Насловна Насловна Лекић: Преиспитаћу свој статус у Фронту

Лекић: Преиспитаћу свој статус у Фронту

34
ПОДИЈЕЛИ

Лидер Демократског фронта (ДФ) Миодраг Лекић казао је да га осјећај јавне одговорности обавезује да у постојећој ситуацији преиспита политички статус у Фронту и организационе форме даљег дјеловања.

miodrag lekic 02

Он је рекао да му је искрено жао, примарно због великог броја присталица тог савеза, да је његовим, у дужем периоду, иницираним покушајима осмишљеног и кординираног даљег политичког дјеловања ДФ-а пружен отпор, често у прикривеним формама, а наводно неким страхом од централизације.

“Остало ми је да констатујем наставак па и појачане тенденције све чешћег промовисања појединачних политика, односно постојање више политика понекад и међусобно контрадикторних – које су у неким случајевима јавно саопштаване неадекватним стилом у јавности, што непотебно ствара конфузију па и угрожава високо постигнуте резултате и стрпљиво грађену јавну снагу ДФ-а”, казао је Лекић у интервјуу агенцији Мина.

Он је рекао да се одлуке три партије да изађу на изборе у Херцег Новом ван и без имена ДФ-а, а предвођене локалним СНП-ом се могу разумјети и као допринос разграђивања Фронта.

“Пошто сам цијело вријеме настојао да дјелујем на јавно одговоран начин демократски респектујући све компоненте широке коалиције ДФ-а – исти осјећај јавне одговорности ме обавезује да у постојећој ситуацији преиспитам свој даљи политички статус и организационе форме даљег дијеловања”, рекао је Лекић.

Он је поручио да ће, увијек спреман за допринос у интегративним формама дјеловања укупне, притом праве и потвђене опозиције, наставити борбу против режима Мила Ђукановића.

df lekic u baru

“Режима који је заједно са клијентелистичким групама и службама око себе узурпирао и заробио државне институције, економски упропастио земљу, подијелио народ и криминализовао црногорско друштво”, рекао је Лекић.

На питање да је због разлика поводом прелазне владе, протеста, владе у сјенци са поједним функционерима ДФ-а, одлучио да преиспита даље дјеловање у Фронту, Лекић је казао да то нијесу узроци.

“Те разлике би могле бити само појавни облици суштинског питања– да ли ићи даље координираном, осмишљеном политиком, па и са елементарном дисциплином што све заједно озбиљно јавно промовише ДФ, или ићи са парцијалним наступима појединаца и партија без осјећаја за цјелину па и за јавну репутацију укупне коалиције”, објаснио је Лекић.

Он је казао да, како је навео, непромишљено излажење у јавност поводом теме владе у сјенци, о чему се информисао у медијима, показује непромишљеност без конкретне одговорности за произвођаче ове непотребне конфузије.

“Ми ћемо у ДФ-у та питања до краја отворити, јер опозиција треба да отворено разговара и о својим слабостима, за разлику од тврђаве врха власти која од јавности крије многе тајне од начина вођења ове државе које се, по предсједнику Скупштине, одвија у комбинацији незнања и корупције, све до колективних и личних биланса истог корупционашког карактера”, истакао је Лекић.

Он је навео и да, дјеловање партија у коалицији остаје легитимно и да свакој појединачно у Фронту или ван тог савеза жели успјех у даљем политичком дијеловању.

Ипак, све чешћу праксу партијско поједниначних наступа и саопштења чије садржаје неријентко и не дијелим, треба да прати сразмјени принцип појединачне одговорности, а не покривање ДФ-ом јер се у том случају угрожава рационална функционалност и сам смисао коалиције па и моје остајање на њеном челу”, казао је Лекић.

Он је рекао да истовремено, а полазећи од сложености сваке коалиције, треба објективно и са уважавањем сагледати и разлоге партија за лабави савез.” Оно што је недопустиво и за мене неприхватљиво јесте модел замагљивања одговорности за јавне потезе”, рекао је Лекић.

Он је најавио да ће у сваком случају, на Предсједништву ДФ на демократски и политички озбиљан начин, расправити то важно и, како је навео, преломно питање, третирајући све опције легитимним.

