Насловна Политика Крсто Зрнов и зеленаши на Мусолинијевом маршу на Рим: Носили транспарент „Црногорски...

Крсто Зрнов и зеленаши на Мусолинијевом маршу на Рим: Носили транспарент „Црногорски фашисти“

Као што су комите 1922. са Бенитом Мусолинијем шетале на Рим, носећи транспарент „Црногорски фашисти“, тако сад на Цетињу, гдје су 1941. фашистички окупатори топло дочекани, комите имају свој марш

66
fašisti
Црногорски фашисти, у средини Крсто Зрнов Поповић, на транспаренту пише "Црногорски фашисти", Фото: Историјски институт Луче

Невјероватно звучи, али у Црној Гори упоредо се повампирује комунизам и фашизам!

Фашизам помаља своју малу подлу главу, док незнавени Црногорци му кличу, не знајући коме и чему дижу споменике, који су постали мода у Црној Гори.

У мору суноврата историјских фалсификата, споменик Брозу, те споменик комитима у Никшићу који су да режимски циркус у Црној Гори буде потпун откривали комунисти, читамо да се на Цетињу спрема Комитски марш.

Напокон нешто што и можемо да разумијемо, а то је комитска доследност. Тај континуитет подаништва и слуганства фашистима, траје и данас.

Као што су комите 1922. са Бенитом Мусолинијем шетале на Рим, носећи транспарент „Црногорски фашисти“, тако сад на Цетињу, гдје су 1941. фашистички окупатори топло дочекани, комите имају свој марш.

Цетиње, 12. јул 1941. године, Салутирање Дучеу и Хитлеру, фото: Историјски институт Луче

Зеленашки војници, који су након Божићне побуне побјегли за Италију, били су стационирани у италијанском градићу Гаети, гдје су се војно организовали, потпомогнути владом Италије, а на челу штаба био је Крсто Зрнов. Е ти, црногорски војници, „родољуби“ прошетали су Римом, носећи транспарент „Црногорски фашисти“

Црногорски фашисти на Пјаци Венеција, Рим, 1922. Фото: Историјски институт Луче

Марш црногорских фашиста је предводио нико други до Крсто Зрнов Поповић, узданица „нове“ Црне Горе, за коју је Мусолини појам, а краљ Александар окупатор. Онај исти краљ који је баш на том свом Цетињу, рођен, онај исти Александар крви Петровићке, колико и Карађорђевићке..

Ваља свакако истаћи у сусрет том комитском маршу, да су црногорски војници из Гаете учестовали у стварању фашизма у Италији. Наиме, Марш на Рим је трајао од 22. до 29. октобра и предводио га је Мусолини, који је након тога дошао на власт.

Бенито Мусолини окружен фашистима

Можемо рећи да су преци данашњих црногорских комита, кумовали стварању фашизма, одговорни за почетак Другог свјетског рата, и када се куну у Петровиће, морају такође знати, да је доласком Мусолинија на власт, заведена диктатура, Николин зет, тадашњи краљ Италије Виторио Емануеле III постао пион, а на крају су он и краљица Јелена Петровић Савојска протјерани из земље.

Ми смо Срби данас окупатори у Црној Гори, и како рекоше духовни потомци „окупатора“ из 1918, а ови који су за себе недвосмислено написали да су фашисти, и који су шетали раме уз раме уз Мусолинија који је поред Адолфа Хитлера и Анта Павелића, највећа пошаст 20. вијека, они су ослободитељи од „српског јарма“ и њима се данас дижу споменици по Црној Гори.

Наиме, како наводе медији, „поводом 100 година од Божићног устанка, на Цетињу ће шестог јануара бити одржан Комитски марш. Марш ће, како је најавио организатор Маркан Марковић, почети у 11 часова и 30 минута, а планиран је и програм на Дворском тргу. Марш ће почети одмах након завршетка свечаног програма у организацији Владе Црне Горе. Марковић поручује да то неће бити обична шетња.

Свакако да неће бити обична шетња, биће то ода фашизму, конверитству, биће то својеврсно гажење духовности и традиције Црне Горе!

