Насловна Друштво Кустурица: Волимо Републику Српску, јер једино је овдје присутан ехо слободе

Кустурица: Волимо Републику Српску, јер једино је овдје присутан ехо слободе

0
ПОДИЈЕЛИ

Свечана академија поводом 9. јануара – Дана Републике Српске почела је данас у Бањалуци интонирањем химни Републике Српске „Моја Република“ и Србије „Боже правде“.

Присутнима се први обратио прослављени српски режисер, Емир Кустурица.

„Волимо Републику Српску, јер једино је овдје присутан ехо слободе, истине и правде. Српски народ је једини народ код кога слобода стварно нема цијену. Срби су у посљедњих 200 година највише страдали. Републико Српска срећно ти 25 година постојања и живјела још дуго и дуго“, рекао је Кустурица.

Предсједник Србије, Томислав Николић рекао је да се Срби 25 година боре за Републику Српску и додао да данас знамо снагу Српске и да јој нико ништа не може.

„Разбијањем Југославије настала је Република Српска. Нека се не заносе у Сарајеву да има успјешне БиХ без успјешне Републике Српске. Хоће да нам забране да славимо, а славимо јер смо преживјели. Док има Републике Српске, има и Србије. Нека расте и нек се развија Република Српска“, нагласио је Николић.

Свечаној академији присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Србије Томислав Николић, предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, Његова светост патријарх српски Иринеј, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, премијер Српске Жељка Цвијановић, министри у владама Републике Српске и Србије.

Акадамији присуствују принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић, посланици у Народној скупштини Републике Српске, представници Републике Српске у институцијама БиХ, лидери политичких партија из Републике Српске, амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, прослављени српски режисер Емир Кустируца, директор Јеврејског културног центра у Бањалуци Арие Ливне, представници дипломатског кора и званице из јавног, друштвеног и политичког живота.

Свечана академија одржава се у Спортској дворани „Борик“ у Бањалуци.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here