Притом у било којој даљој форми опозиционог дјеловања треба да останемо савезници у борби за конститусање демократске, правне, декриминализоване црногорске државе”, рекао је Лекић.

34 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Kakav demagog i licemjer, dvije i po godine nije imao jedan jedini predlog i inicijativu, manekenisao se po CG, plandovao i sad izigrava zrtvu. Nemojte ga zadrzavati u DF, sve druge stranke iz DF su na jednoj strani, a on na drugoj, pa nece biti da je on popio svu pamet svijeta

   • 0
    0

    On se preispituje nakon dvije i po godine bavljenja nekim poslom, a ti i tvoji mentori ocigledno to jos niste uradili od rodjenja. Zato Crna Gora i jeste ovdje gdje je , sa ovakvom vlašću i PAYPAL vječitom opozicijom!

  • 0
   0

   Hahaha….neškolavana politička patetikai demagogija iz klupa vječitih opozicionara !! Marginalizovaće, ili makar pokušati Kneževićevu partiju, a onda halapljivo gristi do poslednje trunke sve što je ideja FRONTA stvorila, i posle toga se na uvredljivoj margini dogadjaja pridružiti Narodnoj stranci. Kladim se da do izumiranja Nova i PZP neće samostalno više izlaziti na izbore.

  • 0
   0

   Ove maligne komentare, čija se obojenost i pristrasnost vidi sa kilometra, ne treba uzimati za ozbiljno… Gospodin Lekić je dao cijelog sebe projektu na čijem je čelu bio, a on jedini nije imao „rezervni položaj“ od svih subjekata-konstituenata DF-a. On sam je davao težinu Frontu, čak i veću nego što je ima pojedinačno bilo koji njegov činilac. Zajedno, svi skupa, činili su ozbiljnu prijetnju mafijaškom režimu, pa u takvom jednom budućem ukrupnjavanju malih, feudalnih stranaka i strančica i treba tražiti model po kojem je moguće suprostavljanje moćnoj mašineriji režima.
   Vjerujem da je i on činio pogrešne poteze, a među njima vidim uzdržanost u istrajavanju da svoju izbornu pobjedu održi, bez obzira na manipulaciju režima i Filipa Vujanovića. Sa druge strane, pozdravljam njegovu brigu o građanskom miru koju je ispoljio tom prilikom.
   Takođe vjerujem da će u novom ambijentu, u kojem će imati punu odgovornost i u kojem će se pitati u potpunosti, znati kako ići dalje i znam da će imati puno sljedbenika u Crnoj Gori, bar u onom promišljenom dijelu građana, koji ne srlsjaju za folklorom svake vrste!
   Uostalom, sačekajmo da prođe sjednica Predsjedništva, onda će se sve znati. Od srca želim da se konstituenti „odlijepe“ i da pokažu svoju stvarnu „mudrost, pravac i snagu“, bez zaklanjanja iza ličnosti Miodraga Lekića. Očekujem da održe obećanje i krenu sa „masovnim protestima“, od kojih, na žalost, neće biti mnogo toga, jer znamo ko će im biti organizator. Daj Bože da griješim i da me NOVA i PZP demantuju tako što će oboriti ovaj režim. Ne treba sumnjati u njihovu namjeru da to uraDE,A ali i te kako treba imati sumnje u njihovu sposobnost da to izvedu. Kao što se iz ovog primjera vidi, sposobni su samo za manipulaciju.

 2. 0
  0

  Ne mogu, a da ne primijetim da ova najava Lekića o napuštanju DF-a, dolazi u trenutku kad DPS nikad nije bilo u težoj poziciji – nema novca, ništa od NATO-a, EU prijeti blokadom pregovora….