66 КОМЕНТАРИ

 1. 95
  11

  Koju smo mi istoriju učili.Svaka čast novinarima IN4S i mislim da su oni najhrabriji Srbi trenutno u novinarstvu.Ovakve podatke do sada nisam nikada vidio i šteta je što ovo nije dnevna novina pa da velika većina javnosti bude upoznata sa crnogorstvom.BOKA mora uskoro da dobije SRPSKI RADIO BOKA i da bude pandan ustaškom radio dux.Mi nemamo svoj radio a hrvati BOKE imaju.Sramota od države Srbije.

 2. 54
  5

  U surovoj i prljavoj borbi za vlast, a samim tim za privilegije i zadovoljavanje megalomanskih interesa pojedinaca i takozvanih elita upotrebljeni su i potroseni mnogi koji su svjesno, a neki ne bas, svjesni cina i posledica usli u sve to koje je poslije izraslo u cudoviste fasizma.
  Malo je nevinih i naivnih. Za ove sada se to pogotovu nemoze reci. Jer sada je nemoguce biti neobavijesten o uzrocima i posledicama.
  Radi se o opasnim ljudima i opasnim stvarima.
  Svako onaj ko zeli neogranicenu vlast, moc, zelju za ogromnim bogacenjem i upravljanjem drugim ljudima nije normalan. Radi se o bolesnicima koji vladaju svijetom i njihovim satelitima. Zato je ovaj svijet tako lose mjesto za normalne i plemenite. Takvi se ne otimaju za vlast jer ona njima nije potrebna.
  Ova vlast stvara uslove za haos i anarhiju da bi bolje ‘operisala“ i da se javljaju kao pomiritelji i spasioci. Bolesno i perfidno. nije ih briga za zrtve kao ni one od ranije.
  A narod ko narod. Razbijen i nemocan.

  • 47
   7

   Nije montaza nego orginalni izvor ,koji sam zahvaljujuci Milosu iz Bara pogledao.
   Dakle slike su tacne prenesene sa portala u Italiji,sto se teksta tice to svako moze tumaciti na svoj nacin,da li je ovim ljudima sa slike bilo jasno sto jeMusloini i Italija tada nijesam siguran,oni su htjeli to sto su htjeli,samim tim im se nemoze automatski pripisati da su bili FASISTI iako su ucestvovali na ovoj paradi.Pa nijesu svi na stadinonu JNA postali Titovi komunisti i sledbenici ako su ucestvovali na paradi povodom 25 maja.Dakle izvor je autentican i istinit,za drugo kako ko razumije ili zeli da razumije!

   • 31
    6

    Црногорски фашисти, на челу са Крстом Зрновим Поповићем, марширали су, раме уз раме, са италијанским фашистичким вођом Бенитом Мусолинијем на престони Рим.

   • 34
    6

    Хвала Никола .Истина је можда спора али је јака и неумољива !Полако али сигурно излазе на видјело све лажи и манипулације монтенегринских режимских „историчара“.Ко је био квислинг и фашиста историја је давно дала свој суд без обзира на данашњу пропаганду како је све што смо некад учили у школама лаж и обмана а ово што они пласирају путем којекаквих Аналитика и „Живих истина“ једина,несумњива и исконска истина.Ево линка још једном за све који мисле да је ово фотомонтажа:
    http://senato.archivioluce.it/senato-luce/scheda/foto/IL0000000103/10/Ritratto-di-un-gruppo-di-fascisti-montenegrini-in-piazza-del-popolo.html?start=24

 3. 56
  5

  Јасно је да су зеленашки комити били италијански плаћеници, касније фашисти који су у Гаети организовани као Црногорска војска и за порцију макарона, поред марша Мусолинијевих фашиста на Рим, више пута јуришали на Црну Гору уз поклич E viva vero Montenegro (живјела права Црна Гора). Први пут на Божић 1919. а други пут заједно са италијанским окупатором на Петровдан 1941. године.
  „Велики“ Крсто Зрнов Поповић је био фашистички војник који се заједно са окупатором борио против својих синова – партизана: Радована – који је погинуо 1943 и Николе, који је послије рата био генерал ЈНА. У вези са тим, баш ме интересује каква ће бити реакција тзв. СУБНОРА Зувдије Хоџића, који је рођен 1944. године и постао истакнути борац НОР-а пунећи пелене и МУП-а ЦГ на најављени марш комита у Цетињу 6.1.2019. године.
  Дакле, тога дана слободарско Цетиње ће бити скуп црногорских профашиста на истом задатку на којем су били италијански фашисти и њихове слуге зеленаши на Петровдан 1941. године.
  Отпор Црна Горо, још док те има. Ђе сте породице цетињских партизана? Смрт Фашизму, слобода народу!!!

