Насловна Друштво Лакушић: У тренду су момци који сиротињи нуде средњи прст и женска...

Лакушић: У тренду су момци који сиротињи нуде средњи прст и женска банда

0
ПОДИЈЕЛИ

Насиље међу младима постала је свакодневна појава, а Локални програм превенције неприхватљивог понашања дјеце и младих у Подгорици за прошлу годину није дао адекватне резултате, па је јасно да није довољно да се против насиља бори бесмисленим паролама, поручио је функционер Демократске народне партије Зоран Лакушић.

zoran Lakusic

Како наводи, Главни град нема адекватан превентиван програм кроз који би се насиље међу младима са учесталог свело на оптималан ниво.

„О карактеру и алармантности ситуације у Подгорици најбоље говоре два случаја насиља међу младима која су добила медијски публицитет и ван Црне Горе. Актери су женска банда и дјеца богаташа. Осиони момци подгоричких богаташа су нам сликовито показали какво нам је стање у домовини, нудећи сиротињи средњи прст. Синови угледних и моћних отаца су показали праву истину и слику о резултату 25-годишње владавине ДПС-а и да је по њиховом поимању морала, које су вјероватно научили од родитеља у Миловој Црној Гори једина срамота немати новац, а све друго је у том циљу дозвољено“, сматра Лакушић.

Према његовим ријечима, оваква деградација моралних вриједности и њиховог поимања је најбоља потврда систематског уништавања исконских вриједности које су кроз вјекове били главно обиљежје у Црној Гори.

„Једноставно, мјерило успјеха постао је новац без обзира на начин на који се до њега долази, док су породица и образовне институције изгубиле у економској транзицији своју васпитну улогу. Све то прати поремећен систем позитивних вриједности, будалом се сматра свако ко је уљудан, губитник је онај ко не краде, а глуп онај ко говори истину“, указао је Лакушић.

Према његовим ријечима, чињеница је да дјеца данас имају много слободног времена, док родитељи нијесу у могућности да се адекватно посвете својој дјеци.

„Сурова борба за егзистенцијом не оставља пуно слободног времена за породицу. Честа је појава да родитељи немају запослење, већ да морају на „црно“ да раде како би обезбједили егзистенцију, па се намеће питање да ли треба породицу кривити као једног од узрочника неприхватљивог понашања дјеце или је систем у нашој држави довео до тога да породица полако губи своју основну улогу? Посебно је опасно да велики дио деликвентских понашања остаје некажњен и да је тамна бројка неколико пута веће од званичне“, указао је Лакушић.

Говорећи о програму „Борба против насиља“, Лакушић тврди да се за њега улаже велики новац, али да он њега нема позитивних ефеката.

„Док с једне стране појединци и невладине организације зарађују од тога, с друге стране имамо пораст броја неприхватљивог понашања код младих. Дакле, све док се у држави не ријеше социо-економски и политички проблеми имаћемо и проблем неприхватљивог понашања младих у Подгорици чија је стопа раста постала алармантна. Незапосленост, биједне плате и страх од губитка посла директно утичу на развој младих људи. Услијед тога млади хоће, а то је природно, да досегну моћ, материјалну самосталност, посао, а када то нијесу у могућности они се одају алкохолизму, наркоманији, крађи и другим облицима деликвентног понашања. Међутим, господи на власти очигледно да одговара постојеће стање и не желе да им се омладина разликује од њих самих који су из Сирогојно џемпера преко ноћи ускочили у Армани доживљавајући себе као хијене, а државу као плијен без обавезе да објашњавају и закону и грађанима одакле им толико богатство“, закључио је Лакушић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here