Насловна Поглед Лазански: ,,Кривицу за Први светски рат покушаће да припишу Србима“

Лазански: ,,Кривицу за Први светски рат покушаће да припишу Србима“

0
ПОДИЈЕЛИ

lazanski3Обележавање 100 година од почетка Првог светског рата покушава се да се искористи за ревизију историје и додатне притиске на Србе, због чега би на време требало направити стратегију за супротстављање таквим трендовима, упозорио је војнополитички коментатор Мирослав Лазански.

„У неким центрима моћи у западној Европи, као и у Сарајеву, спрема се једна врста прославе која би, истовремено, била и једна врста ревизије узрока почетка Првог светског рата, где би се кривица покушала приписати Србима“, рекао је Лазански на Палама на предавању о теми „Војнополитичка ситуација у Републици Српској и осврт на Први светски рат“.

Он је навео да је интересантно да Србија, као држава, није учинила ништа на научном и државном нивоу да покуша да лоцира покушаје ревизије разлога почетка Првог светског рата, док Република Српска ипак спрема предавања, округле столове и покушава да такве трендове „сасече у корену“.

„Покушаји ревизије историје не долазе са нивоа држава, али је врло индикативно да долазе из неких западноевропских земаља. Неке западне земље после Првог светског рата покушале су да направе неку врсту помирења, а сада узрок за овај рат, који је био највећа кланица народа у Европи, припише Србима“, рекао је Лазански.

Истичући да онај ко контролише историју контролише садашњост и будућност, Лазански је оценио да је сада потребно урадити све да се и будућим нараштајима који расту на просторима бивше Југославије, посебно у БиХ, та историја представи онаквом каква заиста јесте и представни оно што је научна истина.

„Треба организовати што више округлих столова, емисија, публикација или неку врсту ‘беле књиге’ на српском и на енглеском језику, додао је Лазански.

Он је подсетио да су Немци после Другог светског рата као нација која је починила највише злочина у оба светска рата носили „крст на себи“, али су успешно кроз разбијање Југославије то „гурнули под тепих“ и сада другима држе лекције.

Овај војнополитички коментатор каже да су немачки планови за поход на Балкан направљени шест месеци пре Сарајевског атентата. Лазански наводи и да су, када је реч о Првом свјетском рату, све архиве отворене, и британске и америчке и руске, тако да се зна шта се тада дешавало.

„Можда овоме и не би требало давати велику димензију, али треба радити систематски, не да се Србија и Република Српска правдају, јер немају зашто да се правдају, већ да се не дозволи ревизија историје“, истакао је Лазански.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here