 4. 7
  57

  opet izvrcete istoriju. slika je malo kompleksnija nego sto je predstavljate. srbalja ce na popis 2021 biti ispod 20%. balvan revolucija nije uspjela.

   • 9
    22

    a nece bate. već vas je manje. 27% zadnji popis. mnogi su progledali kao i ja, bivsi srbalj. od sledećeg se pišem kao crnogorac jer ja to i jesam. no me emilo labudović i tadašnji dnevnik naučiše da sam ja spartanac itd. no bješe to plitka priča.kad čovjek pročita nešto i vidi i drugi što pišu a ne samo ovi balvan revolucionari onda i nauči nešto i provali šta je laž a šta ne.

    • 19
     4

     Држи се ти теме “Србине” па пушти попис.Има итекако Црногораца који још увијек говоре спским језиком.Ја мислим да они немају ништа заједничко са овом дукљанштином која је по “новоме” сад једина форма црногорства.Наш је циљ да се они пишу на следећем попису Србима јер то и јесу а не националним Црногорцима јер онда овој неоусташкој политици дају пун легитимитет а са којом се 100 % не слажу.Но ти нама боље реци,је ли лаж ово што је објављено ?Ове слике које сте крили до сад као змија ноге,чини ми се да говоре много више од ријечи 😉

    • 19
     3

     Знамо да си бивши, јер сте сви ви бивши Срби – нијеси то морао потенцирати. И хвала Богу што си бивши. Такви Србима не требају…

 5. 43
  2

  Koliko se vidi na ovim fotografijama zastave su trobojke ,iako su Srbe i Srbiju smatrali okupatorima nije im smetala trobojka kao zvanicna zastava Crne Gore,za razliku od ovih danasnjih.

 6. 22
  4

  Политички лидери српског народа да организују контрамарш против ове фашистичке багре. А да, сад се сјетих, ми немамо политичке лидере већ скупштинске товљенике и преваранте.

 7. 12
  2

  Nije montaza nego orginalni izvor ,koji sam zahvaljujuci Milosu iz Bara pogledao.
  Dakle slike su tacne prenesene sa portala u Italiji,sto se teksta tice to svako moze tumaciti na svoj nacin,da li je ovim ljudima sa slike bilo jasno sto jeMusloini i Italija tada nijesam siguran,oni su htjeli to sto su htjeli,samim tim im se nemoze automatski pripisati da su bili FASISTI iako su ucestvovali na ovoj paradi.Pa nijesu svi na stadinonu JNA postali Titovi komunisti i sledbenici ako su ucestvovali na paradi povodom 25 maja.Dakle izvor je autentican i istinit,za drugo kako ko razumije ili zeli da razumije!

 8. 28
  1

  Kao junaku Krstu popoviću to ne može niko osporiti ali da je svo vrijeme do 9 septembra 1943 talijanski šofer vozio istoga od Cetinja do Lipe Cucke i da je za to vrijeme dobijao platu od istih talijana to su činjenice koje niko osporiti ne može.

 9. 11
  34

  Danilo -Na nacionalnu netrpeljivost izaziva većina vaših komentara. Da smo bili sa zapadnim svijetom uključujući Italiju bilo bi nam danas mnogo bolje. Ovako ste nam se vi natovariti na ledja sa svetosavlje,srpstvom i sličnim retrogradnim i beskorisnim ideologijama.