  • 0
   0

   Zato su odavno upoznati „veliki šefovi“ koji su i proizveli ovu situaciju. Pažljivo ,precizno i neskriveno su je razvijali mjesecima ali na žalost nedovoljno mudro , kao i sve što su radili samostalno ddo sada. To što ti nisi bio „informisan“ do ovog trenutka, više govori o tebi.:)

  • 0
   0

   Nebojša pošto ponavljaš stav iz ANB-ovskog repertoara, vjerujem da ćeš kod pametnih čitalaca automatski biti diskvalifikovan kao komentator 🙂 Dajbrate nešto što nije iz kuhinje ANB-a, a od „mladih“ smo već vidjeli kako se prolazi…

  • 0
   0

   U čemu se sastoji ta suptilnost, u inertnom pristupu politici i čekanju da nešto padne sa neba. Takvih suptilnih ima dosta u opoziciji, eto Pajović je najslicniji Lekicu, a takvi su i novi Lekicevi stranacki saradnici Rakčević, Abazović i ostali Natovci

   • 0
    0

    Što ste poavetali, udbaši sitni ubacaju zisku, Lekic ovdje nigdje nije rekao da ide iz DF-a, a iskreno nema ni dje. Sumnjam da ce se udruzivati sa Rakcevicevim ustasama, a nece sigurno ni biti potpressjednik nekom Bečiću

  • 0
   0

   U pravu si . To su aždaje koje umjesto da proždiru vlast i mafiju, već 20 godina se hrane svojima a sve zbog sitnih, ličnih privilegija i bolesne sujete.
   Lekić treba da osnuje svoju partiju i da u savezu sa svim časnim i provjerenim opozicionarima konačno sruši mafiju.Političko decemisjki diletanti treba da idu na biro rada i potraže novi posao.

 3. 0
  0

  Ovo je najpametniji i najodgovorniji politicar koga je Crna Gora modernog vremena imala i ima.Pricajte sta hocete, gospodin ostaje gospodin, a ladja koja tone ne moze da se izdigne na povrsinu.

  Sad kad vas citam i sjetim se kako ste ga dizali u nebesa prije samo pola godine mogu samo da zakljucim: Nas narod zasluzuje Mila i nikog ni veceg ni manjeg!

 4. 0
  0

  Ubrzo će i pokojna narodna stranka biti politička gromada za ove neumorne čuvare promašenih politika i decenijskih pokušaja da se sruši odnarodjena, mafijaška vlast.
  U narodu vlada mišljenje da bi vlast odavna sama pala samo da je OVAKVA opozicija nije 20 godina pokašavala „srušiti“ ! 🙂

 5. 0
  0

  Као што је рекао уважени Блажо Давидовић у интервјуу Српској телевизији, на опозиционој сцени се одавно нису појављивали такви преваранти и штеточине као што су Миодраг Лекић и Вања Ћаловић.

  • 0
   0

   Morao bi znati da su to isto rekli i „uvaženi“ Dragan Rosandić i isto tako „uvažena“ Ljubica Gojković u svojim neumornim medjusobnim gostovanjima na toj istoj televiziji. Ako saberemo te tri harizme i njihovu učinkovitost, siguran sam da će i g-din Vuksanović shvatiti da nešto urgentno mora da mijenja. Provjerlji i dokazivi životni bilansi su teško breme i ne mogu se falsifikovati a najgore je kad se neko takav samoproglasi expertom bez ijednog mjerljivog rezultata.No, dok je Sekule i sličnih, i oni imati svoju publiku.

 6. 0
  0

  E moj Miodraze Lekicu … Vise nade, a manje ucinka nije bilo odavno. Kad si vidio da od utapanja NSD jedan politicki subjekat sa jedinstvenim programom nema nista, da od eutanaziranja srpskog birackog tijela na krajnje perfidan i podmukao nacin nema nista, onda ti je sujeta eksplodirala. Kad si sebi dozvolio da te izmanipulise politicki blefer Goran Danilovic, zajedno sa vlasnicima Vijesti, onda zaista I treba da ides I to sto prije. Ukoliko sve ovo radite zajedno I u dogovoru, onda si gori cak i od njih. Neka Lekic I Danilovic idu, srecan im put, ja DF-u zelim svako dobro, us zelju da ovog puta dobro razmisle koga ce da postave za novog predsjednika DF, a Andriji da za svog zamjenika postavi pravog srpskog patriotu. I samo naprijed, nema vise kocnica.

