Насловна Насловна Кустурица: Брисел жели да Србијом влада скретничар

Кустурица: Брисел жели да Србијом влада скретничар

3
ПОДИЈЕЛИ

Emir KUsturica 08

БИРН-ове оптужбе на рачун ЕПС-а, што није извођача радова за пребацивање воде из копа „Тамнава“ у „Колубари“ изабрао директном погодбом него тендером, равне су ефекту епизоде надреалиста „Наградна отимања“, пише Емир Кустурица у ауторском тексту у „Политици“.

У тој епизоди водитељ Ђуро извлачи дописнице са искључиво погрешним одговорима на “отрцана“ питања, а онда ТВ екипа иде са полицијом у стан срећног губитника да му отму телевизор из куће. Није баш да би БИРН отео неки скупоцен предмет из владе Александра Вучића, они су за нешто софистицираније отимање„, додаје Кустурица.

Деценијама слушамо, напомиње он, како треба поштовати тендере, а сада чујемо да ови истраживачи кукају што њемачка фирма није погодбом за препумпавање воде узела 23 милиона евра више од домаће фирме која је посао добила, јер је тражила три пута мање паре од Њемаца.

„Надреално поље је широко, а вјера у цивилизацију све тања. Вазали више не сједе у шаторима и ласкају властели. Они испијају виски и гледају да им се испод радара, инсталираног у “Хајату“ или неком хотелу сличног ранга, не провуку могућности из сфере – лаж нема алтернативу. Ревносни су у рушењу сваке врсте ауторитета. Без обзира на политичку концепцију“, пише Кустурица.

Према његовим ријечима, тако је било и са Војиславом Коштуницом и Борисом Тадићем, „а сада је видљиво да им смета Александар Вучић и да полако треба слагати фајлове са његовим грешкама“.

Kusturica 1

„Треба се само сјетити колико смо слушали о томе да је Коштуница сарађивао у паљењу америчке амбасаде, а онда, одједном, када је нестао са власти нико га није оптужио да је паликућа“, каже Кустурица.

Крајњи циљ организација попут БИРН-а је да Србијом влада скретничар железничке струке кога би било лако убиједити да је 38 милиона евра, колико су тражили странци, мање од 16 милиона евра, колико су тражили наши људи„, пише Кустурица.

Он за Балканску истраживачку мрежу каже да је „једна у низу неоколонијалних организација које званично служе да нас освесте и учине поштеним иако у ствари обављају нешто сасвим друго“.

Они су ту да докажу како је боље да нам буде горе него да нам буде боље. Јер, ако би нама било боље, онда би онима који њих финансирају било горе. Тако се све из сфере реалности претвара у наставак популарне серије “Топ листа надреалиста““, закључује Кустурица.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Odličan tekst. Demokratija je za naivne, a pametni se odavno rukovode svojim interesima. Kad srpski narod to shvati, plašim se da će biti kasno.

  • 0
   0

   Ispravno razmišljanje (Ponekad) ali zato nam jeste tako kako jeste.Ipak umjesto „pametni“ stavio bih lakome,bezobrazne,bolesne i nezajažljive životinje u ljudskom obličju.
   Jer jedan od temeljnih principa na kojima počivaju sva napredna društva jeste „da je svaki pojedinac spreman da dio vlastitog vremena i interesa opredijeli za ostvarenje interesa i ciljeva zajednice kojoj pripada“.
   Toga ovde nema niti će ga biti,a onda se ne treba čuditi zašto kada naiđu „smutna“ vremena lipti krv na sve strane među navodnom braćom koji u stvari ništa bratsko niti imaju niti osjećaju bez bezgranične bijede sa jedne i bezgranične želje za novcem i moći-sa druge strane.Baš kako je danas.

 2. 0
  0

  На нашим просторима су се размиљели разноразни лешинари, који имају једини циљ, да нас опљачкају. Ни сами нијесмо свјесни колико нас Европа уништава са неким „модерним“ законима и стандардима. Живјели смо и без њих и ништа нам није хвалило. Откад смо кренули у Европу почели смо да губимо разум, морал је готово исчезао, наметнули су нам педере и некакве параде „поноса“, покушавају да нам затру прошлост и историју, ударили су на наше традиционалне вриједности, а све са циљем да од нас направе ништа. У овом случају их не занима закон, изгубили су шансу да зараде 20 милиона еура и то их је забољело.
  Господин Кустурица цијени и брани своју земљу и лијепо је чути његов став.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here