Насловна Политика Лавров: О санкцијама Русији нека брину оне које су их увели

Лавров: О санкцијама Русији нека брину оне које су их увели

0
ПОДИЈЕЛИ

Москва неће разматрати никакве критеријуме које би требало да испуни за укидање западних санкција, изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, наводећи и да се на Западу све више схвата како конфликт са Русијом омета борбу против тероризма.

Sergej-Lavrov

„Ми санкције уводили нисмо. Нисмо ми покренули спиралу санкција која се шири. Наговештавале су нам (…) неке колеге, хајде да усагласимо критеријуме, ви те критеријуме испуните па ћемо тада ми укинути санкције. Ништа ми нећемо разматрати“, рекао је Лавров после сусрета са летонским колегом Едгаром Ринкевичсом у Москви.

Према његовим речима, санкције су апсолутно нелегитимне и контрапродуктивне мере које погађају све, укључујући Русију, али ће она из те ситуације изаћи „чак, како мислим, у плусу“, пренела је агенција РИА Новости.

„Наши европски партнери, који осећају негативан утицај санкција сами нека закључују. То су њихови проблеми“, казао је Лавров.

Притом је додао да на Западу све више схватају да не треба допустити да се шири и продубљује заједничка претња тероризма, у ситуацији када су замрзнути на иницијативу западних партнера механизми сарадње у тој области Русија и ЕУ и НАТО-а.

„Осетио сам то јуче у многобројним разговорима током учешћа на тзв. Републиканском маршу у Паризу“, рекао је Лавров.

С друге стране, Ринкевичс је рекао да ће ЕУ озбиљно размотрити питање укидања санкција Русији ако буде реалног напретка у решавању кризе у Украјини.

Према његовим речима постоје споразуми из Женеве и Минска, од 21. фебруара 2014. из Кијева.

„Видимо да се ни споразуми из Минска још не испуњавају, постоје проблеми. И са те тачке гледишта, рекао бих, да ако видимо реалан напредак, мислим да ће ЕУ бити спремна да озбиљно разматра питање ублажавања или укидања санкција“, казао је шеф летонске дипломатије, чија је земља у првој половини ове године преузела председавање Саветом ЕУ.

Лавров је, како преноси ТАС С, после сусрета изјавио да Москва има информацију да украјинске снаге безбедности припремају нови покушај насилног решења кризе, што би, како је рекао „била катастрофа“.

„Конфликт у Украјини не може бити решен војним средствима“, казао је руски министар иностраних послова, изражавајући очекивање да ће страни партнери утицати на Кијев како би такви покушаји били спречени.

Лавров је истакао да испуњавањем договора треба да се баве, пре свега, стране у сукобу – украјинске власти и представници Доњецке и Луганске области на истоку земље, а за Москву је најважније начело почетак директног националног дијалога о уставној реформи у Украјини.

Путем националног помирења треба достићи национални консензус о томе у каквој држави ће се сви Украјинци осећати угодно и безбедно, рекао је он.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here