Насловна Политика Грчкој одобрен кредит

Грчкој одобрен кредит

0
ПОДИЈЕЛИ

Европска унија уплатиће Грчкој кредит од 7,16 милијарди евра, изјавио је данас потпредседник Европске комисије Валдис Домбровскис.

eu-grcka

Он је додао да се ЕК нада да би споразум са Грчком о новом програму кредитирања могао бити постигнут у наредне две недеље.

Немачки вицеканцелар и шеф Социјалдемократске партије (СПД) Зигмар Габријел захтевао је у Бундестагу крај дебате о „грекситу“, односно, идеји да Грчка напусти евро-ону, коју је овог викенда покренуо министар финансија Волфганг Шојбле.
Габријел је тиме, индиректно критиковао Шојблеа који и даље говори о привременом „грекситу“, и за то добио аплауз из редова својих, али и опозиционе партије Зелени.

„Свака дебата о „грекситу“ мора припадати прошлости“, рекао је Габријел, што је наишло на подршку социјалдемократа, осим бившег канцеларског кандидата Пера Штајнбрика, који се, како нагласавају немацкци медији, уздржао од аплауза.

Указујући да су реформе у Грчкој нужне, Габријел је, такође, рекао да постоји у народу велика скепса због свега тога и, истовремено, истакао да је „Немачка једна јака, али и саосећајна земља“.

„Господнине Шојбле, жао ми је, али ви сте ту да би разорили европску идеју“, критиковао је шеф посланичког клуба Левице Грегор Гизи који је на исти начин био расположен и према канцелару Ангели Меркел и Габријелу.

Шојбле се нашао на удару посебно опозиционе партије Левица, популарне међу социјално нижим немачким слојевима, која је настала спајањем наследника бивших источно-немачких комуниста и WASG-странке.

„Последњих недеља се наш канцелар зове Шојбле.Ваше понашање показало је да сте слаби, госпођо Меркел, а и од Габријела са ништа није чуло….“, критковао је речити Гизи и рекао да је Европа, заправо, заједница банака.

„Евро нас је више поделио, него ујединио… Немачкој је евро потребнији него Грчкој“, рекао је Гизи и говорио и о понижењу Грчке.

Шојбле се посланицима обратио без написаног говора, нагласивши да је он лично већ деценијама заступник идеје европског јединства.

„Само тако (с том идејом) могла је Немачка после Другог светског рата да поново пронађе свој пут у Европи“`, рекао је Шојбле и апеловао на „хладне главе“.

„Грчка није испунила обећања“, поновио је овај најстарији и једини члан немачке владе који се од пада Берлинског зида до данас непрекидно налази на владиним функцијама.

„Ово је последњи покушај….да се тежак задатак реши…“, истакао је Шојбле и исто као и Меркел аргументовао да се у овом случају не ради само о Грчкој, већ о Европи.

Шојбле се заложио за даље преговоре са Грчком и додао да се само после преговора може знати каква је ситуација.

„Без реформи у Грчкој – не иде, без правила, такође, не иде“, упозорио је он.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here