Насловна Друштво Лабудовић: Због приватизације највише испаштају доктори, стоматолози и фармацеути

Лабудовић: Због приватизације највише испаштају доктори, стоматолози и фармацеути

0
ПОДИЈЕЛИ

Млади здравствени стручњаци, доктори медицине, стоматологије и фармације су доста запостављени и занемарени у Црној Гори, јер им није им пружен третман који заслужују, а због приватизације највише испаштају доктори стоматолози, оцијенила је чланица Предсједништва Демократске Црне Горе Милица Лабудовић.

milica labudovic

Како је истакла, тек свршени, млади стоматолози могу радити само у приватним ординацијама, за проценат који је минималан и који једном доктору обезбјеђује само неки вид преживљавања.

„На крају, један стоматолог, послије година труда, одрицања и добијања најцјењенијег звања види излаз у бјекству из своје струке, што је жалосно. На бироу рада налази се велики број доктора што је несхватљиво, с обзиром на то о каквој се професији заправо ради. Због тога млади доктори траже спас у бјекству у друге земље чији је здравстевни систем на завидном нивоу. Сваког дана неколико младих стручњака конкурише за посао у Шведској, Њемачкој и Норвешкој. Наравно, тамо су прихваћени и вредновани на прави начин, онако како доликује том позиву. Прво што добијају је поштовање, затим добро радно мјесто захваљујући којем стичу одлично искуство, имају могућност напредовања и на крају су и плаћени у правом смислу те ријечи“, наводи Лабудовићева.

Према њеним тврдњама, у Црној Гори је тешко напредовати, имајући у виду да се све своди на “тапкање” у мјесту и пуко преживљавање, невезано само за здравствене професије него и за све остале.

„Ако упоредимо начин рада, напредовање и зараду овдје и у развијеним државама видимо да су разлике огромне. Из ове приче нам се намеће одговор на питање засто млади доктори похађају убрзане курсеве страних језика и иду из Црне Горе. Захваљујући томе губимо младе таленте, а паметни предузетници из развијених земаља их придобијају. Жалосна је чињеница што имамо таленте, а као систем нијесмо спремни да им обезбиједимо оно што им је потребно, већ дозвољавамо да их други користе и адекватно награде или са друге стране да пропадају“, закључила је Лабудовић.

Она је поручила да ће се Демократска Црна Гора борити да се стање у земљи промијени и да млади доктори добију веће шансе за запослење, развијање, напредовање и зараду.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here