Насловна Издвојено Лекић о Његошу: Нова брука нелегитимне владе и крњег парламента

Лекић о Његошу: Нова брука нелегитимне владе и крњег парламента

4
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник ДЕМОС-а Миодраг Лекић назвао је кукавичком одлуку владе премијера Душка Марковића да повуче из скупштинске процедуре измјене Закона о државним празницима, којима је предвиђено да 13. новембар, дан рођења Петра Другог Петровића Његоша, буде државни празник.

“Одлука коалиционе дружине у влади и крњем параламенту је нова потврда слома свих темељних вриједности у овој земљи и додирује једно од најосјетљивијих, ријетко неспорних, мјеста у самосвијести овог народа. Овдје огромна већина добро зна да без Његоша не би било Црне Горе, не само због државничке улоге тог просвјећеног владара, већ још више због чињенице да је својим великим књижевним – филозофским дијелом изразио синтезу и смисао њене историје”, казао је Лекић.

Како је нагласио, овај скандал са закном ништа не говори о Његошу.

“Он говори о формату групе неодговорних незналица и трговаца која и историјски светионик земље ставља на сто гдје се дијели различити плијен под сјенкама огољених коруптивних интереса. Повлачењем овог закона ДПС је показао да је спреман на све, буквално на све неморалне и понижавајуће радње да би сачувао власт”, истакао је Лекић.

У томе су, каже, им помогли и бошњачки политичари.

“Група бошњачких политичара која одавно ни близу не заступа вољу већине бошњачког народа у Црној Гори се изгледа из конфора својих новодобијених политичко-коалиционих станова и калифатских снова дрско и агресивно окомила на највећег пјесника слободе који је као такав постао израз дубоког колективног осјећања”, казао је Лекић.

ДПС и група бошњачких политичара су, каже Лекић, понизили Црну Гору.

“Не бавећи се оним што се све крије из овог срамног чина – да ли незнање, лични комплекси, инструкције са стране или нешто четврто – јасно је да је бошњачко ( читај групица клеро-етничких бошњачких политичара) – депесевска коопродукција покушала да понизи Црну Гору, да увриједи њене грађане. Посебно оне грађене којим дивљење према Његошевом блиставом уму, не смета да високо цијене и воле дијело Бијелопољца Ћамила Сијарића, да не говоримо о Меши Селимовићу”, нагласио је Лекић.

Срећом Његош је, додаје он, бесмртан.

“Умјесто да државна елита подстиче културну синтезу укупног наслеђа, дакако словенског и оријентално-исламског, све то као интегралних компоненти црногорске културе ( или ако неко воли више – културе у Црној Гори) овдје недорасла, провинцијска, новокомонована елита мафијашке вокације и праксе бестидно тргује, па и са вјерско – политичко – идеолошким инжињеринзима како би ојачали фронтове међунационалних, међурелигијских, међудржавних конфротација. Све, краткорочно и дугорочно, на штету Црне Горе. Срећом Његош је бесмртан. Таквим су га, у многим описима, сматрали још његови славни савременици. Таквим га данас изучавају по свијету на разним катедрама. Такав остаје у самосвијести огромне већине грађана ове земље. Ово је само домаћа брука. Ипак, довољно велика”, закључио је Лекић.

 

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Sa ovom vlascu navikli smo se na bruku, pa nas ovaj potez mnogo i ne dotice. oni su spram Njegosa minorni, patuljci, koji pokusavaju da pljunu na Sunce. Ako mu se previse primaknu sprzice ih.

 2. 0
  0

  U jednome da se i ja složim sa Lekićem. Bošnjački političari zaista ne zastupaju volju većine bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. Njihovu volju ipak dominantno zastupa DPS.

 3. 0
  0

  „Sve čemer, sirotinja, glad, nesreće… A zašto je tako? Ne znam. Možda zato što smo po prirodi zli, što nas je bog obeležio. Ili što nas nesreće neprestano prate, pa se bojimo glasnog smeha, bojimo se da ćemo naljutiti zle sile koje stalno obilaze oko nas. Zar je onda čudo što se uvijamo, krijemo, lažemo, mislimo samo na današnji dan i samo na sebe, svoju sreću vidimo u tuđoj nesreći. Nemamo ponosa, nemamo hrabrosti. Biju nas, a mi smo i na tome zahvalni.”
  — Meša Selimović

 4. 0
  0

  Е мој владико, нијеси мога да не ожениш Суља Мустафића у Горском вијенцу:

  Војвода Драшко
  „Ко је оно, ка да су махнити“?

  Сердар Јанко
  „Оно су ти свати Мустафића,
  а жени се Суљо барјактаре
  синовицом с Обода кадије“.

  Вук Мићуновић
  „Ма нијесу сви сватови Турци,
  него има и Црногорацах“.

  Сердар Јанко
  „Има онђе и Црногорацах
  мало мање него половина“.

  Вук Мићуновић
  „Куд су шћели потрпезне кучке,
  Бранковићи и лижисахани?
  Што им оће друштво са Турцима“?

  Кнез Јанко
  „А каква је то вражија женидба
  кад вјенчања никаква немају,
  но живују ка остала стока“?

  Сердар Јанко
  „У њих нема никаква вјенчања,
  но погодбу некакву учине
  ка да краву наполи предају.
  Они жене у чељад не броје,
  но их држе ка продано робље.
  Они кажу: Жена је човјеку
  слатко воће ал’ печено јагње.
  Док је таква, нека је у кућу;
  није л’ таква, са њом на улицу“!

  Кнез Роган
  „Хвала Богу, пасјега милета,
  ка је опит са злом и неправдом!
  Ђе допире, ту закона нема;
  закон му је што му срце жуди,
  што не жуди у Коран не пише“.

  Зар погодба Суља Мустафића и Душка Марковића не подсјећа на ову погодбу о којој прича сердар Јанко. Само се не зна кој млада, а ко младожења.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here