Насловна Политика Курди прогласили самоуправу, сиријска опозиција се противи

Курди прогласили самоуправу, сиријска опозиција се противи

0
ПОДИЈЕЛИ

sirijski_pobunjenici_epaКурди који на северу Сирије контролишу велике области прогласили су привремену курдску самоуправу, а сиријска опозиција тај потез оценила је као сепаратистички чин.

„Партија демократске уније (сиријских Курда) је непријатељска група према сиријској револуцији“, саопштила је јуче сиријска Национална коалиција чиме је формализовала раскид са главним групама курдских борца на страни опозиције.

Сиријска Национална коалиција „с муком држи по страни“ Курде у Сирији, а насиље између бораца Курда и лојалиста Ал Каиде, који чине кључни фактор сунитског побуњеничког отпора против сиријског председника Башара ал Асада, довело је продубљивање расцепа између Курда и опозиције.

„Њена декларација о самоуправу је сепаратистички чин мрвљења било каквог односа са сиријским народом који се боре да остваре слободну, јединствену и независну државу, ослобођену од тираније и суверена над целом својом територијом“, наводи се у саопштењу.

Курдске оружане снаге ставиле су данас под контролу још седам села у североисточној Сирији, дан пошто је њхово политичко крило успоставу привремене управе с циљем стварања аутономну сиријског курдског региона, пренела је агенција Ројтерс.

Курди који се обично описују као највећа етничка заједница без своје држе на свету са око 30 милиона припадника, концентрисаних у деловима Турске, Ирана, Сирије и Ирака.

Мада имају делимичну аутономију у Ирачком Курдистану од 1991, њихове тежње за аутономијом су биле осујећиване у Турској, Сирији и Ирану.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here