Насловна Политика Кривокапић: Влада Марковића не може дуго да траје

Кривокапић: Влада Марковића не може дуго да траје

4
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник СДП-а Ранко Кривокапић оцијенио је да Влада коју ће да води Душко Марковић неће „дуго трајати“.

„Јасно је да Влада формирана након избора одржаних у дану објављеног државног удара не може дуго трајати. У околностима овако дубоке политичке кризе сасвим је очигледно да је ова влада привремено стање. Кључно питање је да ли ће неко у ДПС, након што се оконча атмосфера државног удара и сезона лова на издајнике, бити довољно мудар да то схвати и у складу са тим повлачи политичке потезе“, казао је у интервјуу за „Време“ Кривокапић.

Истакао је да ће СДП у сарадњи са евроатлансмим партнерима и опозицијом радити на томе да се нађе демократски излаз договором који полази од основног захтјева са понављење избора у разумном року – „без државног удара на сцени „.

Према његовим ријечима Демократе, СДП, Демос, СНП, и Грађански покрет УРА редовно координирају своје активности и подсјетио да је јавности презентиран Изјештај тих партија о Изборном дану – Дану државног удара из 16. октобра.

„СДП ће тражити демократски излаз из дубоке политичке кризе који подразумијева понављање избора у примјереном року. Том циљу опозиција треба да прилагоди своје активности које морају бити добро осмишљене и организоване тако да не остави простор ДПС-у да из тог процеса изађе јачи, као што је био случај са протестима ДФ-а. Морамо бити опрезни јер су појединци из ДПС спремни да бране власт по сваку цијену. Увјерени смо да ће након скоре финализације чланства Црне Горе у НАТО демократски процеси бити убрзани и да ће се отворити простор за поновљене изборе и окупљање демократских снага око политичке стабилизације и вађења Црне Горе из дубоке политичко – економске кризе“, оцијенио је лидер СДП-а.

Кривокапић је казао да не постоји нигдје у демократским земљама, па чак ни у азијским и латиноамеричким демократијама, да се избори одржавају на дан објаве државног удара.

„На дан када се са званичних надлежних адреса неко из опозиције оптужује да ће да пуца на народ, хапси или убије премијера. У тим условима не може се говорити о слободно исказаној вољи грађана и зато у таквом контексту СДП и опозиција траже демократске начине изласка из политичке кризе“.

Према његовим ријечима цитава ситуација око „државног удара“ показала је како функционишу институције у Црној Гори.

„Да ли може неко замислити државу у којој се наводно припрема по ријечима предсједника Црне Горе „највеће крвопролиће након 2. свјетског рата“ а да о томе највише државне адресе не знају ништа. Премијер тврди на изборни дан да је управо тога дана сазнао из медија да се припрема његово хапшење или чак ликвидација. Министар одбане нема појма о томе да терористи спремају крвави пир и заузимањем војних касарни. Министар унутрашњих послова такође ништа не зна. Не сазива се највише Уставно тијело Савјет за одбрану и безбједност које се иначе сазивало због елементарних непогода, нити Влада расправља о томе. Имамо на сцени Специјалног тужиоца након чијих иступа се не смањује број отворених питања већ напротив. И на крају имамо већ написану премијерову оптужницу и пресуду којима свакодневно маше његова, углавном увезена и најамничка, пропаганда која као у ратним деведесетим најављује коначан обрацун са издајницима а то су сви који не припадају ДПС интересном концерну. Дакле сви из опозиције без изузетка, критички медији, цивилни сектор, антирезимски интелектуалци…“, казао је Кривокапић

Навео је и да СДП не прејудицира чињенице везано за „државни удар“ већ да очекује од Тужиластва да ствар води на „начин који ће завриједити веће повјерење јавности“.

