Насловна Насловна Лекић: Коме је неприхватљив функционалан ДФ има право да настави самостално

Лекић: Коме је неприхватљив функционалан ДФ има право да настави самостално

8
ПОДИЈЕЛИ

Лидер Демократског фронта (ДФ) Миодраг Лекић казао је да ће преиспитати даље дјеловање у том политичком савезу, уколико се не буду поштовали принципи заједничке политике и функционалне организације, које су заједнички усвојили сви чланови предсједништва ДФ. Он је у разговору за ”Вијести” казао да свако коме је неприхватљиво вођење јединствене политке и одговорност према колективитету има право да напусти Фронт и самостално настави политичко дјеловање.

miodrag lekic

На питање може ли се рећи да је, с обзиром на закључке према којима ће конституенти и Предсједништво ДФ водити јединствену политику, успио да изгура своје идеје и да се прво преговара о прелазној влади и поред најављивања протеста из редова Нове и ПзП-а, Лекић је поручио да је услов за успјешан наставак одговорност према колективитету.

”Јасно је да вођење јединствене, заједнички утврђене политике и одговорност према колективитету јесте услов даљег успјешног наставка. Ко се у таквом начину рада осјећа погођеним или му је то неприхватљиво има фер и демократску могућност изласка из ДФ-а и наставак самосталног политичког дјеловања, укључујући и самосталан излазак на будуће изборе. Исто тако, уколико се не буду поштовали усвојени принципи заједничке политике и функционалне организације, остаје и мени демократско право преиспитивања даљег начина дјеловања против режима, што сам јасно саопштио у Предсједништву ДФ-а. Сада то чиним и јавно” казао је Лекић наводећи да је најважније да побиједе озбиљна и рационална рјешења.

”То је много важније од персоналних аспеката дешавања, која функционишу демократски. Широка коалиција ДФ-а је, уз сву сложеност своје структуре, за кратко вријеме показала велике резултате и још веће потенцијале. Демократска јавност ме обавезују на стрпљиве и промишљене потезе у општем опозиционом интересу, као што ме све то обавезује и на принципијелне одлуке као услов за одговорно и кредибилно јавно дјеловање.”

Из Демократског фронта су најављене консултације о прелазној влади. Шта ћете понудити, односно тражити од субјеката са којима ће се консултовати?

Јасно је да се земља налази у дубокој економској кризи на ивици банкрота и дужничког ропства, а ситуација се убрзано и драстично погоршава. Паралелно са драматичном ситуацијом домаћа пирамида од реалног живота отуђених формалних и неформалних владалаца намјерава да и даље влада без демократске и правне контроле. Прелазна влада широког, стручно политичког капацитета уз јасан легитимитет, би понудила демократски излаз из настале ситуације. У прецизно ороченом периоду она би реализовала неколико ургентних циљева.

Којих?

Прије свега да покрене хитне реформе којим би зауставила слободни пад домаће економије и неподношљиву деградацију економског стања грађана. Други важан циљ је припрема изборних услова који би коначно гарантовали регуларне демократске изборе. Прелазна влада би отворила нову демократску страницу поштовањем закона и принципа подјеле власти. Другим ријечима, она би поштовала и подстицала аутономност независних институција, у првом реду правосудне и скупштинске власти.

lekic-in4s-1024x685Како планирате да функционише та могућа прелазна влада?

Умјесто садашње Владе која за предложене мјере и законе неријетко губи већинску подршку у парламенту, што је у земљама елементарне демократије обавеза подношења оставке премијера, прелазна влада би поред демократског и стручног функционисања уживала подршку ширег политичког спектра у парламенту и ван њега. Да подсјетим, у парламенту има 81 посланик, што значи да 41 чини већину која легитимно може да формира владу. ДПС има 30, ДФ 20 посланика, док остале партије имају од 9 до једног, укупно 31 посланика. Није нормално, и ту добрим дијелом леже узроци дубоке кризе, да ДПС са око 35 одсто посланичких мандата неконтролисано држи 100 одсто власти и управља средствима земље, тајним службама, пропагандом на јавном сервису, кадровским рјешењима у државним институцијама на бази партијске и клијентелистичке припадности.

Дакле, то би била прелазна влада са ДПС-ом?

Ту су могуће двије варијанте. Прелазну владу би чиниле све странке у парламенту. Конкретан пре длог и допринос осмишљавању те варијанте је дао посалник СДП-а Џавид Шабовић. Друга могућност је влада без ДПС-а и то са пуним легитимитетом подршке већине у парламенту. Предлог прелазне или владе народног спаса, као чин јавне одговорности се упућује свима у парламенту, али и демократски ангажованим субјектима ван парламента.

