Насловна Политика Лекић: ДПС жели да изигра утемељење независног правосудног система

Лекић: ДПС жели да изигра утемељење независног правосудног система

2
ПОДИЈЕЛИ

Miodrag-Lekic-

Црногорска власт и даље на апстрактан начин доживљава захтјев Европске уније (ЕУ) и Сједињених Америчких Држава (САД) за успостављање владавине права у Црној Гори, оцијенио је лидер Демократског фронта (ДФ), Миодраг Лекић.

Он је Телевизији Мојковац казао да врх власти и тужилачко-правосудних органа, због чије је сарадње ЕУ затражила промјене Устава, односно нови начин избора тужиоца, и даље манифестују изигравање тражених промјена.

„Очигледно да би хтијели да се, умјесто независних, професионаних, компетентних тузилаца и судија, поново изаберу провјерено послушни кадрови који су, нажалост, компромитовали правосудни систем у Црној Гори“, рекао је Лекић.

Он је нагласио да, због оних који су се у правосуђу недостојно ставили у службу врха власти, не треба генерализовати стање и не истаћи да у правосудном систему постоје независне судије и тужиоци који професионано и одговорно обављају своју дужност.

„Иако извршене промјене Устава представљају значајну нормативну претпоставку за неопходне новине, оне саме по себи неће суштински промјенити стање у врху тужилачко-правосудног система“, сматра Лекић.

Према његовим ријечима, потребне су још двије фазе, а наредна подразумјева примарно избор врховног државног тужиоца и судија Уставног и Врховног суда.

Трећа фаза је, како је навео, на дјелу потврђено функционисање независног правосудно тужилачког система.

Лекић је казао да се „сада налазимо у другој, изузетно важној фази“.

Он је оцијенио да сви чиниоци демократске јавности, свјесни велике системске шансе и добронамјерне подршке ЕУ и САД за утемељивање правне државе, треба да се заложе за климу у друштву која ће стимулисати долазак независних, професионалних, изнад свега некорумпираних личности на чело тужилачко-правостудних институција.

„Сматрам, баш овдје у Мојковцу, граду уједињене опозиције на протеклим, па и садашњим изборима, да управо та опозиција, а то сасвим одговорно тврдим у име ДФ-а, неће током изборног поступка тражити такозване своје тужиоце и судије“, казао је Лекић.

Он је рекао да је познато „ко их је до сада тражио и налазио, ко и овога пута жели да изигра утемељење независног правосудног система“.

„Зато апелујем да сви независни и опозициони субјекти, партије, неваладине орагнизације, независни медији, некорумпирани, самостални интелектуалци, да се сви заложимо како би охрабрили независне, храбре професионалце из правосудног система да се слободно кандидују и учествују у изборном процесу“, навео је Лекић.

Он је поручио да у овом тренутку свима треба да је приоритет да на чело високих правосудно тужилачких институција дођу они који ће доследно бранити устав и законе, и на које неће моћи утицати ниједна политичка групација.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Nije cudo sto se mafijaski rezim opire sustinskim promjenama. Kriminalke kao sto su Vesna i Ranka tesko je naci iako je olosa puno.
    U samom tuzilastvu postoje cestiti ljudi koji sva njihova nedjela mogu potvrditi i koji bi casno obavljali povjereni posao, ali, avaj, mafija ne dozvoljava.
    Nejaki, neuki i nesposobni su gradjani Crne da se sami sa ovim zlom obracunaju. A i strasivi su , pa se mafija hrani strahom gradjana Crne.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here