Насловна Друштво Крст до манастира Пустиња превози полиција

Крст до манастира Пустиња превози полиција

0
ПОДИЈЕЛИ

krst

Монументална реликвија још није постављена изнад манастира Пустиња. За пребацивање крста тешког две тоне очекује се помоћ МУП Србије.

Монументални крст од прохрома, висок 13 метара, тежак око две тоне, који је требало да крунише прославу 1.700 година Миланског едикта у Епархији ваљевској, уместо на 400 метара високој литици изнад манастира Пустиња, још је у кругу лајковачке фирме „Елмонт“, где је израђен. Војска Србије није могла да обезбеди хеликоптер којим би крст био пребачен до стене понад манастира. Стога се у Епархији ваљевској уздају да ће реликвија бити траспортована хеликоптером МУП-а Србије.

Израдили су га радници „Елмонта“ у Лајковцу, који је у саставу „Колубара – Метала“, односно Рударског басена „Колубара“. Реликвија, поклон „Колубаре“, вредна је око 10.000 евра. Направљен је од челичног решеткастог стуба далековода, али је конструкција ојачана због носивости. У крст је уграђено око 50 квадратних метара прохромског лима, који може да траје више од стотину година.

 • С обзиром на величину и тежину, једини начин да крст буде постављен на веома неприступачно место, изнад манастира Пустиња, могућ је хеликоптером по лепом времену – каже Милован Теовановић, други архијерејски намесник ваљевски. – Војска Србије, којој смо се обратили, нема техничких могућности за такав подухват, а сада смо допис упутили МУП-у Србије, да крст буде транспортован њиховим хеликоптером.

Док се чека одговор МУП-а, епископ ваљевски Милутин посетио је лајковачки „Елмонт“, где се налази од прохрома израђен монументални крст распона 12,7 са седам метара. Реликвија је прекривена заставом са симболом прославе јубилеја „Епархија ваљевска – манастир Пустиња 313-2013.“. Планирано је да барјак буде прикачен на крст, да се вијори небом док буде хеликоптером транспортован из Лајковца до манастира Пустиња…

 • Крст је полиран, па ће на дневном светлу сијати пуним сјајем – каже Теовановић. – Ноћу ће бити осветљен, што ће још више да истакне значај који симболизује, јер са стене понад манастира Пустиња виде се најсеверније границе Епархије ваљевске, Осечина и Обреновац…

ИСКУСТВО

 • НИЈЕ крст који ће бити изнад манастира Пустиња наш први подухват ове врсте – каже Зоран Ранковић, руководилац Радне јединице у „Елмонту“. – Пре три године, начинили смо још већи крст, опточен алуминијумом, који се налази у селу Црквине. То искуство много нам је значило приликом израде овог крста.

 

1 КОМЕНТАР

 1. 0
  0

  VS ne može da preveze krst na planinu. Neka pitaju Amfilohija. Našao bi on način da prebači i mnogo veće težine. Čudo je iskustvo.

 2. 0
  0

  zacudjeni,vidim da si obavijesten,da li je istina da se planira podizanje crkve na Stirovniku po nekom slicnom scenariju kao na Rumiji.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here