  • 0
   0

   ‚Jedva čekam prve sledeće izbore da se zajedno proslavimo „uspjeh“ te tvoje tvorevine. Opet će neko treći biti kriv. i opet ćete se svi u vrhu zaklinjati u srpstvo i svi, bez trunke srama, nastaviti da uzivate sitne privilegije, ostvarene jos jednom zabludom vlastitog naroda. I ja sam SRBIN ali od kad me vi „zastupate“ sve mi je gora i gora situacija a vi u rukovodstvi se samo po malo rokirate i nastavljate dalje , Niko da podnese odgovornost za decenijsko posrtanje i promasaja. Neka hvala , necu vise, dosta je bilo !

 7. 0
  0

  Ne pratim politiku kao neki „profesionalci“ koji postuju na ovom portalu ali za čitavo vrijeme njegovog „liderstva“ nijesam utvrdio za što se ovaj čovjek zalaže. Nikada nije rekao ništa eksplicitno i nikada nije zauzeo jasan stav ni po jednom pitanju. Njegov stav je da nema stav. O svemu „treba razmisliti i donijeti adekvatan zaključak“. Toliko je najavljivan kao spasioc da to nije normalno. Čovjek je, jednog dana, doveden sa strane i proglašen mesijom. Doveden, a da niko iz biračkog tijela stranaka, koje su ga dovele, nije znao što taj čovjek misli i što misli uraditi. Možda su njih nekolicina i znali ali to nijesu prezentirali svojim biračima. Svi su ga prihvatili ne pitajući ništa. Odjedom je postao „lider“. Birači ovih stranaka se ponašaju kao vjernici neke od religija. Dovoljno je da im dotadašnji lider kaže da tako treba i da svi aminuju njegovo mišljenje. Taj podatak dovoljno govori o mentalnoj strukturi glasača u CG. Crnogorski glasač još nije prestao biti navijač. Crnogorsko glasačko tijelo je slično navijačima nekog od klubova. Ljubav prema nekome, za njih, ne znači i obaveza nekoga prema njima samima, prema njihovim stavovima i željama. O obavezama istih u smislu sprovođenja u djelo datih obećanja da ne govorimo.
  Čudan smo mi narod.

  • 0
   0

   Umije i ovaj „U prolazu“ da ubode ponekad. Potpuno se slažem sa stavom da se glasači ponašaju kao navijači, ali se ne slažem sa ovim prvim dijelom. Ne znam po kom pitanju se Lekić nije izjasnio i šta ima to da nije kazao?! Biti na čelu raznorodnog i programski „konfrotiranih“ konstituenata, a ići na jednu stranu, ne bi bilo ni mudro ni pošteno. DF se sastao da bi srušio režim, a ne da bi rešavao pitanja poput NATO pakta i sl. Lekić je bezbroj puta ponovio da je pitanje NATO integracija 15. po redosledu i po značaju za njega, jer je pitanje svih pitanja u CG borba protiv mafije koja se instalirala u sistem i drži poluge odlučivanja u državnom aparatu. Kada se sukobite sa problemom organizma čije je tkivo uhvatila metastaza, radite sve da bi organizam preživio! Uopšte se ne pitate da li će taj organizam posle ići na Baleare, ili na Bjelasicu! Sa CG je isto, treba je izvući iz kandži, a posle, kada se stanje sredi i popravi bar u osnovnom segmentu demokratskog odlučivanja, onda neka se narod pita.

 8. 0
  0

  Ovaj “ U prolazu“ pokušava da odradi drenažu terena za višedecenisjke opozicine lidere. Ubrzo će im biti potreban alibi za ko zna koje po redu njihovo „mudro“ vodjenje opozicionih stranaka.Ovoga puta im je trud uzaludan i ako će „naglašeno isticati svoje uspjehe u terenskom djelovanju i nevjerovatno velikom broju onih koji žele da se učlane“ u njihove stranke. Oni zaista mogu poslužiti kao školski primjer „Kako se ne treba ponašati i šta ne treba raditi u politici “ !

 9. 0
  0

  Lekicu dobar si politicar i skolovan za razliku od ovi na vlasti ali si gresku napravio kad si ocekivao da mandic i ostali iz nove cute na posjetu zlocinca tacija da cute oko nato pakta oko jezika .Znaci treba da formiras partiju gradjanske profilacije i posle narednih izbora ako opozicija bude imala vecinu formirajte vlast.Najbitnije je da se ne svadjate i vodi danilovica sa sobom.

