Насловна Друштво Лацмановић: Државне институције да не крију податке о афери „Телеком“

Лацмановић: Државне институције да не крију податке о афери „Телеком“

0
ПОДИЈЕЛИ

telekom

Члан Савјета Агенције за заштиту личних података и слободан приступ информацијама Раденко Лацмановић саопштио је да државне институције треба исправно да тумаче законе умјесто да се праве невјешти и да покушавају да се сакрију иза Агенције, сваки пут кад желе да нешто сакрију од јавности.

У том контексту он се позитивно изразио о главном специјалном тужиоцу Миливоју Катнићу, који је пресјекао наводну дилему о томе да ли треба дати податке о корупцији у предмету “Телеком”, који су достављени из САД.

Прије неки дан у Скупштини смо чули да ни једна земља у свијету не чини доступним податке из извиђаја. Ако је тачна та изјава потпредсједника Владе Душка Марковића, а затим и главног специјалног тужиоца, онда је то морала знати и бивша специјална тужитељка Ђурђина Ивановић и није морала тражити наше мишљење када су јој посланици тражили приступ документима. Утисак је да је жељела да се сакрије иза нашег става који би за њу требало да буде очигледно негативан”, рекао је Лацмановић “Вијестима”.

Посланици Небојша Медојевић и Коча Павловић из ДФ-а, тражили су од специјалног тужиоца увид у документа о корупцији током приватизације Телекома, која су достављена из САД.

Ивановићева је недјељама одуговлачила с одлуком, тражећи мишљење Агенције, којој је затим одбила да достави документа, како би одлучила о њеном захтјеву.

Катнић је прије неколико дана одбио захтјев посланика, наводећи да на то немају право по ЗКП-у, јер је у току извиђај.

ana djukanovic

У документима се помиње да је „сестра највишег функционера Владе која се бави адвокатуром”, преко уговора везаног за фирму “Сигма”, добила дио или цијели износ од 580.000 евра од мађарских директора, и то у склопу наводне коруптивне шеме.

Не улазећи у конкретни случај, Лацмановић је објаснио да се ускраћивање одређених информација у извиђају не дешава искључиво због заштите личних података, већ су у питању “заштите неких других интереса, попут питања значајних за државу, националну безбједност…”

“Очекујем да би главни специјални тужилац исто одговорио. Цијеним да његов став није због личних података и зато би било добро да саопшти разлоге своје одлуке, како се не би стицао утисак да је у предметима од општедруштвеног значаја заштита личних података право над правима,” рекао је члан Савјета Агенције.

Он ће наредних дана у Скупштини бранити извјештај о раду Агенције у прошлој години, којим није презадовољан.

Тврди да је било боље послати посланицима два извјештаја, један који се тиче заштите података, а други о слободном приступу информацијама, као што је урађено за 2013. годину.

То није добро, јер нијесмо подједнако успјешни, па ће посланици бити у неприлици како да гласају. Лично сам задовољан у дијелу СПИ, док смо се на пољу заштите личних података бавили ловљењем камера по објектима у Црној Гори. Док смо снажно афирмисали право на слободан приступ подацима у посједу државе, с друге стране нијесмо пуно урадили”, рекао је саговорник.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here