Насловна Политика Лазански: Ако нас Албанци нападну, Војска Србије да заузме север Косова

Лазански: Ако нас Албанци нападну, Војска Србије да заузме север Косова

5
ПОДИЈЕЛИ

Ако Албанци поново изазову насиље на Косову и Метохији или покушају ново етничко чишћење, Србија би истог часа морала најодлучније да одговори заузимањем севера Косова! То истиче војно-политички коментатор Мирослав Лазански, који каже да не намерава да позива на ратове.

Он, међутим, апелује да у случају таквог развоја ситуације Војска Србије са тенковима и бројним наоружањем дође до Ибра и поврати тај део јужне српске покрајине!

Србија, како истиче, не сме да понови грешке од великог погрома Срба 17. марта 2004. и незаконитог проглашења независности Косова фебруара 2008. године.

Кукавице нас водиле

У та два наврата, према мишљењу Лазанског, могли смо да повратимо бар север Косова, али то нисмо учинили због кукавичлука тадашње власти у Београду.

– Ако поново дође до насилних акција Албанаца, морамо заштитити Србе на северу Косова, не можемо седети скрштених руку! Током мартовског погрома 2004. НАТО трупе КФОР потпуно су се повукле. Могли смо тада тенковима да дођемо до Ибра и поставимо ту границу, бар тај део територије да задржимо. Ни другу прилику нисмо искористили 2008, јер смо имали политичаре који немају оно што мушкарац треба да има – наводи Лазански и додаје да су наше претходне владе желеле питање Косова да реше мирним путем и преговорима, што није довољно:

– Албанци су спремни да ратују за Косово, а ми не! То је разлика. Чим имате национални проблем који није на време решен, одређена ситуација ће погодовати да то поново букне. Успешна спољна политика неке земље не може само да се базира на пацифизму и правним и дипломатским средствима. Ако немате одговарајућу војну силу која ће да подупре мирну дипломатију, ви сте лузер и нико вас не схвата озбиљно. Зато је, рецимо, важно што је премијер Вучић рекао да никад више неће дозволити да се Србима десе „Бљесак“ и „Олуја“, што је потпуно исправно!

С друге стране, професор Факултета безбедности Зоран Драгишић упозорава да би евентуална војна интервенција Србије, као одговор на албанску агресију, изазвала жестоку реакцију међународне заједнице

– Оно што се толерише Албанцима никад се не толерише нама. Сигурно би дошло до реакције НАТО, САД, Немачке и осталих, а вероватно и војне, јер би то тумачили као удар на снаге КФОР. Једино ако би Албанци спровели план о етничком чишћењу Срба са севера Космета, такозвану Олују 2, улазак наше војске био би изнуђен, али једини могућ потез – напомиње Драгишић и додаје да би у том случају одговор Запада био језивији него 1999.

Сила најјачи аргумент

Љубан Каран, пензионисани потпуковник Контраобавештајне службе, уверен је пак да се Србија налази у одсудној ситуацији кад је реч одбрани Косова и да више нема где да попусти и да се повуче.

– Актуелни догађаји су уједно тест наше одлучности. Јасно је да на Косову можемо добити само оно што у случају потребе можемо војно бранити. Ситуација није добра, али то има и добре стране јер маске падају и намере постају провидне. Нама је војска сада најјачи аргумент и плашим се да губимо све ако се њега одрекнемо! – закључује Каран и напомиње да нам Кумановски споразум омогућава евентуалну интервенцију на КиМ.

Треба нам Путинов „благослов“

Пензионисани пуковник војне контраобавештајне службе Александар Петровић оцењује да би евентуално српско заузимање севера Косова било оствариво само уз „благослов“ председника Русије Владимира Владимировича Путина.

– Такво стање, с нашим тенковима на Ибру, могло би бити одрживо само ако нас Руси подрже. Путин је рекао да „Србију и РС нико не сме да пипне“, тако да није искључено да би били уз нас. Иначе, познато је да Албанци већ припремају нереде, обучавају војнике у НАТО камповима у Немачкој, а Американци их наоружавају – подвлачи Петровић.

