо тражећи консензус унутар заједнице, унутар политичких партија о овим темама које су приоритет Црне Горе у 2015. години. Дакле, добијање позива за НАТО и позитивна евалуација привремених мјерила како бисмо једнаком динамиком наставили европски пут. О тим темама можемо разговарати апсолутно са свима“, казао је Коњевић.

6 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Ћаки и Гоги, стеже ли вас улар око врата? Жеља ли тај самар на леђима? Боцкају ли вас Мишко и Жељко мамузама?

 2. 0
  0

  LEKIĆU, što ti bi, ja s Rakčevićem ne bih ni riječ progovorila, a ,,mister ,, Raško neka prvo kaže KO JE DAO PASOŠ TAKSINU ŠINAVATRI

 3. 0
  0

  Не знам господине лекићу колико вам је паметно да се удружујете са истрошеним војницима режима, који се нису ни измјерили на биралиштима, поготову што ово лич на „прст у око“ коалицији коју предводиет… Лични однос је потпуно друго од укупног опозиционог интереса, тако да сте могли са ракчевићем попричати и уз кафу у кабинету, а НЕ ДА му дајете оволико на значају. Не знам… Ово ми се не допада

 4. 0
  0

  Vjerovatno je natapirana lutkica Miska Perovića prenijela Tacijeve pozdrave ovoj drugoj dvojici. Bijedno je i sramno što je čovjek briljantne biografije, intelektualni heroj otpora NATO agresiji, autor brojnih kvalitetnih kritičkih testova o NATO paktu i stvarni pobjednik potonjih predsjedničkih izbora, danas u poslednjoj etapi svog života sebi dozvolio da se svede na nivo budjavog tastera američke ambasade…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here