Насловна Мозаик Куертен: То што је из Србије даје арому Новаковим успесима

Куертен: То што је из Србије даје арому Новаковим успесима

0
ПОДИЈЕЛИ

Густаво Куертен, троструки освајач Ролан Гароса, каже да ће се бар још неко време наставити период доминације Новака Ђоковића светским тенисом.

Ђоковић је постао тек трећи играч у историји који је истовремено власник све четири Грен слем титуле.

“То је нешто што се најчешће сматра немогућим у тенису, али он је успео то да оствари. И такве ствари ради на дневном нивоу, обара неке рекорде, помера неке бројке и сада је све ближи Федереру. Можда ће за годину или две Ђоковић бити и у позицији да га престигне по броју Грен слем титула (Роџер 17, Новак 12). Застрашујуће је што је сваке године све бољи – још пре две године играо је боље од Роџера и Рафе, од тада је напредовао и сада напредује“, рекао је Куертен и додао:

“Мари може да му представља изазов, против њега је Новак некада у невољи, али то је то – мислим да ће играчима из нове генерације бити потребну још годину и по или две дана да на прави начин парирају Ђоковићу. Побеђује и када не игра најбоље, а када се дође у тај стадијум, онда си невероватно успешан“.

Новак долази из Србије, земље која није имала велику тениску традицију, баш као ни Куертенов Бразил.

“Тешко је веровати у почетку, али на крају успех доживљаваш још дубље и још јаче јер знаш колики си дуг пут превалио. То даје додатну арому свему и ствара нову мотивацију, тако је било и са Новаком“.

Следећи је Вимблдон, на којем Ђоковић брани титулу.

“Не знам, ако нисам луд, рећи ћу да ће он да освоји. Он је фаворит на сваком турниру. Жао ми је што Рафа сада није дошао до Новака, играо је одлично и то би био сјајан меч, али нема много њих који могу да се носе с Ђоковићем. Сада ће бити још слободнији, он једоставно има превише решења у својој игри“.

Куертен каже да је максимална посвећеност тајна најбољег тенисера света.

“Даје себе 190% сваког дана, ради све да би додатно напредовао – кондиција, ударци, брзина, онда му је и ум јачи. Када се дође до његовог нивоа, онда се сваки додатни мали помак рефлектује на целокупну игру. Тешко је устајати сваког дана и давати максимум, некада ти једноставно није ни до чега и кажеш ’доста’, али њему није, јури своје снове“.

За крај, Гуга је назначио кључне тренутке у Ђоковићевом походу ка трофеју у Паризу.

“У мечу са Баутистом Агутом Новак је пробио лед, тада је морао да остави срце на терену и то је урадио. И сада му је на почетку није ишло, али шљака је таква – дође дан када мораш да се ’упрљаш’, да трчиш као луд док не дочекаш преломну тачку, а у финалу са Маријем то је био почетак другог сета“, закључио је Куертен.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here