Насловна Политика Латковић: Они који су се пријавили свјесно или несвјесно су погазили Устав...

Латковић: Они који су се пријавили свјесно или несвјесно су погазили Устав Црне Горе

0
ПОДИЈЕЛИ

sud

Судија Уставног суда Миодраг Латковић сматра да, на основу амандмана на Устав Црне Горе, ниједан од садашњих судија тог суда не може поново конкурисати за ту функцију.

Амандманом XVI на Устав Црне Горе прописано је да је судијама Уставног суда ограничен мандат на 12 година и да исто лице може бити бирано само једном за судију тог суда, што искључује могућност да било ко од садашњих судија може поново бити биран за судију Уставног суда“, наводи се у реаговању Латковића.

Уставним законом за спровођењем Устава предвиђен је поновни избор свих судија Уставног суда.

Уставни суд има седам чланова, које бира Скупштина на предлог Уставног одбора и предсједника државе, који су расписали јавни позив за избор судија.

Латковић је подсјетио да је Заштитник људских права и слобода покренуо поступак пред Уставним судом за оцјену сагласности одредби закона којима се на противуставан начин прописује избор судија Уставног суда и да су истим поводом поднијете двије иницијативе Уставном суду од адвоката.

Према његовим ријечима, они који су се пријавили свјесно или несвјесно су погазили Устав Црне Горе, посебно оне одредбе о избору и престанку функције судије Уставног суда.

„Самопријавише се и поред тога што садашњим судијама Уставног суда није на уставан начин престала функција прије истека времена на које су бирани и тако погазише морални кодекс, што их све у старту чини неприхватљивим за вршење функције судије Уставног суда“, наводи Латковић у реаговању достављеном агенцији МИНА.

Он је казао да су се пријавили и двоје судија Уставног суда, чиме су своје приватне интересе ставили изнад заштите уставности и законитости. „Један би желио мандат од 21 године (средином 2014.године истиче јој деветогодишњи мандат на који је изабрана), а други би мандат од 16 година (изабран је за судију Уставног суда 24.децембра 2009.године).

Амандманом XVI на Устав Црне Горе прописано је да је судијама Уставног суда ограничен мандат на 12 година и да исто лице може бити бирано само једном за судију Уставног суда, што искључује могућност да било ко од садашњих судија може поново бити биран за судију тог суда“, тврди Латковић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here