(Искра, Танјуг)

5 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Nije mi reći, u ličnoj sam razmirici š njim …
  A opet, sve bih najbolje o njemu rekao, da me ko pita!
  Lazanski je, još onda, osamdesetih godina u Zagrebu, bio bolji Srbin, nego ovo mi!
  To njemu daje pravo da nas u pamet ućeruje.
  Još i njegovo nesporno poznavanje globalne bezbjednosti, geopolitike i “ ratnih igara „.
  Rijetko kad griješi.
  Znam da zvuči odveć grubo i ratnohučkački, ama je to jedina realnost : na Kosovu bi sjutra moglo biti naše, samo ono što silom oružja možemo bez muke da držimo!!!
  Pa koliko je to onda?
  Onoliko, koliko smo spremni da ginemo.
  … Više od Šiptara.
  Toliko! … Ni manje, ni više.

 2. 0
  0

  Ako nas putin podrzi mogu jenkiji i albanci samo da placu isto kao u siriju js mislim da je sad pravi trenutak a nato ce se povuci jer im se ne ulazi u sukob sa rusijom a i crnogorska podanicka vlast bi bila gotova

 3. 0
  0

  А зашто 1998/99 изгинуше српски и црногорски младићи на Кошарама и другим караулама на граници са Албанијом и широм Косова? Да би Вучић и Дачић потписом Бриселског споразума предали Косово њиховим убицама?.
  Мислите господо аналитичари да поново требају да ратују и гину српски младићи док србијанска политичка врхушка, њихови синови, тајкуни па и ваши синови студирају у иностранству, воде бизнис и пуне џепове. Често у сарадњи са косовским албанцима.
  Да је хтјела и смјела, званична Србија је могла обезбиједити услове да се Срби на Косову и Метохији, или бар на сјеверу Космета, заштите и оспособе за самосталну одбрану. Могли сте тамо убацити дијелове својих специјалних јединица, оружје, развити мрежу у заједничке одбрамбене сврхе.
  Али од тога, кад бјеше потребно (2004 године и послије до дана данашњег) не бјеше ништа.
  Ако Србија хоће да брани сјевер Косова и тамошње Србе, овога пута морају обући униформе и стати у прве редове синови српског политичког и тајкунског врха и њихових подржаваоца који знају све сем да дају своје синове за Косово и Србију.
  И Срби и Албанци имају исти проблем. Претворени су у сиротињу док Србију и Косово заједно пљачкају домаће политичке врхушке, тајкуни и странци. Немају они разлога да међусобно ратују, али имају да се добро замисле и удруже зарад заштите од међусобног сукобљавања, свакојаке несигурности, искоришћавања, насиља и пљачке.
  Ово што раде Вућић и Тачи су огавне политичке игре дириговане извана, али и опасне да се отргну контроли.

 4. 0
  0

  To jeste suštinsko pitanje!
  Ono ne govori samo o efektivama, potencijalima i mogućnostima Srbije. Već, prije svega, o trenutnom raspoloženju Srba, koji su nacionalno skoro dekonstruisani. Ali se bude, kako je to proces. Koji potrebuje makar onoliko vremena, koliko su proveli u eksperimentu desrbizacije i gušenja nacionalnog identiteta. Još i ekonomske destrukcije i svakovrsnog devastiranja i razaranja Srbije.
  Zato Lazo kaže sjever! Kako Lazo, znam Lazu što godina, nije malodušan, nego realistima i pametan, sumnje nema.
  Danas sjever, kaže Lazo!
  A sjutra, možda sjutra i jug … I istok, i zapad, kad mu vrijeme bude, ako bude.
  To je pitanje racionalizacije.
  Odgovornog postupanja.
  Promišljenog, koje je usklađeno i sa spoljnopolitičkim mogućnostima i trenutnim, akcenat je na trenutnim, ograničenjima!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here