Насловна Поглед Крстић: Црну Гору подијелити на кантоне

Крстић: Црну Гору подијелити на кантоне

16
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Драган Крстић*

Сви смо свесни да ово стање дискриминације, апартхејда и понижавања Срба у Црној Гори, које спроводи усташки режим у Милогори (по матрици Селуле Дрљевића и Штедимлије), не може бити дугог века. Затирање свега српског: преко цркве, школе, језика, културе, идентитета, не може проћи без реакција. Јер акција ствара реакцију, која може да ескалира у могући жестоки сукоб. „Proxi рат“ који могу да потпале комшије, регионалне и глобалне силе.

Такав сценарио овде никоме није потребан, нити га ко жели и исчекује. Посебно јер је туризам привредна грана која је осетљива и на најмање турбуленције, од које и Црна Гора и Хрватска живе и пуне своје буџете. Довољно би било пар неких бомби да пукне и неко пушкарање, па да сезона 2017-та буде изгубљена.

Како разрешити проблем у ЦГ која подсећа на вештачку=уметнуту наказну творевину БиХ, која је рецидив Османлијских освајања? У ЦГ нема већинског, доминантног народа са минимум 2/3 становништва, који би био стуб државности. По попису из 2003, има Црногораца 43%, Срба 33% мањинских народа 23% (Бошњаци, Муслимани, Албанци, Роми – који су масовно са КиМ дошли, исламске вере, Хрвати, мешанци, без неког јаког идентитета). Сви ови мањински народи су најмање наклоњени Србима и најлакше их је инструментализовати. Мило и његов клан влада на лошим сентиментима против Срба, плашећи друге мањине великосрпским национализмом и хегемонизмом.

Предлог етничке поделе

Предлог етничке поделе, кантонизације, федерализације у три или четири кантона (са Подгорицом као дистриктом):

1. Кантон рашко-санџачки са општинама: Андријевица, Мојковац, Плав, Гусиње, Рожаје, Беране, Бијело Поље. Мешовит кантон православно-муслимански са односом око пола-пола, или алтернативно – један који би ишао непрекинут од Рожаја, Андријевице, Плава, Гусиња, до Тузи, Улциња (уз територију са КиМ и Албанијом). Већински мешовит са бошњачко-муслиманском и албанском већином и српском мањином.

2. Кантон црногорски – језгро ЦГ, са етничким Црногорцима (црвена територија). Колашин, Даниловград, Цетиње, Бар, Биоче.

3. Кантон српски – Пљевља, Жабљак, Никшић (са Острогом, као највећом светињом), Бока, Грбаљ, Паштровићи, до Спича.

4. Кантон албански – Тузи и околина, Улцињ и јужни делови Бара насељени Муслиманима и Бошњацима.

Kантони би имали сву власт у: одбрани, полицији, судству, образовању, привреди, култури, верском животу, регионалном развоју, стварању паралелних веза са блиским државама, регионима. Са могућношћу закључивања и међудржавних споразума.

На централном нивоу била би монетарна политика и уставни суд, као гарант опстанка државе, који би имао пропорционални број судија са постотком етничке припадности.

Предлог за предстојећи састанак 7. децембра

Знајући за блиске везе Александра и Мила, овај пројекат, који би зауставио бруталну асимилацију Срба, Муслимана, Бошњака, могао би се лако спровести – на састанку 7. децембра са Србима из ЦГ.

Овај предлог подржале би све мањине јер би добиле своја права, која заслужују и која им припадају, а Срби своје политичке савезнике и будуће партнере у власти.

Политика је вештина могућег и коришћењем снаге својих тренутних вишевековних опонената, тај тренд се може преокренути.

 

*Центар за људска права и демографију „ЦЛАМП“ Ниш

16 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  U matematici postoji ozbiljna dilema : da li je najmanje moguce uopste deljivo!
  Dje su granice deljenja; koja je to mjera posle koje mjere nema, kada poslijen djeljena ostane NISTA?
  Kada ostane Montenegro.
  Jedno veliko NISTA!

 2. 0
  0

  Ова будала би да дијели српску територију на кантоне, како би се Шиптари и Муслимани сјутра одвојили. Иш аветињо!

 3. 0
  0

  Гојко,молим Те макни ову будалаштину. ЦГ, каква -таква је данас, ипак није од јуче на шта желе да нас наведу ови који прослављају „миленијум“. Овај господин из Ниша је оправдано забринут и хвала му на томе, али он нити познаје историјске и етничке специфичности, нити уважава демографске параметре. На крају крајева решење ЦГ проблема је немогуће донијети док се ова сатанска власт не склони, а онда треба направити историјски договор са мањинама које су урадиле све да је ослабе и конвертују, на начин који се ми Срби и Црногорци (жао ми је написати ову ЦГ-СРБ будалаштину, али…) договоримо. Издајници су издајници, увијерк их је било, али ми знамо сви ко смо и шта смо. Вријеме долази да кажемо то и нашим суграђанима исламске и католичке вјере.
  У нашим медијима овакве будалаштине не дају никакав допринос. Напротив, додатно залуђују слуђени народ.

 4. 0
  0

  OVAJ JE STVARNO RIKNUO!KAKVE PODJELE?NEMA PODJELA SRPSKE SPARTE!ZA NJU SU SE BORILE GENERACIJE I SA PJESMOMOM NA USNAMA GINULE ZA NJU!O DVOJNOSTI TU MJESTA NEMA,BILI SMI I BICEMO JEDNO !!!!

 5. 0
  0

  Хаха, мени текст више личи на уметнички обликовану иронију. Али добро, је увек кажем, морају и интелектуалци нешто да раде.

  Црна Гора би се могла поделити по историјским регијама, нахијама и племенима, али чисто концептуално, у јавном дискурсу, да се утера страх централистичкој власти, која себе схвата превише безусловно.

  Овако, чини ми се, она је подељена да не може више.

 6. 0
  0

  Ha ha ha ha Niksic kanton srpski. Ovo je komedija! Grad sa 63% Crnogoraca i 24% Srba da ide u „kanton srpski“!?
  Pa ljudi moji, zar ovoliko idiota ima???

 7. 0
  0

  U Crnoj Gori zive samo Srbi i nesto malo Albanaca. Ne priznajemo politicku izmisljotinu tkz „cg naciju“. Muslimani su takodje Srbi, nisu pridoslice iz Turske. To malo katolika sto ima su isto Srbi katolici. Mozemo vjerovati u istinu, kakva se ucila u slobodnoj Kraljevini Crnoj Gori, ili mozemo vjerovati komunisticko-ustaskim lazima. Kraj price.

 8. 0
  0

  Mislim da ova barata sa pogrešnim podacima, srba u cg nema 33 posto, nego po popisu – poslednjem i važećem – 29 posto, jos manje ce ih biti ako Bog da

 9. 0
  0

  Rekoh ja da vi je jedino ovaj Dujović normalan. Jedini mu je problem što misli da se vi šalite. Tako je i onaj vaš pop, mislim da se zove Grigorije i vozi kola od 120 hiljada eura, šćeo Sutorinu da pripoji Bosni. Ali volim što konačno karte otvarate.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here