 10. 15
  23

  Tačno je da su crnogorski federalisti sarađivali sa talijanima , ali su ih izbacili crnogorski četnici koji su do kraja bili vjerne sluge fašističkog okupatora , jednostavno su bolje služili fašiste i klali sopstveni narod za okupatorske lire koje su primali , čak su zajedno bježali pred Crnogorskim partizanskim jedinicama NOB-a !
  I Milo je jasno rekao da su Crnogorski federalisti vodili ispravnu borbu protiv srpskog okupatora od 1916 do 1929 , ali da je saradnja sa talijanima bacila mrlju na taj pokret !
  Srećom po narod Crnogorski , slavne partizanske jedinice su pobjedile fašističke okupatore i domaće izdajnike četnike , koji su uglavnom bili koljači nejači kao u Fočanskom kraju , a federalisti su mahom prešli u partizane jer su time ostvarivali svoj politički cilj tj uspostavljanje državnosti Crne Gore kao ravnopravne članice SFRJ i vraćanje nacionalne svijesti o našoj posebnosti u odnosu na susjedni srpski narod koji nam je ’18-te okupacijom ugasio državu , naciju i crkvu , a i na ostale jugoslovene !
  Po današnju nezavisnu i suverenu , građansku državu Crnu Goru , članicu NATO saveza , je sasvim nebitno što su radili nekada federalisti jer mi to već znamo i nema potrebe da izmišljate toplu vodu , vratili smo državu i naciju Crnogorsku , ostalo je da vratimo svoje otete Crnogorske svetinje i autokefalnost našoj svetoj CPC , a to uz pomoć Božiju slijedi u ovoj novoj 2019 godini !
  Sretnu i bericatnu novu 2019 godinu vam želim braćo posrbljena !

  • 16
   6

   Stanje ti je isto kao 1919,zato krenite mi vas cekamo,ali podrsku za to nemate ni od Italije,a Nato zaboravite,bas ce Nato da se ukljuci radi Mirasa Mila i Steva Vucinica,nije tebi dobro Ivane M ,ili ne izbijas medju narod,gotovo je sa makronima i Montegrom,od sada samo musaka,a uglavno ce biti post i to malo duza,ono i vrijem je posto za pravu neznate odavno,Srbija vas najela e kada ste se prekusali kao veprovi poceli steda kvicte na istu,a Milovo korito je prazno,zato rokces Beksiru jedan!data:image/jpeg;base64,/9j/4AAQSkZJRgABAQAAAQABAAD/2wCEAAkGBxMTEhUTExMWFhUXGBsbGRgYGRsaHxsdHSAbGh8dHx4bHygiIBolHh8eIjEhJSkrLi4uHSA1ODMsNygtLisBCgoKDg0OGxAQGzUlICUtLS0tLS0tLS0tLS0tLS0tLS0tLS0tLS0tLS8t

   • 11
    12

    Nemoj se śekirati , krenuli smo mi već nego ti to ne vidiš , i lijepo je što nas čekate , ko čeka taj i dočeka , a dočekati ćete nas veoma brzo .
    Ali ćete prvo dočekati Zakon o vjerskim zajednicama koji ide ove godine , a Zakon se mora poštovati jelte !

  • 13
   4

   „Crnogorska pravoslavna crkva“ nije postojala tokom vladavine komunista! Ako si komunista, onda vrati srpsku trobojku sa petokrakom kao zastavu i grb Crne Gore!

  • 15
   3

   Ivan M, Krsto Popović je tokom celog Drugog svetskog rata sarađivao sa Italijanima i primao platu od 300 lira, a Italijani su Dražinu glavu ucenili na 50.000 lira! Ti nisi nikakav komunista jer si etnofiletista, što se smatra kao jeres, i treba da znaš da je SPC bila jedina pravoslavna crkva u Titovoj Crnoj Gori! Srećna i tebi Nova godina, brate rasrbljeni!

  • 13
   4

   Kazes Ivane vratili ste naciju i drzavu , koju drzavu ,koja je zastava bila te drzave, kojim jezikom se govorilo u toj drzavi koju ste vratili, koji narod je zivio u toj drzavi po popisu ,koji je narod zivio u toj drzavi po udzbenicima izdatim od Ministarstva te drzave ,koja Crkva je bila drzavna crkva te drzave,ko su bili njeni Svestenici ,itd itd..

   • 6
    10

    Braćo posrbljena , bivši Crnogorci , nije drug Milo tek tako to najavio , to je završeno nego vi to ne znate !
    A svoje otete Crnogorske svetinje ćemo vratiti naravno , neće nam tuđi barjak visiti na naše Crnogorske svetinje .
    Znate što je rekao sveti Carigradski Patrijarh Vartolomej , samo je pitanje dana .

    • 11
     3

     Је лј то исти онај „свети Вартоломеј“ кога назвасте приликом освјештења Храма у Подгорици „Турчином“ и „турским попом којега ЦГ-ци никад нису прихватали ?!“ Мислим да је то исти тај ,и да вам то није заборавио.Моја сућут,техничка лична 😉

     • 0
      6

      Jeste, to je onaj isti koga je Amfilohije bio doveo da mu prisustvom uveliča otvaranje Zadužbine vizavi Male Pijace.
      Tada je valjao srbima i njihovoj crkvi a danas…?
      Je se dobro śećam toga, a ti?

