Насловна Политика Лавров: Договор о Ирану укида разлог за ПРО у Европи

Лавров: Договор о Ирану укида разлог за ПРО у Европи

0
ПОДИЈЕЛИ

lavrovРеализација договора о Ирану постигнутог у Женеви укида разлог за формирање противракетне одбране (ПРО) у Европи, изјавио је јуче шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на медијском форуму у Риму.

  • Уколико буде реализован договор о Ирану, отпада разлог који се истиче као разлог неопходности за формирање система ПРО у Европи – рекао је Лавров а преноси Итар-Тас с.

Техеран и шефови дипломатије међународне посредничке шесторке (Русија, САД, Кина, Велика Британија, Францсука и Немачка) на разговорима у Женеви постигли су договор по ком ће Иран ограничити активности у оквиру нуклераног програма и омогућити међународним експертима детаљније провере а заузврат ће бити олакшане економске санкције Ирану.

Прва фаза реализације договора требало би да траје шест месеци, у том периоду ће Иран замрзнути целокупан нуклеарни програм а САД и ЕУ ће олакшати санкције Техерану.

Такође, у истом периоду биће настављени преговори како би се дошло до коначног договора о мирољубивој нуклеарној активности Ирана, наводи агенција РИА Новости.

Та агенција из Брисела је пренела изјаву неименованог представника НАТО-а, да је систем ПРО у Европи Алијанси потребан ради заштите од више потенцијалних агресора, а не од једне конкретне земље.

  • Познато нам је да више од 30 земаља има или стиче технологију балистичких ракета, које могу да буду употребљене са ношење не само обичних бојевих глава, већ и оружја за масовно уништење. Зато се НАТО систем ПРО не односи на неку конкретну земљу. Ради се о заштити од реалне и растуће претње, а за реалну претњу потребна нам је реална заштита – рекао је представник НАТО-а тој руској агенцији, коментаришући изјаву Лаврова.

РИА Новости подсећа да су НАТО и САД саопштавале да је ракетни систем у Европи предвиђен ради одвраћања претње из Северне Кореје и Ирана, а да то питање годинама оптерећује америчко-руске односе.

Русија и НАТО формално су били постигли договор да сарађују око европске ПРО на самиту Алијансе у Лисабону 2010, али се то није остварило, делимично зато што је Русија захтевала правне гаранције да тај систем неће имати за циљ руске капацитете за нуклеарно одвраћање.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here