Насловна Политика По Себастијану ентитети у БиХ немају право на отцепљење

По Себастијану ентитети у БиХ немају право на отцепљење

3
ПОДИЈЕЛИ

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц изјавио је да је Босна и Херцеговина суверена држава, са федералном структуром, у којој степен аутономије може бити потпуно различит, без права појединих делова земље на отцепљење.

„Постаје опасно када политичке снаге једног дела државе националистичком реториком угрожавају функционалност целе државе. Само се у стабилности и поверењу могу стварати потребна нова радна места“, рекао је Курц у интервјуу за бањалучке Независне новине.

Он је оценио да БиХ мора постићи напредак у реформским процесима и усвојити механизам координације у преговорима са ЕУ, додавши да независно од тога како изгледа механизам координације, он мора бити такав да може да функционише и да се као такав потврди у пракси.

„Без механизма координације се уопште не може преговарати са ЕУ. Ја само могу да охрабрим оне који доносе одлуке у БиХ да брзо изнађу неопходне компромисе или проведу договоре и да се онда тога и придржавају. Временски оквир за следећи корак, обраду захтева за приступање, у овој години неће још дуго бити отворен“, упозорио је Курц.

Упитан да је непостојање сагласности у вези са пописом становништва у БиХ угрозило европски пут БиХ, аустријски шеф дипломатије је рекао да европски пут није доведен у питање због још нерешених питања и отворених спорних тачака, али да се на тај начин европски пут одуговлачи.

„Аустрија ће се свакако и даље залагати за европску перспективу БиХ и свих држава западног Балкана. Ове државе, међутим, морају ипак саме провести неопходне реформе“, нагласио је он.

Упитан да ли се у БиХ могу помирити етнички и грађански принцип, Курц је оценио да је то начелно могуће, али да је то питање које људи у БиХ и изабрани представници у овој земљи пре или касније морају сами разјаснити.

Шеф аустријске дипломатије, који присуствује састанку Централноевропске иницијативе (ЦЕИ) у Бањалуци, оценио је да оваква конференција министара иностраних послова увек је добра прилика и за билатералне сусрете са колегама.

Он је најавио да ће се током боравка у Бањалуци састати са министром иностраних послова БиХ Игором Црнатком, македонским шефом дипломатоје Николом Попоским, као и министром иностраних послова Белорусије Владимиром Макаием.

Курц је разговарао и са српским чланом Председништва БиХ Младеном Иванићем, а најављен је његов састанак са председником Партије демократског прогреса (ПДП) Браниславом Бореновићем.

ПОДИЈЕЛИ

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Али зато су имали Словенија, Хрватска, Македонија, БИХ, „црвена хрватска“ итд. Титово наслеђе, тј. аустроугарског каплара.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here