Насловна Друштво Кустурица: Његош је духовни отац Андрићу (ВИДЕО)

Кустурица: Његош је духовни отац Андрићу (ВИДЕО)

14
ПОДИЈЕЛИ

emir-kusturica

Односимо се према нашим великанима на један срамотан начин. Не мислим само на Србију већ и на Републику Српску и Црну Гору.  Његоша смо седам пута селили из гроба у гроб, рекао је Емир Кустурица.

Двјеста година од рођења Петра Петровића Његоша слављенички ће, у петак, 29. новембра, бити обиљежено у Андрићграду. Тим поводом Емир Кустурица, прослављени режисер и творац  Андрићграда, рекао је за „Блиц“ да ће један од највећих српских пјесника, владика и владар Црне Горе добити свој споменик.

,,Споменик је дјело младобосанца и једног од највећих наших кипара Сретена Стојановића, аутора који Његоша има у три града Београду, Подгорици, а од петка и у Андрићграду. Достојно ћемо прославити два вијека вјероватно највећег пјесника и мислиоца којег смо имали, рекао Кустурица.

Он је истакао да је због срамотног односа према нашим великанима поново преузео улогу чувара српске културне баштине.

,,Односимо се према нашим великанима на један срамотан начин. Не мислим само на Србију већ и на Републику Српску и Црну Гору. Његоша смо седам пута селили из гроба у гроб. Дучића је на крају владика Григорије упокојио пошто није могао да га врати у Херцеговачку Грачаницу изнад Требиња. Када је слављен Андрићев јубилеј, било је гротескно како су му споменик стављали по пртљажницима и степеништу аеродрома. Андрић, нобеловац, у свом родном Травнику нема ни своју улицу јер је, кажу, подржавао равногорски покрет. Све је то произвело бијес код мене и предсједника Републике Српске Милорада Додика. Због тога постоји Андрићград да окупи све великане српске културе и духовности и да они ту остану заједно“, рекао је Емир Кустурица.

Његош је у сваком погледу био виши и већи од свих подјела

„Мислим да је у фрагментацији бивше Југославије дошло до подјела многих ствари које су недјељиве. Његош је у сваком погледу био виши и већи од свега тога“, казао је Кустурица гостујућима у вестима телевизије Б92. Творац Андрићграда и директор Андрићевог института казао је да је прослава 200. годишњице рођења великог песника и државника Петра Петровића Његоша, јубилеј који заслужује да се обележи на много ширем простору, па је тако Његош своје место нашао и у Андрићграду.

„Његош управо путује. Он ће сести и чувати леђа Андрићу. Седеће испред цркве светог Лазара и тај трг ће добити његово име. Он је у сваком погледу духовни отац Андрићу и мислим да је један од оних трагичара који ни када су умрли нису били мирни“, рекао је Кустурица објашњавајући и да су Његошеве кости седам пута после његове смрти биле премештане.

Кустурица је открио да ће манифестација ће почети гламочким колом, у које ће се симболично уплести 200 фолклориста.

,,У тренуцима када буде откриван споменик пред Црквом цара Лазара, платно које га покрива одлетјеће у небо, а за њим ће полетјети и 200 голубова. Виолиниста Немања Радуловић са својим квинтетом из Париза свираће Паганинија. Трг на који ће се владика Његош „устоличити“ носиће његово име“, рекао је Кустурица.

Заказана је и презентација сабраних дјела Матије Бећковића, при чему ће он извести један перформанс у Андрићевом институту, а биће промовисан и репринт свих седам Његошевих књига у издању Матице српске.

14 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Т(у)Р(чи)Н-е, да се поклониш када причаш о величинама као што су Његош и Кустурица. Клањање није нешто што је теби страно.

 2. 0
  0

  Т(у)Р(чи)Н-е, поздрављам те једном изреком о муслиманима коју је на свом блогу написао часни, славни и свети црногорски либерал и ненационалиста Славко: „Нема вјере ко гузицу пере“. Е вива Славко! Е вива ЛСЦГ! Е вива „анти-ратни грађански покрет“ из деведесетих!

  • 0
   0

   Zato ti širiš noge kad ideš jer ti smetaju brabonjci u tim jadnim prljavim gaćama. Dakle pravi si i dokazani vjernik jer si sav umazan i smrdljiv, jado! Čudim se da nosiš prezime bijelić! Šta je na tebi bijelo kad ti je i duša crna!

 3. 0
  0

  Moram odje nazalos da se slozim sa ovijem nepomenicima adjica I ANBa- ali nemanja mene licno nije simpatican jer je coek za SVA vremena/rezime…!

  • 0
   0

   Da i ti, „Kotore“, nijesi vjernik Sekuline vjere? Znaš kako on kaže: „Ako nijesi usran do zavrat nemaš nikakvu vjeru“. E pa pošto se i ti inatiš sa Turcima do kojih ti treba dva sata vožnje avionom, mora da ste ti i Sekula iste vjere!Nikakve! I ti si se, smrade ljudski, nepismeni,našao da se sprdaš sa profesorima,doktorima i naučnicima koji neće da guslaju tvoju istoriju!

 4. 0
  0

  Vi svi zajedno niste Kusturici ni do kolena,toliko ste jadni da niste vredni ni ime da mu spomenete. Ziveo Kusturice sto godina i svi ce ga pamtiti a ove bednike sto ti zavide niko nikad ni spomenut nece

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here