 10. 0
  0

  Bogomi sam se sve čudi šta radi takav gospodin i intelektualac sa onim četničinama iz NOVE ?

  Ko je sa nenajed…. dobra vidio moj Lekiću ?

 11. 0
  0

  Спрдња од коментара, као да су се на овој теми под пар никова активирали Ћаки и онај његов батлер из Ђурђевине.

  Упућени, Росандић и Гојковићка су образовани људи, магистри и једно и друго, не знам шта си хтио рећи. А шта је твој Ћаки, обичан комунистички апаратчик који је навикао на хљеб без мотике. Живио мало на рачун комунистичког режима, мало на рачун Миловог, мало на рачун Слобовог, мало Коштунициног. Ловац на лову остао до дан данас, видимо да је намирисао кесу Миодрага Перовића па сад иде на ту страну. Узгред, са седамдесет година је, са све дипломатским везама и чудима, досегао до позиције асистента на наком италијанском факултету. И ви ми једног таквог Шћепана Малог представљате као интелектуалну и етичку громаду?

 12. 0
  0

  Sekula,lako dokazive činjenice i provjerljiva biografije su neumoljive. Vrhunac u karijeri tvojih mentora je trenutak kad se zaposlise u jednoj lokalnoj televiziji u kojoj, zbog nedostatka interesovanja, neumorno i smijesno jedno drugo pozivaju na gostovanja. To iskoriste da malo umanje svoj „duševni bol“ pljujući po opoziciji zato što ni ona, kao ni valst, nisu prepoznali sav taj „expertski “ potencijal kojim raspolažu.Na sreću, njihov doprinos i efekti u opozicionoj borbi su svima jako dobro poznati.
  Oboje magistri! Pa šta? Da li im to automatski obezbjedjuje ulaznicu u intelektualnu elitu ? Naravno NE . kao prilog dokazu ove tvrdnje , podsjeticu te da je i Veselin Veljovic magistrirao na ovdašnjim “ privatnim sveučilištima“, kao i nekadašnji taksista Nebojša Stanković zvani Kosta odnosno Kostolomac. Ipak, od svih pomenutih , najprije bih se izvinuo ovom poslednjem zbog pominjanja 🙂
  O gospodinu Lekiću neću trošiti riječi jer se sve može naći i pročitati na svim pretraživačima interneta pa tvoja udbaška, prljava podmetanja nikad i kod nikog neće pronaći podršku, osim kod tvojih kolega sa istim zadatkom.Trudili se par godina da mu pronadju makar jedan papirić, koji bi se mogao iskoristiti za „Informerovski“ napad na njegov moralni i etički kredibilitet ali sve ispade uzaludno. Vjerovatno te to boli čim pokušavaš nastaviti sa rukopisom tih struktura. Odustani na vrijeme, korisnije je, kao što su neki ljudski faktori odustali od onih koje pokusavas odbraniti a neodbranjivi su.Svaka ptica svome jatu. Srećno i pozdravi MAGISTRE :))

 13. 0
  0

  Упућени, не вјерујем да се они много потресоше што ви нисте препознали њихове експертске потенцијале. Посебно након што ваша скаутинг служба у лову на таленте није добацила даље од Јанка Вучинића. Да мене питају, ја бих им савјетовао да увијек зову једно друго у госте, посебно ако је алтернатива томе гостовање гостовање „правог предсједника Лекића“. Бар ће људи нешто конкретно да чују за разлику од Лекићевих „па ја не знам, па ми нисмо још увијек, постоје различита гледишта, туц-муц, туц-муц“.

  Не бих ти савјетовао да много машеш са биографијом те политичке спонзоруше. Суверениста био док му се није заљуљала дипломатска столица а онда за вријеме бомбардовања прелетио под скуте Милошевића. Кад је пао Милошевићем режим он трк код Коштунице и СНП-а, још један салто. Кад се смиловао да дође у Подгорицу и укључи се у борбу против власти није то радио волонтерски него га је плаћао Мандић, и то више него што примају професори на факултету гдје је он асистент. Сада му је и то мало па претрчава у Другу фамилију за веће новце. Мало суверениста мало униониста, мало НАТО мало анти-НАТО, Лекићева једина идеологија је била и остала еуро.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here