Насловна Друштво Лакушић: У Подгорици је градоначелник промотер нелегалних објеката

Лакушић: У Подгорици је градоначелник промотер нелегалних објеката

1
ПОДИЈЕЛИ

Оправдани протести грађана на ДУП „Рекреативно-културна зона на обали Мораче-јужни дио“ и ДУП „Сервисно – сладишна зона“ поново су отворили питање, на који начин се доносе и усвајају плански урбанистички пројекти у Главном граду, саопштио је данас члан Предсједништва Демократске народне партије и одборник у Скупштини Главног града Подгорица, Зоран Лакушић. Он је нагласио да је сасвим очигледно израда ДУП-ова најзначајнији проблем у Подгорици којима се подстиче дивља и незаконита градња, и да је само код нас могуће да управо градоначелник буде промотер нелегалних објеката. 

Остатак саопштења Лакушића преносимо у цјелости:

Извршна власт у Главном граду успјела је да девастира некада квалитетно испланиране и уређене урбане зоне, резервисане за урбану инфраструктуру и урбано зеленилио.

Рад надлежних градских институција је несавјестан а он се огледа у комплетном одсуству контроле,те свјесном прекорачењу закона. За коруптивне радње у изради ДУП-ова градска власт је остала нијема, као да се такве ствари нису ни догодиле и да се не догађају. Нажалост, очигледно је да градска власт немилице разбија простор Подгорице по својој вољи и по диктату инвеститора. При томе је могуће, и то само код нас, да градоначелник буде промотер нелегалних објеката, и да при том отвара и присуствује отварању објеката без употребне дозволе.

hotel crna goraЕвидетно је да имамо вишедеценијски присутан проблем организованог криминала и корупције у изради ДУП-ова, изградњи стамбених и инфрастуктурних објеката у Главном граду, и то све због одсутства адекватне контроле. Зато је присутан велики проблем са нелегалном градњом,јер се не поштују планови и закони. Не предузимају се адекватне мјере да се онемогући корупција као зло које је, поред осталог потпуно појармило урбанистичко уређење Главног града. Па умјесто струке развој града уређују кланови и њихови интереси који очигледно имају снажно упориште у градској власти.

Цветању корупције у изради ДУП-ова, погодује слаба законска регулатива. Међу разним облицима, у грађевинарству највећи дио новца се узима у фази израде и измјена ДУП-ова.

У Подгорици се уредно деценијама потписују сагласности за планску документацију, којом се легализују на хиљаде нелегално саграђених квадрата станова. Сви станови су саграђени захваљујући неадекватној инспекцијској контроли.

Очигледно је да одборничка већина у градском парламенту нема политичке воље да се одговорно позабави проблемом злоупотребе у изради ДУП-ова, и да разоткрије како је у области урбанизма успостављен систем организованог дјеловања крупних инвеститора, градске управе,моћних појединаца,високих јавних и политичких функцонера.

Зато нико не смије бити аболиран од одговорности, па ни одборници који су активни учесници и својеврсни сервис интересима уске групе људе, који су остварили огроман профит на штету грађана Подгорице.

hotel podgorica

Сходно Закону у области просторног планирања одборници нису предузимали одговарајуће мјере на спречавању доношења штетних ДУП-ова, по Главни град.Све ово најбоље показује да градска управа и даље нема ни минимум политичке воље да створи систем у којем би се корупција истраживала и процесуирала на ефикасан начин, а то је кључни приоритет Црне Горе у процесу европских интеграција. Већ је њен приоритет и даље да чува функцонере у својим редовима који су радили мимо закона, и који су се незаконито богатили на рачун грађана.

У неким дјеловима Подгорице немамо планирање него дивљање, а у планове пројектанти уносе захтјеве како коме треба. Зато нам се догађа да се на свим слободним градским просторима граде стамбени и пословни објекти.То није производ струке него воља и интерес појединаца.

Подгорица захваљујући ДПС градоначелницима, није одољела урбаном налету модерне архитектуре, па се њена аутентичност и дух веома брзо губе, због ДУП-ова, које уређују кланови и њихови интреси. Изгубила је онај свој препознатљиви дух и далеко је од тога да ће постати европска метропола, јер се пуно неплански градило и није се водило рачуна о потребама грађана.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    gdje Mugi stade. Migo produži. Lakušiću tvoji zemljaci prodaju đedovinu parajlijama za vikendice. od tih para šegaju šume Podgorice i prave kuće pod povoljnim uslovima GLASAJU DPS..

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here