Насловна Насловна Лекић: Од Будве и Котора зависи опозициони наступ у Никшићу

Лекић: Од Будве и Котора зависи опозициони наступ у Никшићу

4
ПОДИЈЕЛИ

Успјешно конституисање власти у Будви и Котору јесте апсолутни приоритет опозиционог дјеловања у овом тренутку. Не ради се само о логичном редоследу потеза већ о постизању резултата који омогућавају даље политичке потезе, па и поводом избора у Никшићу, рекао је за „Дан” лидер Демоса Миодраг Лекић.

Како је рекао, конституисање и успјешан почетак јавно одговорне опозиционе власти у Будви и Котору би био драгоцјен стимуланс за постизање промишљених одлука и за никшићке изборе.

Демос је за такав редослед потеза, спреман за рационалан и равноправан договор”, саопштио је Лекић.

Упитан да ли евентуални наступ дијела опозиционих субјеката на никшићким изборима подрива бојкот институција и захтјев за понављање парламентарних избора, Лекић је рекао да је тачно да се наступ на никшићким изборима може видјети и као угрожавање бојкота парламента и политичких захтјева опозиције.

Објективно није лако вући рационалне потезе у стању опште ирационалности у црногорском друштву, дакле у условима друштвене ненормалности чији је ваљда врхунац конституисање владе у неслободним условима саопштеног државног удара на сам изборни дан. Опозициони одговори на такво стање морају бити оштри потези, између осталог и неучествовањем у институционалном животу. С друге стране, Никшић је преварен, опљачкан, рањен град. Тамо је последњи тренутак за преокрет. Зато треба видјети и што грађани Никшића мисле о насталој политичкој ситуацији, слиједити њихову вољу, и донијети заједничку одлуку. Ту одлуку треба донијети што прије, а одмах након формирања власти у Будви и Котору. Дакле, одлуку да ли треба изићи на изборе, а ако се излази у којем модалитету”, појаснио је Лекић.

Казао је да је увјерен да најприје треба дефинисати минимум заједничког опозиционог програма који је добро осмишљен, реалистичан и прихватљив свима.

У овом тренутку то су три елемента. Пуна и недвосмислена истина о државном удару, заказивање поновљених избора у разумном року, и разговор о изборним условима. Ова платформа је заправо и дефинисана. Овај минимум заједничке платформе, који је заправо већ дефинисан, јесте овом тренутку довољан. Иза њега треба непоколебљиво опозиционо стати. У даљој динамици се може осмишљено надграђивати и то у могућој мјери”, казао је Лекић.

На питање о могућности сарадње са ДФ-ом, имајући у виду да је тај субјект раније износио бројне оптужбе на рачун Демоса, Лекић је рекао да из више разлога, између осталог и што то директно иде у корист власти, „ми у Демосу нисмо присталице јавног коментарисања других опозиционих субјеката”.

Макар то друге странке или њени острашњени дјелови чинили. Макар се у пропагандним страстима, слично ДПС-у, бавиле производњом издајника и другим лажним, бестидним, провинцијским подметањима. У Демосу смо свјесни два основна циља којима тежимо. Прво, смјена ове власти под сјенкама ендемске корупције која је унаказила и опљачкала економију, криминализовала друштво и произвела слом готово свих вриједности у Црној Гори. Друго, конституисање озбиљне, стручне, демократске, политички и јавно пристојне опозиционе алтернативе. У остваривању таквих циљева сарађиваћемо са онима који дијеле такве погледе”, наводи Лекић.

Указао је да је ова, како тврди, нелегитимна влада, настала на подршци крњег и нелегитимног парламента, стартовала покушајем гашења тешког наслеђа које је дочекала од Ђукановићевих влада. Готово је невјероватно, каже он, али је нова и нелегитимна влада кренула са одузимањем од најугроженијих слојева.

Треба истаћи да је Марковић отворено признао да су принуђени на рестриктивне економске мјере јер у противном не би могле бити исплаћене пензије, плате у просвјети, здравству итд. А колико јуче званична пропаганда је претходног премијера третирала као економског мага који гарантује високу стабилност, константне и рекордне стопе раста, највеће у региону. Сада пријети финансијски слом земље уколико се не узме од мајки са троје и више дјеце. Марковићева изјава о замало избјегнутом или одложеном финансијском слому земље је значајна, без сумње истинита”, закључио је Лекић.

4 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Ако не састави власт у Будви и Котору опозицију треба бојкотовати и тражити да напусти Црну Гору , да не би више замајавала ову сиротињу!

  2. 0
    0

    Ajte molim vas Lekić je sve u pravu da ste Leliva slusali sada bi bili vlast a ne opozicija! Normalno da sve zavisi od Budve i Kotora ako necete tu zajedno kakav onda Niksic a kamoli zajednicki nastup na drzavne znate sta mi nije jasno kako neko nije vec uletio u parlament vec sad!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here