Насловна Друштво Кустурица: Неопходна поштена подршка домаћем филму

Кустурица: Неопходна поштена подршка домаћем филму

0
ПОДИЈЕЛИ

Редитељ Емир Кустурица позвао је данас медије да подрже нови пројекат Филмског центра Србије који би требало да резултира већом продукцијом добрих филмова, лакшим налажењем новца за њихово финансирање, а прије свега да врати гледаоце домаћем филму.

Emir KUsturica 08

Како је рекао на конференцији за новинаре у Мећавнику, само тридесетак процената гледалаца који у биоскопе одлазе због домаћих филмова није ни близу показатељима од прије двадесетак година када је домаћи филм са 90 одсто „тукао“ страну продукцију.

Још један велики проблем у остварењу тог циља, навео је, представља лоша дистрибуција филмова, у којој су власници биоскопа „уцијењени“ од великих филмских кућа.

Рјешење за тај проблем, поменуо је, могла би бити шира мрежа мултиплекса, али насталих на основу јавно-приватног партнерства, што је подржала и председница Управног одбора Филмског центра Србије Нада Поповић Перишић.

Центар је данас у оквиру Кустендорфа представио свој план за ову годину, а као кључне елементе тог плана в.д. директорка Центра поменула је управо изналажење нових начина финансирања, транспаренстност у давању средстава и њиховом трошењу.

Кустурица се овом приликом захвалио министру културе Ивану Тасовцу који је, како је рекао, одрицањем од дискреционог права да доноси све одлуке, омогућио да се створе услови да институције почну да функционишу у овој области.

Тасовац се, наиме, одрекао дискреционог права да одлучује о расподјели новца за филмску умјетност, а сам је имао опаску на ту тему да је очигледно до сада дискреционо право многима значило да „новац треба дискретно да се подијели“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here