 11. 3
  15

  Trs- na obraz se pozivaju oni koji ništa drugo nemaju. Vi ste tipičan primjerice. Znaš kako se kaže- obraz bez ičega drugog je isto što i zadnjica.

 12. 4
  1

  Зецу, додајем: сви који су 25. маја били на стадион ЈНА, били су комунисти. То је био и остао комунистички пир. Тако, да нимало нема мјеста каквом другом коментару.

 13. 2
  3

  Боље и да су били фашисти него комунисти, ако морају од 2 зла да бирају! Свакако су били црногорски Срби, лијални свом локалном владару Николи а у том тренутку Никола и Рим су били савезници због заједничких нтереса. Николе да се врати у Цг а са Талијанима би то могао, марионетски, а са унуком не. По мени Србија воена француском мсонеријом која је наметнула комунизам и сконила Александра, није поштено одрадила ствари око уједињења са ЦГ НЕГО ИНТРИГАНТСКИ. Требали су Николи препустити ЦГ а онда да се договоре око начина сједињења. А ако не иде,није проблем ни да буду србске државе док се не опамете и не смање личне сујете.

 14. 12
  1

  Ти шетачи на Цетињу су вјероватно у великом броју фашистичка копилад или њихови наследници.
  У Архиву ЦГ има документ да се током 1942.и 1943.године на Цетињу родило 283 – је дјеце које су правили ,,витезови са перушком,, односно талијански фашистички окупациони војници.
  Наиме, по доласку италијанске војске на Цетиње мушкарци способни за пушку, патриотски и родољубиво оприједељени отишли су у шуме да учествују у устанку а оставили жене, нејач, старце и дјецу. Домаћи издајници, са Крстом З.Поповићем су организовали добродошлицу фашистима и гледали на све начине да им се додворе и да им угоде. У том издајничком заносу подводили су им и жене одбјеглих људи и из те, да кажемо, задесне љубави рађала су се дјечица. А крв није вода, мудра је изрека.
  Било је часних жена што су отишле у борбу и сачувале образ а очигледно знатан број цетињанки није могао да одоли кокошарима.
  Тако су Крсто З.Поповић и фашисти у великој мјери посијали сјеме зла на Цетињу и за либерале, и за Ранкове следбенике, и за НВО ЦПЦ, за монтенегрине данашње…, натовце…
  Сачувај Боже.

 15. 3
  1

  „…a Zakon se mora poštovati jelte !“

  Vi montenegrini ste inace poznati po postovanju zakona! Pa vas lider je, izmedju ostalog sto je pokrao, ukrao i montenegrinski koncept. Ukrao je i ideju ekoloske drzave koja naravno nije nikad sprovedena ni u pokusaju. Evo sad raskopavate Taru, a spremate se da potopite Moracu. Sve vam se moze, jer prvo sto ste potopili je zdrava pamet!

 16. 8
  0

  Mене не чуди конвергенција фашистичке и комунистичке симболике у данашњем montenegru. Све и да хоће, дукљанска идеја се не може ослонити на демократске вредности. А и како би? Ако би се дозволио мирни дијалог и поштовање права свих, дукљанска квазиидеја пројекта montengro не би имала никакве шансе у сучељавању са слободарском српском традицијом истинске Црне Горе. Тога је режим дубоко свестан. Зато имамо бућкуриш свега и свачега, чега је заједнички именитељ један: Антисрпство. Имамо тако руку под руку и Крста Зрновог и Јова Капичића, и усташе и партизане, и комите и НАТО, и Секулу и Саву Ковачевића, и Мусолинија и Тита, и бабе и жабе … То је и нормално, ионако све диктатуре у суштини личе једна другој, што се онда не би спојили титоистички комунизам и црногорска верзија усташтва, као дегенерисана варијанта фашизма? Зачиниш то с чиргилицом, „уставним патриотизмом“ и епском фантастиком шербове псеудоисторијске школе и ето, по режимским теоретичарима, одрживе државотворне формуле пројекта montenegra за 21. век!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here