Насловна Политика Лакушић: Ако се не одрекнемо плата, није бојкот него одмор

Лакушић: Ако се не одрекнемо плата, није бојкот него одмор

0
ПОДИЈЕЛИ

Свака идеја која се појави од доказаних оиозиционих субјеката и појединаца вриједна је разматрања, посебно ако њена имплементација може довести до промјене власти, казао је јуче за „Дан” функционер Демократске народне партије (ДНП) и Демократског фронта (ДФ) Зоран Лакушић. Он је рекао да би осим напуштања државног парламента, неопходно било напуштање и свих локалних скупштина, чак и оних у којима опозиција врши власт.

zoran-lakusic

Лакушић сматра да је досад већина идеја о бојкоту парламента завршавала фијаском опозиције.

„По мом мишљењу, те идеје су биле засноване на неискреном приступу, ситним страначким калкулацијама и константним надгорњавањима. Предлог да се након краха преговора о прелазној влади, и још једне преваре Ранка Кривокапића, размисли о бојкоту Скупштине имао би пуни ефекат ако се прије тога утврди заједнички именитељ цјелокупне опозиције, нагласио је Лакушић.

Како је подвукао, осим напушања државног парламента, неопходно би било напуштање и свих локалних скупштина, чак и оних у којима опозиција врши власт.

Ту активност пратило би и одрицање од посланичких плата, зарада локалних функционера, одборничких надокнада и средстава која политичким субјектима припадају на основу Закона о финансирању политичких партија, тако што би сви ти износи били уплаћени у Фонд за жртве транзиције и организацију протеста. Такође, све приватне компаније које симпатишу опозиционе активности, и које су и досад показивале спремност да се укључе у политичке процесе, требало би да дају свој допринос издвајањем средстава у Фонд за жртве транзиције и организацију протеста који бисмо формирали навео је Лакушић.

Раније је врх Демократског фронта оцијенио да треба на терену припремити организацију протеста против режима премијера Мила Ђукановића, гдје би главни закључак био да је неопходно организовање првих фер и демократских избора у Црној Гори. Током сједнице Предсједништва ДФ-а средином ове седмице разматрана је и ситуација након одбијања СДП-а да подржи формирање прелазне владе, и оцијењено је да је та одлука показала да Социјалдемократска партија не мари за интересе грађана, већ само за останак у режиму и очување привилегија. ДФ је одлучио да прије протеста покрене кампању на терену како би у контакту с грађанима промовисали своје предлоге за рјешавање друштвено-политичке кризе.

Понуду о прелазној влади владајућем савезу послали су званично крајем јануара предсједник ДФ-а Миодраг Лекић, челник СНП-а Срђан Милић, лидер Позитивне Дарко Пајовић и координатор Грађанског покрста Жарко Ракчевић. Прије него што су послали понуду савезу на власти, Лекић, Милић, Пајовић и Ракчевић усагласили су три циља економски опоравак државе, владавина права с акцентом на борбу против корупције, као и о регуларност изборног процеса. Међутим, СДП, ДПС и ма њинске странке су ту понуду одбиле.

Потребна бескомпромисна борба

Зоран Лакушић подсјећа да је био кривично процесуиран јер је оптужио бившег градоначелника да је на челу грађевинске мафије у Подгорици.

Као неко ко је побиједио у том судском процесу сматрам да само личном жртвом и бескомпромисном борбом можемо остварити наше часне опозиционе идеје. Више сам него убијеђен да ће грађани препознати који су то политички савези, партије, компаније и личности спремни и на овакав вид борбе, а коме је само стало до бесконачног разводњавања опозиционе енергије и салонских расправа које директно иду у корист режиму, оцјењује Лакушић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here