Насловна Друштво Крстовић: Будућност пољопривреде у ангажману младих

Крстовић: Будућност пољопривреде у ангажману младих

0
ПОДИЈЕЛИ

Да млади у Црној Гори нијесу у довољној мјери заинтересовани за агробизнис и професионални ангажман у области пољопривреде, јасно је и онима који су само површински упућени у ту дјелатност. Таква јако проблематична ситуација резултат је недостатка финансијских средстава, пренесених стереотипа о неисплативости пољопривреде, оцијенио је члан Главног одбора Демократске Црне Горе Лука Крстовић.

luka krstovic

Он је казао да упркос високој позицији сегмента агробизниса у агендама економског развоја свих општина у Централном и Сјеверном региону Црне Горе, уочљива је, прилично пасивна активност оних који су те агенде прокламовали.

Вјетар у леђа онима који имају намјеру да кроз регистрована пољопривредна газдинства или неки други облик привредног организовања остваре економску сатисфакцију од огромне помоћи би било оснивање пољопривредних зона. У оквиру њих младим пољопривредницима би на располагању био читав спектар бенефита који укључују иницијално едуковање о технологији производње, набавку опреме, изнајмљивање земљишта, реализацију произведеног и контролу успијешности„, истакао је Крстовић.

У демократској сматрају да будућност пољопривреде као стратешке гране развоја није могуће заснивати на раду оних који по годинама заслужују одлазак у старосну пензију, већ на ангажману млађих генерација.

Млади ће, сматра Крстовић, у наредном периоду дефинитивно бити заинтересованије за пољопривреду из најмање два разлога.

Први је дуготрајан проблем незапослености и тешког проналажења радног ангажмана, па је могуће очекивати да ће незапослени појединци пронаћи интерес за агробизнис инвестиције како би покушали да остваре финансијску стабилизацију, а други је све видљивији простор за респектабилну зараду која може бити остварена уз нове технологије и знања, студиозан рад и што је можда и најважније, домаћински однос„, закључио је Крстовић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here