Насловна Политика Лекић: Дипломатија уточиште и за криминалце

Лекић: Дипломатија уточиште и за криминалце

11
ПОДИЈЕЛИ

Кадровско-клановски рингишпил врха црногорске власти је произвео још један скандал именовањем непознате особе (Ранка Вујачића), уз то шефа српске масонске ложе за црногорског амбасадора у Берлину, оцијенио је лидер Демоса Миодраг Лекић.Lekic demos

“Црногорска дипломатија, оптерећена и јаким непотизмом, је већ у дужем времену заузела мјесто продужене руке отуђене власти око премијера, појединаца и група, па и оних корупционашко-мафијашких биографија. Чак се и у самој дипломатској служби у високим звањима, па и амбасадорском, налази особа која је ислеђивана и судски гоњена у иностранству због шверца и мафијашких афера”, навео је Лекић.

Према његовим ријечима, када је Ђукановић, на трајну бруку Црне Горе, био предмет истрага у сусједној земљи у предмету регионалног мафијашког удруживања, спасавајући се имунитетом црногорског функционера, МИП и њен министар су се готово претворили у приватну адвокатуру поменутог грађанина ове земље.

Зато, како је казао, није случајно да се и данас међу кадровима у дипломатији налазе актери домаћих корупционашких афера, корумпирани бивши новинари, афирмисани услужни полтрони прикривени новодно професионалним статусом.

“Било би неправедно генерализовати, јер у црногорској дипломатији, вјерујем, постоје и изузеци које потврђују претходно кадровско правило. У таквој стварности и атмосфери критеријум компетентног заступања државних интереса и искреног рада пред јавношћу је сасвим у другом плану”, рекао је Лекић.

Он је казао да је пред Црном Гором неминовна промјена власти, која мора обухватити и систем дипломатије: “Потребно је градити спољнополитички углед земље, не на бази лова у мутном на међународном плану и плаћених лобиста, без подстицања у домаћој јавности аутоколонијалне свијести, већ на бази чистог лица земље”.

Према његовим ријечима, Црна Гора се поред дубоке економско-дужничке кризе, без стварних резултата у борби против криминала и корупције, сада налази у политичко-институционалном хаосу, који до краја паралише друштвени живот.

“Актуелна, крња влада треба да своје активности, све до подношења оставке, примарно усмјери ка комплетирању договорених обавеза у вези са изборним условима. То је једини пут изласка из дубоке кризе. Формирање јавно одговорне и компетенетне власти на коначно демократским изборима јесте једина шанса за пут професионализовања дипломатије, чији је саставни дио кадровска политика на бази јавно-стручних критеријума. Тада скандала, попут овог посљедњег, неће бити”.

Лекић је подсјетио на вишегодишње замајавање јавности наводним дипломатским ангажовањем око Превлаке.

“Предсједник Скупштине је бар показао спремност на јавни став, који иначе заступам у дужем периоду, да се треба дипломатски, билатерално, мултилатерално, компетенетно, мирољубиво борити за Превлаку која је, како је с правом рекао, црногорска. Други из власти, на челу са премијером, сви из својих разлога, нису стигли ни да саопште поводом Превлаке, што је заправо циљ црногорске дипломатије”, рекао је Лекић.

11 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Period najvećeg šverca na relaciji CG -Italija je bio kad je Lekic bio ambasador u Rimu. Ne sjećam se da je nešto tada negodovao, nego se pravio blesav kao i sad

 2. 0
  0

  Ovo je sve gola istina svaka cast Lekicu u ovakvom vremenu vi ste pravi covjek i sa ukicarima i ukicarskim recnikom ne treba ama bas nikakva saradnja nek front toboze demokratski sa jednim od vodja zemunskog klana ide sam na izbore pa sta uzme uzme a ostala nova opozicija demos + ura + demokrate imali bi sienergiski efekat i isli bi na 30 posto

  • 0
   0

   Nema koalicija. Lekic ide samostalno sa Demosom i dace veliki doprinos da se procisti neozbiljna i Djukanoviceva opozicija. Nece vise pruziti priliku da kolaborant Medojevic pomaze DPS-u u potrazi za dvotrecinskom vecinom, kao u slucaju Ustava.

 3. 0
  0

  Lekicu nije smetnja sto je ova masonska vucibatina ambasador i sto je Milov igrac iz mafijaske price, Lekicu zapravo smeta sto je Srbin, i sto je iz Srbije.Provaljen je taj vajni NATO dukljanin.

 4. 0
  0

  Lekicu, priznaj da si navijao za Ameriku protiv Srbije u odbojci danas. Ipak je Amerika lokomotiva tvog voljenog NATO pakta. Ali, torpedovace te Srbi, kao sto su Amere danas isprasili… imas ispod 2 posto, to zas valjda…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here