Насловна Политика Курц: Без Русије нема мира у Европи

Курц: Без Русије нема мира у Европи

0
ПОДИЈЕЛИ

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц рекао је у Бриселу да је мир у Европи могућ само са Русијом.

sebastijan-kurc2-beta_f

Он је навео и да ЕУ треба да развије стратегију за дугорочно постављање односа са Русијом.

„Сматрам погрешним само реаговати на догађаје. Потребна је стратешка дискусија како би се доспјело у нову фазу“, поручио је он пред почетак састанка шефова дипломатија држава-чланица ЕУ.

Курц је изразио наду да ће се успјети у проналажању мирољубивог рјешења, да ће мировни план из Минска постати реалност и да ће постојати стабилан однос са Русијом.

„Мир у Европи је могућ само са Русијом“, казао је он додајући да то не значи прихватање анексије Крима.

Шеф њемачке дипломатије Франк-Валтер Сстајнмајер нагласио је да на овом састанку неће бити одлука у вези Украјине.

Он је истакао да ће министри размотрити припреме за, од многих прижељкиваног Самита у Астани на којем би се у нормандиском формату састали предсједници Украјине и Русије.

Штајнмајер је најавио да ће бити разговора и о недавним терористичким нападима у Француској, оцјенивши да су напади у Паризу промијенили свијет и Европу.

С тим у вези је констатовао да је потребна тешња сарадња са државама арапског свјета и изразио задовољство што је генерални секретар Арапске лиге у Бриселу.

И Курц је подвукао да је у борби против Исламске државе потребна снажна коалиција, а с тим у вези и тешњи дијалог ЕУ са муслиманским свијетом.

„Ако желимо на својој страни да имамо муслиманске земље онда морамо ту осовину дијалога ојачати“, подвукао је он додајући да ће се на данашњем састанку разговарати не само о терористичким нападима у Паризу, већ и о томе које безбједносно-политичке и превентивне мере ЕУ може предузети.

Курц је указао да је до сада 5.000 људи из Европе отишло у џихад и додао да ће они, када се они врате, представљати велики безбједносни ризик.

Тероризам је глобални феномен, подвукао је Курц, истакавши да треба заједничким снагама отежати финансирање тероризма и путовање терористима у џихад.

Недопустиво је, сматра он, да терористи користе социјалне медије и слободу путовања у своје сврхе.

Штајнмајер је рекао да ће на дневном реду бити и ситуација на Блиском и Средњем истоку, указавши да постоји подељеност у Европи поводом питања Палестине и њеног признања.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here