Насловна Издвојено Лавров: Амбасаде САД-а контролишу опозицију у источној и централној Европи

Лавров: Амбасаде САД-а контролишу опозицију у источној и централној Европи

1
ПОДИЈЕЛИ

Велики број доказа потврђује да америчке амбасаде у различитим земљама руководе активностима тамошње опозиције, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на форуму „Територија смисла“, преноси Спутник.

„Било гдје, у било којој земљи — у источној Европи, централној Европи — постоји много чињеница да америчка амбасада буквално управља разним процесима, између осталог и акцијама опозиције“, рекао је Лавров.

Према његовим речима, веома много руских грађана ради у америчкој амбасади као локално особље. „Према Бечкој конвенцији, ако примате особље у земљи у којој имате амбасаду, то особље може да буде само техничко — возачи, дактилографи, стенографи. Они немају права да се баве дипломатским активностима“, рекао је шеф руске дипломатије.

Међутим, он је нагласио да је руска страна често идентификовала случајеве да запослени у америчкој амбасади од локално регрутованих, путују по региону, спроводе истраживања становништва — како се оно односи према гувернеру, како се уопште односи према савезном центру.

„У таквим ситуацијама ми љубазно замолимо наше америчке колеге да са тим људима прекину односе. Мислим да они (САД) сами не сматрају то мешањем, због тога што је, као прво, њима све дозвољено, а као друго, то им је већ у крви“, закључио је Лавров.

Американци имају овакву филозофију: чак и ако владу сматрају легитимном и немају посебне претензије према њој, потребно је да је све вријеме држе под притиском, показујући да они раде са опозицијом. То је у малом теорија контролисаног хаоса: што више буде кључало, лакше ће им бити да гледају у ту чорбу и зачине је оним што сматрају нужним“, објаснио је руски министар спољних послова.

Извор: Спутник

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Potpisujem,upravo ovakva spoljna politika vodi imperija Od Rima pa do USA .Sto vise kuhanja,svejedno je ko je na vlasti.Povremeno dizanje Buna protiv vlasti,za opomenu,jer svakako sve kontrolisu I vlast I opoziciju.Nasuprot tome Rusija je regionalna ,a ne svjetska sila ,tako da je ne zanima Balkan.Jer da je zanima ne bi ulagali pare u guslare u CG.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here