Насловна Друштво Кустурица: Наравно да неопаганима смета моје присуство

Кустурица: Наравно да неопаганима смета моје присуство

0
ПОДИЈЕЛИ

Редитељ Емир Кустурица рекао је данас да га није изненадио захтев Министарства културе Украјине да његов концерт у Кијеву буде забрањен, рекавши да је логично да неко ко се залаже за правичност буде персона нон грата.

kusturica

„Није ме ово изненадило, посебно кад се зна да је украјинска власт производ државног удара који је тамо изведен и који је насилно променио Европу, овог пута преко једног широког спектра националиста и десног сектора“, рекао је Кустурица за „Политику“.

Он је истакао да се његов „вредносни систем базира на оном из старе Европе, у којем су људска доброта, племенитост и узвишеност на првом месту“. Кустурица је додао да лакоћа с којом се данас процењује ко је пожељан, а ко није, подсећа на времена нацизма, „на стварну владавину фашиста, који данас називају фашистима оне који су управо изгубили 25 милиона људи борећи се против фашизма“.

Према његовим речима, све се прави обрнутим од онога што јесте и то у Европи траје већ неко време – да је антифашиста фашиста, а да је овај други демократа. „Утолико је и прослава човека који је донео хришћанство у 9. веку у прву Русију, кијевску Русију и моје присуство тамо, као човека који је опредељен ка европским вредностима, па и хришћанским, тим неопаганима проблематична“, сматра Кустурица.

Министарство културе Украјине затражило је јуче од министра унутрашњих послова и Савета за националну безбедност да забране концерт Емира Кустурице у Кијеву како би се избегли могући немири. Министарство процењује да је концерт Кустурице и његовог бенда „Но Смокинг Орћестра“ неприкладан због „могућих провокација“ и због његове подршке поновном уједињењу Крима са Русијом.

Требало је да концерт буде одржан 28. јула у Кијеву, поводом обележавања 1000 година од смрти кијевског принца Владимира Великог.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here