Насловна Политика Курди морају да положе оружје

Курди морају да положе оружје

0
ПОДИЈЕЛИ

Заточени вођа турске Радничке партије Курдистана (ПКК) Абдулах Оџалан упутио је из затвора „историјски“ позив курдским сепаратистима да положе оружје.

kurdi

Он каже да ће се тиме омогућити дефинитивно окончање 30-огодишњег сукоба.

„Како се приближавамо решењу овог сукоба старог 30 година успостављањем коначног мира, наш први циљ је да постигнемо демократско решење“, навео је Оџалан у поруци коју је пренео посланик прокурдске Народне демократске партије, Сири Суреја Ондер.

„Позивам ПКК да одржи ванредни конгрес на пролеће и да донесе стратешку и историјску одлуку о разоружању“, пренео је Ондер Оџаланове речи на заједничкој конференцији за штампу с турским вицепремијером Јалчином Акдоганом.

Ондер је рекао да су две стране „ближе миру него икад“.

Први пут је нека Оџаланова порука прочитана директно на телевизији у присуству представника турске владе.

Делегација Народне демократске партије састала се с побуњеницима ПКК-а у њиховој бази у планинама Кандил у Ираку 23. фебруара, а затим је посетила Оџалана у затвору у Имрали.

Заточени шеф ПКК-а оценио је у новембру да би споразум са владом у Анкари о окончању побуне могао бити потписан за четири, пет месеци.

Оџалан од 1999. године издржава казну доживотног затвора у Имралију, у Турској, због тероризма.

Преговори о окончању курдске побуне, у којој је од 1984. погинуло око 40.000 људи, почели су пре две године, а доведени су у питање због става турске конзервативне исламистичке владе према сиријском сукобу.

Влада је ипак покушала да обнови преговоре с Курдима у нади да ће бити постигнут споразум о разоружању у марту.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here