Насловна Политика Ланге: У ЦГ нема резултата у борби против криминала

Ланге: У ЦГ нема резултата у борби против криминала

0
ПОДИЈЕЛИ

Министарство правде није одговорно за критике Европске уније због мањка резултата у борби против организованог криминала и корупције, већ надлежни органи који спроводе законе, оцјењено је из владиног ресора који води Душко Марковић.

lange-pokrenuti

Шеф одјељења за Црну Гору у Генералном директорату за сусједску политику и преговоре о проширењу ЕУ Дирк Ланге раније је изјавио да у борби против корупције и органи зованог криминала, Брисел не види напредак којем се надао.

Министарство правде није надлежно за спровођење законодавног оквира за област борбе против организованог криминала и корупције, већ су за то надлежни органи за спровођење закона. Лангеове оцјене нису у несагласју са оцјенама на националном нивоу јер, и поред објективних разлога за одређена кашњења па и у билансу резултата, постоји потреба јачања посвећености институција јер ни постојећа законска инфраструктура није ограничење за њихов ефикасан рад”, наводе у министарству.

Ланге је истакао да је очекивао да Специјално тужилаштво, које још није оформљено и о којем се јуче гласало у парламенту, већ да одређене резултате у борби против компције.

Посланик СДП Рифат Растодер сматра да се доста ефикасно и брзо радило на законима о судовима и специјалном тужилаштву, наводећи да након њиховог усвајања има више разлога за кашњење.

Не знам да ли се може назвати кашњењем, штета је што нисмо имали раније, али ту смо гдје смо”, казао је он, док је предсједник Одбора за европске интеграције Славен Радуновић упозорио да, осим промјена закона, није било озбиљног напретка у 23. и 24. поглављу.

“Колико год се заклањали иза дипломатски изражених похвала ЕК, ово је једно отрјежњење које показује да постоји реална пријетња да до краја године буде активирана кдаузула баланса”, казао је он.

Троше милионе, а пресуда и даље нема

Борис Марић из Центра за грађанско образовање наводи да су поруке ЕК о мањку резултата у борби против корупције и организованог криминала све експлицитније. “За 100 милиона еура црногорске власти и правосуђе нијесу успјели да продукују ниједну правоснажну пресуду за борбу против корупције на високом нивоу и организованог криминала. Ланге је изнио идентичне ставове које у континуитету износи критички оријентисан дио НВО сектора и медија, а који су због тога у Црној Гори често предмет прљавих кампања. Лангеова изјава указује да изостанак мјерљивих резултата у овој области не може бити сакривен конструисаним кампањама против неистомишљеника”, тврди он.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here