Колико ће вам преговоре о прелазној влади и протестима отежати оцјене Небојше Медојевића, практично одмах након сједнице Предсједништва, да су сви лажна опозиција – Позитивна, Грађански покрет, СНП?

Закључак Предсједништва јасно указује да ће се ДФ залагати за најшири опози-ционо-грађански концепт. И то остаје тако. Нека искуства у обједињавању опозиције, као у Никшићу и Подгорици, гласања у парламенту су показала непријатна и врло проблематична искуства која су позната јавности. Али примјери неколегијалности колега који су понекад ишли и у корист власти, у сваком случају на штету опозиције, а богме и на нашу, није нас одвело у огорчење. Дужни смо, да као најјачи у опозицији, поново иницирамо широко окупљање. Нека иницијатива о прелазној влади буде и нови тест овога пута, надам се, веће зрелости и јавне одговорности.

stize lekicДа ли мислите да ће бити избора ове године? Зашто ДПС не би искористио почетак изградње дионице аутопута и евентуални позив за НАТО да уђе у кампању?

У свим демократским земљама термини избора, посебно пријевремних, су материја договора власти и опозиције. Овдје се термин избора држи као могућност да се што више подали опозицији и лакше дође до даљег трајања исте групе на власти. И у условима непостојања легитимног и аутономног предсједника државе треба очекивати покушај изборног препада и то у што је могуће нерегуларнијим изборним условима. Ђукановић би исфорсирао изборе када би покушао спојити близину новца од великог кредита за малу дионицу и наставак пропагандне идеологизаци је свијести којом би тему позивнице за НАТО требало представити као могућност небеског дара за народ.

Не идем код Ракчевића

У каквим сте односима са лидером Грађанског покрета Жарком Ракчевићем? Да ли је могућ Ваш прелазак у Покрет или тјешња сарадња дијела Демократског фронта са Ракчевићем? Функционер ГП Дритан Абазовић недавно је казао да сте о томе разговарали?

Као што проистиче из мојих раније јавно саопштених ставова, отвара се могућност сарадње са Покретом. Дефинисање јасних ставова тог покрета ће још више помоћи сагледавању објективног простора сарадње. Наравно, говорим о сарадњи и никаквом преласку. Цијеним политичко опозициони ангажман Ракчевића и Абазовића и са њима ћу наставити дијалог о конституисању Црне Горе као декриминализиване, европске и просперитетне државе.

8 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Е мој Лекићу, ти си толико оматуфио да са страница усташког листа Вијести пријетиш Србима који су гласали за тебе. И то само због тога што не пристају на сарадњу са том црнолатинашком братијом на чије си корито заједно са Ненаједеним навалио. Не би ти Лекићу имао чиме да пријетиш да те није НОВА држала као мало воде на длану и пумпала ти рејтинг преко ДАН-а, представљајући те лажно као образованог и продуховљеног професора из Рима. А заправо те Андрија довео као просјака, кад ниси имао пребијене паре, плаћао ти возача и 3 хиљаде из буџета странке. Касније те „мафијашки режим“ частио враћањем милионски вриједног земљишта а и унутар опозиције си нашао богатије покровитеље. Зато данас пријетиш Лекаје, пријетиш народу који те гласао са страница листа који према том народу шири нетрпељивост.

  Андрија, ћерај ово назад за Рим. Или објасни гласачима ко је и шта је Лекић. И отјерај већ једном ону битангу Даниловића из странке. Видиш да се апетит Друге Фамилије није задовољио оснивањем ГФ већ настављају да вас буше преко унутрашњих издајника.

  • 0
   0

   A okle Andru tolike pare ?????? Dobio „odnekle“ da razbija SNP ??? Za Dan radi po nalogu Androvom????
   Polako se klupko ODMOTAVA….

 2. 0
  0

  Данило, нису то неке велике паре. Зар је теби много 3 000 за професора римског универзитета? Андрија је реционалан човјек, не расипа се он парама. Знаш ли податак да је у вријеме подјеле у СНС-у Мандић из Бојовићевог табора довео Даниловића у трансферу вриједном округло 1 400 еура страначког новца? Чак мислим да је тада погријешио, да је прескупу цијену платио за робу коју је купио.

 3. 0
  0

  sjedi kući i piši knjige, što će ti da se petljaš sa onim ,, mister šajo,, koji je pobjegao iz politike na vrijeme a pustio KRIVOMOZGIĆA da sarađuje u biznisu krađe, korupcija…

 4. 0
  0

  Ljudi moji ja sam mislio da visih olosi u drzavi nema od dps i sdp ali ovi pozmirepi od danila milorada nebojse i sekule su cak i njih nadmasili.Vi ste najvisi moralni talog u ovoj drzavi .

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here