Насловна Насловна Кривокапић тражи три мјеста у Влади

Кривокапић тражи три мјеста у Влади

0
ПОДИЈЕЛИ

Социјалдемократска партија (СДП) упутиће крајем идуће седмице премијеру и лидеру ДПС-а Милу Ђукановићу званичну иницијативу за реконструкцију Владе, према којој би министарска мјеста која припадају тој странци преузели њени кадрови.

krivokapic121

Како смо незванично сазнали од извора из врха СДП-а, та партија ће тражити мјеста потпредсједника Владе, министра за информационо друштво и министра саобраћаја и поморства. Те функције тренутно обављају Вујица Лазовић и Иван Брајовић, који су напустили СДП након партијског конгреса и сада раде на оснивању нове странке.

Према сазнањима „Дана“, темељни аргумент у иницијативи за реконструкцију Владе биће чињеница да је ДПС са СДП-ом током 2012. године склопио коалициони уговор по коме се за предсједника парламета и на функције потпредсједника Владе и министара саобраћаја, унутрашњих послова и информационог друштва бирају представници Социјалдемократске партије.

Што се тиче ресора унутрашњих послова, актуелни министар Рашко Коњевић остао је у СДП-у, тако да су спорне функције које тренутно покривају Лазовић и Брајовић.

Иницијатива би требало да буде формализована на сједници главног одбора која ће, како се очекује, бити одржана у петак. Предсједништво СДП-а ће већ сјутра расправљати о дешавањима у владајућој коалицији и захтјевима за враћање министарских мандата тој партији.

Сходно одредбама споразума између ДПС-а и СДП-а на основу којег је Ђукановић 2012. године постао премијер, странкама припада неспорно право да дефинишу сопствену кадровску политику и предлажу министре.

Како „Дан“ сазнаје  уколико предсједник ДПС-а прихвати иницијативу СДП-а, биће предложени и кандидати за нове чланове Владе. Ако, пак, та иницијатива буде одбијена, СДП може да у парламенту тражи смјену спорних министара или да у дневни ред скупштинског засједања уврсти питање повјерења Влади.

Према Уставу Црне Горе, захтјев за покретање питања повјерења Влади може испоставити 27 посланика. С друге стране, за изгласавање неповјерења Влади неопходан је глас 41 посланика, то јест апсолутна већина у Скупштини Црне Горе.

Раскол у СДП-у озваничен је крајем јуна, а након конгреса на коме је предсједник СДП-а Ранко Кривокапић поразио тадашњег потпредсједника странке Ивана Брајовића. Потом је Брајовић са присталицама предао платформу у којој је тражио 45 одсто функција, али Кривокапић није пристао на то.

Осим Брајовића и Лазовића, СДП су напустили и потписници те платформе Дамир Шеховић и Мићо Орландић. Међу потписницима те платформе били су и Марија Благојевић, Селим Ресулбеговић, Мунир Реџовић, Радош Шућур, Момчило Мићуновић, Бедрија Луцевић, Радисав Вулевић, Милан Попадић, Миле Жугић, Милорад Матовић и Анда Златичанин.

Након одлуке Брајовића и његових присталица, Кривокапић је казао да они треба да уступе мјеста у Влади члановима СДП-а, а Лазовић и Брајовић су поручили да своје министарске фотеље неће уступити кадровима СДП-а.

„За СДП је врло важно да се покаже да Црна Гора не функционише само на присили и условљавању, него да се стварају политичка култура и стандарди гдје ће политичари бити одговорни. Дајмо још мало времена бившим колегама да докажу на дјелу демократску опредијељеност и према НАТО-у и према Црној Гори„, прокоментарисао је Кривокапић поруку бивших партијских колега.

Међутим, од тада није било назнака да ће некадашњи функционери СДП-а напустити мјеста у Влади.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here