Насловна Друштво Лавров: Кијев блефира

Лавров: Кијев блефира

0
ПОДИЈЕЛИ

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров „блефом“ је оценио тврдње Кијева да је Украјина повукла сво тешко наоружање с контактне линије на истоку земље.

 Lavrov

Истовремено, портпарол Министарства одбране самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР), Едуард Басурин, рекао је да борци украјинског добровољачког батаљона Азов настављају да гранатирају село Широкино 122-милиметарским хаубицама.

„Реч је о новом, тешком кршењу споразума из Минска, који предвиђају повлачење свог тешког наоружања с линије фронта. Изјаве украјинских власти, које тврде да је сво тешко наоружање повучено, обичан су блеф“, рекао је Лавров.

Басурин је рекао да Азов користи тактику да наставља гранатирање стамбених области и позиција на територији ДНР дуж контактне линије, као и да отвара ватру и дању и ноћу, мењајући положај како би избегла надзор посматрачке мисије ОЕБС-а.

Басурин је истакао да континуирано гранатирање показује намеру Кијева да дискредитује мисију ОЕБС-а, а циљем да је замени мировњацима са Запада.

Раније данас, руско Министарство спољних послова саопштило је да је Кијев још једном озбиљно прекршио споразуме из Минска, који предвиђају повлачење тешког наоружања с контактне линије.

Министарство је саопштење поставило на свом веб сајту, као коментар на извештаје да су новинари агенције Ројтерс снимили видео на којем се види тешко наоружање украјинске војске, на контактној линији на југоистоку Украјине.

Према тим снимцима, такозвани Азов батаљон, користио је 122-милиметарске хаубице Д-30, домета од 22 километра, наводи се у саопштењу.

Снимци су начињени „у близини села Широконо, које мора да буде под строгим надзором специјалне мисије ОЕБС-а“, додаје се у саопштењу.

Руске власти, такође, позивају украјинску страну „да не обмањује међународну јавност“ и да се стриктно придржава обавеза садржаних у споразумима из Минска.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here