Насловна Друштво Курдски борци нанели пораз ИД

Курдски борци нанели пораз ИД

0
ПОДИЈЕЛИ

Курдски борци остварили су данас важну победу против групе Исламска држава освајањем њеног кључног упоришта у североисточној сиријској провинцији Хасакех.

Mideast Islamic State Losing Kobani

Курдским снагама су у освајању места Тал Хамис, које је под влашћу ИД било више од годину дана, помогли арапски борци, а припадници ИД нису пружили већи отпор. Курди су, како се сазнаје, након освајања Тал Хамиса спалили куће припадника ИД и њихових помагача, преноси АФП.

Курди сада држе појас који повезује Тал Хамис са ирачком границом, чиме ометају кретање џихадиста.

Пре освајања Тал Хамиса курдски борци су у вишедневним борбама освојили 103 села у околини, при чему је погинуло најмање 175 бораца ИД. Медју Курдима и њиховим арапским помагачима страдало је 30 бораца.

Пентагон је објавио како су јуче снаге западне коалиције за борбу против ИД извршили више ваздушних напада у провиницији Хасакех, укључујући три у близини истоименог града и три у близини Тал Хамиса.

Претходно су припадници ИД извели офанзиву у провинцији Хасакех у којој су освојили 10 села, изазвавши егзодус 5.000 мештана и заробивши најмање 220 етничких Асираца хришћанске вере.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here