Насловна Поглед Куд плови овај (шверцерски) брод?

Куд плови овај (шверцерски) брод?

3
ПОДИЈЕЛИ
Брод "Захра" на који су у Бару 2015. укрцане цигарете вриједне 35 милиона евра, а који су заплијениле грчке власти под сумњом шверца

Грчке власти годинама због сумњи у шверц цигарета запљењују бродове који испловљавају из црногорске луке Бар, пишу данашње Вијести, наводећи да је у посљедњих пет година у грчким водама “пало” најмање шест таквих бродова.

У чланку је дат опис процеса, према коме се најприје тоне цигарета несметано утоваре у барској луци, а надаље, према знаним документима, плове најчешће ка Либији, Египту, Турској и Либану.

„Захра“

Један од случајева шверцовања цигарета из Црне Горе добио је епилог на грчком суду, гдје су одговорни због шверца осуђени на године затвора.

Брод “Захра”, који је из црногорске луке испловио почетком марта прошле године, носио је товар цигарета (“cooper”, “gr” i “royal”), вриједних око 35 милиона евра, а биле су укрцане на тај брод у луци Бар.

Грчки истражни органи 16. марта “Захру” су стопирали у заливу Мјесарас на острву Крит, док је чрчка Обалска стража прије тога данима тајно пратила и надзирала брод, на основу дојаве коју су добили од доушника.

Брод је ухваћен у моменту када је почела операција искрцаја терета са њега, пишу Вијести, за што су кријумчари обезбиједили и посебну опрему – покретне траке попут оних на аеродромима који транспортују пртљаг путника, четири шлепера у које су претоваране цигарете, чак и дизел агрегате за погон тракастих транспортера и освјетљење. Такође, ухапшено је осам чланова посаде брода – шест Украјинаца и два Грка.

На терет ухапшених стављена су кривична дјела “злочиначко удруживање” и “кријумчарење”.

Ослобођени Украјинци и неизвјестан исход једног суђења

У јуну ове године, према писању грчког медија “Неакрити”, шест Украјинаца оглашени су кривим за “кријумчарење цигарета” и правоснажно осуђени на укупно осам година затвора.

Украјинци су ослобођени оптужби за “злочиначко удруживање”. Један од два Грка је ослобођен, док је други осуђен условно због “саучесништва у шверцу”.

У марту 2013. године на грчком острву Сирос заустављен је брод “Shenyang-1”, који је са више од 20 милиона цигарета испловио из луке Бар. Ишао је ка турском граду Мерсин.

Против капетана брода подигнута је оптужница за шверц цигарета, док су пет чланова његове посаде (сви Украјинци) пуштени уз кауцију да се бране са слободе. Они су тада оставили путне исправе и нису могли да напусте територију Грчке. Није јасно да ли је суђење завршено.

“Shenyang-1” се у 2011. години насукао у грчким водама. И тада је превозио пакете пуне цигаретама, због којих је била покренута истрага. Ипак након што је истрага завршена, брод је поново пуштен у поморски саобраћај.

Веза са Дуванским комбинатом Подгорица

Случај запљене брода “Генц 3” недалеко од грчке луке Каламата у марту прошле године открио је везу од фебруара ове године државног Дуванског комбината Подгорица (ДКП) са сумњивим транспортом цигарета из барске луке, подсјећају Вијести.

Тада су заплијењене цигарете “клеопатра” из ДКП-а вриједне готово 20 милиона евра. По папирима путовале су за Либију. Египатске власти тврде да су цигарете “клеопатра” из Дуванског лажне.

duvanski kombinat

Са брода “Генц 3” ухапшено је осам чланова посаде – пет турских држављана, два Грузијца и Индијац.

Крцатељ цигарета из ДКП-а на “Генц 3” је била фирма “Liberty fze” из Уједињених Арапских Емирата (УАЕ).

Досије „Дим“

Њемачки Дојче веле у сарадњи са “Вијестима” и “Даном” у јуну и јулу ове године објавио је истраживачки серијал “Досије дим” о транспорту цигарета из луке Бар на територију под контролом либијске исламистичке терористичке организације Ансар ал-Шеријат у Бенгазију.

У том истраживачком пројекту откривено је да је управо фирма “Liberty fze” била крцатељ цигарета на бродовима који су их слали на територије под контролом терориста у Либији.

Није познато да ли је почело суђење за шверц цигарета посади брода “Генц 3”, јер од априла 2015. нема извјештаја грчких медија о томе.

cigarete-zaplena

Према подацима сајта “Marinetraffic”, “Генц 3” се и даље налази у луци Каламата, гдје је заустављен због истраге о шверцу.

Један од бродова који су из луке Бар транспортовали тоне цигарета завршио је трагично у априлу 2014. године у водама – 30 миља западно од Кипра.

Ради се о броду “Аг. Марина”, који се некада звао “Н Канарис”.

Грчки медији извијестили су тада да је Обалска стража информисана да је брод у невољи. Када су надлежни дошли на лице мјеста брод је био потопљен због терета и неадекватног одржавања.

Спашен је само дио посаде. На води је плутао велики број цигарета, које су биле смјештене у товарном дијелу брода.

Медиј “Apodimoi-krites” објавио је да су преживјели испричали обалској стражи да су испловили из Бара и да су путовали ка украјинској Одеси.

Под именом “Н Канарис” у грчким водама тај брод је заустављан због сумњи у шверц цигарета у марту 2013. године. На њему је било око 100.000 штека цигарета разних брендова.

brod

“Simone”

На мети грчких истражних органа због сумњи у шверц цигарета неколико пута је био и брод “Симон”, који је некада пловио под именом “Yong Gi”.

Прије мјесец дана грчки медији су објавили да је Украјинац, капетан тог брода, осуђен за кривотворење.

Брод “Simone” је почетком новембра ове године заустављен у грчкој луци Каламата јер није могао да плови. Истражитељи су тада детаљно прегледали брод.

Утврђено је да је испловио из луке Бар и имао је папире да превози цигарете у египатску Александрију. То није први пут да грчке власти заустављају тај брод.

Грчка обалска стража брод под именом “Yong Gi” зауставила је 15. јануара прошле године код исте луке Каламата, јер се није јављао на радио-позиве лучких власти.

Тада је извршена провјера брода којом је утврђено да је имао бројна оштећења и да се није знала дестинација ка којој плови. Није чак имао ни ИМО број – идентификациони број који у складу са међународним конвенцијама мора бити додијељен броду, власнику брода или компанији. Тај број је уведен ради поморске безбједности и спречавања поморских превара. Брод „Yong Gi“ у луци су грчки државни органи из безбједносних разлога држали више од четири мјесеца. Такви и слични бродови неријетко се користе за шверц, наводе Вијести.

(Извор: Вијести)

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    “Независна“ Црна Гора, уз допуштење признатих “светских демократија“ опстајала је на шверцу, па се најтеже отрежњење дешава када се шверц укида. “Захваљујући“тој политици никакав рад није био интересантан, па су се предузећа глатко затварала , а нова нису отварала. Многа занимања постала су непотребна,а знања и искуства су се урушавала. Резултат је огроман број пензионера, инвалида, прималаца социјалне помоћи, државних чиновника ( преко 200 000 !!!) и што је најгоре створена свијест да се без шверца не може живјети. Сада се ова огромна армија боји да се нешто не промијени, јер је егзистенцијално зависна. У сваком погледу : биједно!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here