„И што је највазније водећи рачуна да не буде злоупотребљавано за било чију дневно политичку корист. Охрабрујемо институције да дођу до правно квалитетног и брзог епилога како би Црна Гора изашла из стања перманентног државног удара. То стање највише одговара познатим смутљивцима и ловцима у мутном који су и политичку каријеру изградили, а и своје огромно материјално богатство стекли у сличном хајкачком амбијенту и ратно-шверцерским временима злочина. Од увијек владају по окупационом моделу –завади па владај . Свеједно је да ли су ратовали са Милошевићем за Велику Србију или то била независна Црна Гора. Мотив је увијек био богаћење, а разни државни облици само средство. Зато су и потрошили три а припремају уништење и четвртог државног облика. Уништили су Титову Југославију, Милошевићеву СРЈ , Србију и Црну Гору и сада врше похару независне Црне Горе“.

Лидрер СДП-а је рекао да се одлука Ђукановић да не буде мандатар у демократском политичком систему сматра преваром бирача.

„Нашим међународним партнерима из ЕУ и НАТО је више него јасно да систем владања који персонификује Ђукановић не може да издржи провјеру елементарних демократских стандарда које баштине ове двије организације. С друге стране не вјерујем да Ђукановић има намјеру да допусти да буде развлашћен већ ће са резервног партијског положаја наставити фактички да влада.Премјер је тамо гдје он сједи“.

Кривокапић је поновио да у Црној Гори иста партија влада 40 плус 28 година.

„Титова Црна Гора трајала је 35 година, а Милова ће скоро тридесет. Никада није дошло до мирне промјене власти. Институције углавном функционишу као партијски заробљени системи па непостојање јасне линије између партије и државе омогућава Ђукановицу да влада сада и без парламентарне контроле. Да не помињем и друге услужне елементе такве владавине попут бројних сивих зона, тајкунских кругова и медијских фабрика лажи предвођених фашисоидним Пинком и Информером који под директном контролом предсједника ДПС-а до неподношљивости политички трују и културолошки загђјују црногорску друштвену сцену“.

Упитан да ли се каје због неких одлука или поступака за 18 година колико је СДП била у коалицији са Ђукановићем, Кривокапић је поновио да је позиција странке чији је лидер непромијењена свих 26 година и да су по томе „јединствени на политицкој сцени“.

„Након 18 година у власти ни наши највећи критичари не оптужују нас да смо се криминализовали током боравка у власти, што није чест случај на Балкану“.

На питање да ли је „антисрбин“, Кривокапић је између осталог казао да су „антисрби они који раде на штету Србије, као што су антицрногорци они који штете Црној Гори, како год се национално изјашњавали.

„У коначном политика коју сам заговарао добила је потврду времена. А политика којој сам се тада противио највише је штете нанијела Србији и та политика је суштински „антисрпска“. Негдје сам се нашалио са Борисом Тадићем да сам више допринио борби Србије за демократију против Милошевића него он. Од окупљања са Новаком Килибардом српске опозиције 1996. у просторијама Грађанског савеза до лобирања на молбу Зорана Ђинђића по амбасадама у Београду послије Дејтонског споразума да прихвате опозицију а не Милошевића као „гаранта мира“. Мислим да сам први Црногорац који је говорио са спрата Демократске странке 1996….“

Оцијенио је и да су односи Србије и Црне Гореданас наизглед бољи него раније.

„Али је кључно питање на чему се заснива побољшање односа. Потреба добрих односа двије државе је веома важно питање и не смије зависити од тренутних приватних релација њихових челних људи. Плашим се да је управо то овдје случај. Има много перцепција односа на тој линији Ђукановиц – Вучић, а посебно је увријежена она о Вучићевом доласку на власт захваљујуци подршци Ђукановића. Често се помиње и спона у лику Станка Суботића који се у дијелу црногорске јавности доживљава као неко ко игра улогу савезног премијера у новим црногорско-српским околностима“.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Krivokapić vlada logikom kao da je član DF-a. Čuo sam da ga je i mlada ljubavnica koju je zaposlio u Skupštini kao svoju savjetnicu, ostavila i udala se. Teški dani. Sad će on formirati Vladu u sjenci pa će i on biti premijer.

 2. 0
  0

  Ранко Кривомозгићу,
  узми магаре и неколико коза, па правац у Цуце да те Трамп не чује и народ ти се не руга.
  Причај козама о евроатланским интеграцијама и твојим политичким успјесима.
  Посебно ће се магарац радовати да чује,
  колико си помогао ДПС да толико дуго остане на власти.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here